Григор Димитров пред "24 часа": Започва нов епизод от моя филм (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6561318 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

- Два пъти побеждаваш Гофен на финали тази година - в София и в Лондон. Би ли сравнил двата двубоя?

- Да си призная честно, чувствах се малко като в София. Знамената, хората, атмосферата. Със сигурност играх малко по-добре на финала в София. Като че ли залогът беше по-голям. Очаквах труден мач, но Давид ми го даде (Смее се.)

- Какъв беше мачът?

- Тегав. Както казах и преди: мач с мач не си прилича. Очаквах нещо по-различно от съперника и той го показа. Най-важното беше, че намерих вариант да спечеля. Няма значение с красива или грозна игра.

- За първи път чухме да поздравиш на корта приятелката си Никол Шерцингер. Емоционален изблик ли бе това?

- Оценявам всеки човек от екипа ми. Това е победа за всички нас - отбора, семейството, разбира се, че Никол е част от това. Близките ми хора означават много за мен. Майка ми и баща ми бяха тук, Георги Стоименов, Катя Малеева... И да спечеля пред тях, беше безценно.

- Имаше ли точка, която обърна мача в твоя полза?

- Мисля, че това беше точката за пробива в третия сет. Той сервираше много добре, трудно разчитах подаването му, пласираше го близо до линиите. Нуждаех се от добри ретури и така се получи.

- Твоят филм свърши ли?

- Свърши този епизод. Започваме да подготвяме следващия.

- Може ли да сравниш подготовката си за този изключително успешен сезон с тази за предишните? Какво променихте с треньора?

- Работим здраво и постоянно. Когато си добре подготвен, нещата се получават. Мисля, че през цялата година показах добра психика. Работа - преди, по време и след турнирите. Когато тялото ми понася тези натоварвания, мисля, че имам предимство пред съперника, който и да е той. Работя точно за моменти като този. Няма да разкривам тайни, но работата дава резултат. Е, винаги има и победи, и загуби.

- Защо пусна няколко сълзи след мача? Може би си очаквал нещо прекалено дълго време? Или греша?

- Просто не можах да се сдържа. Нормална реакция. Не знам, но за мен това беше много специален момент на специален турнир. Невинаги имаш възможност да участваш. Но през тази година аз заслужавах да съм тук. Обаче не съм си представял, че ще стигна толкова далече. Да съм на финал,да спечеля... А сега няколко дни ще почивам. На тенисиситите рядко им се случва подобно нещо. Рядко си толкова свободен. Ако искаш да си на върха, не можеш да си позволяваш глезотии. Аз съм се посветил изцяло на това, което правя. Жертвал съм дни, в които можех да почивам, да отида някъде. Сега това се отплаща.

- Цяла седмица нови лица са на мода. Смяташ ли, че има промяна на върха в мъжкия тенис? Ти част ли си от новата вълна?

- През следващата година ще бъде много интересно. Особено в началото. Има играчи, които търсят своето място под слънцето, и за които трябва да се внимава. Но в момента не искам да мисля за това. Просто трябва да ги бия, когато играя срещу тях. Аз в този списък ли съм? Сега съм вътре. Аз съм шампионът съм щастлив от това. Но трябва да остана стъпил здраво на земята и да не ходя с навирена глава. Да работя още по-здраво, защото когато си стигнал толкова нависоко, много лесно можеш да паднеш.

- Спечели най-голямата титла в кариерата си. На какво още си способен?

- Още се опитвам да осъзная какво точно постигнах. Тези дни ще седнем с отбора и ще направим анализ на направеното през годината. Ще поговорим какво може да се подобри. Разбира се, основната ми цел е да спечеля титла от "Големият шлем". Това все още е моята мечта. Но нещата лека-полека се получават. Просто трябва да бъда по-постоянен в най-важните турнири.

- Преди няколко години резултатите ти не бяха добри, смъкна се в ранглистата. Представял ли си си, че ще стигнеш до ситуация като тази?

- Не. Определено не. Къде бях? 43-и, 44-и, 45-и? Тогава си мислех дали е възможно да вкарам 3 топки поред в корта. Но с помощта на правилните хора нещата се случиха. Всъщност, този период много ми помогна. Имах нужда от подобно нещо. И оценявам тези 6-7 месеца, през които се мъчих. Ако не преминеш през подобен период, не си се доказал. Тогава разбрах ккаво трябва да правя и кои са истинските хора около мен. Научих си урока. И стъпка по стъпка се движа към успеха. Капка по капка, но съм в играта.

- Съжаляваш ли за нещо през сезона?

- През този сезон? "Съжалявам" е силна дума. Да, пропуснах някои възможности, но не съжалявам за нищо. Е, можех да играя по-добре на някои турнири, това е сигурно. Можех да спечеля мачове, които загубих. Но не съжалявам. Опитал съм да се представя по най-добрия начин. Бих съжалявал, ако бе станало обратното.

- Какъв е приносът на Дани Валверду за успехите?

- Голям. Той е един от най-важните хора в моя екип. Вече работим добре повече от година. Просто разбираме играта по еднакъв начин. А той обича да работи здраво на корта и познава играта отвътре. Огромната заслуга за победите ми е негова.

- Сега накъде? на плажа?

- Този въпрос изисква подробен отговор. Е, със сигурност ще си почина. Няма да е лошо, нали? Годината бе дълга. Няколко дни и започвам пак работа.