Д-р Руслан Тошев: Искаме да върнем доверието в българския шах

https://www.24chasa.bg/sport/article/6601308 www.24chasa.bg
д-р Руслан Тошев

Хората в нашия спорт са омерзени от положението, в което бе поставен

На 7 декември министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи лиценз за спортна дейност на новоучредената Българска федерация по шахмат-1928. По този повод разговаряме с нейния съпредседател д-р Руслан Тошев.

- Д-р Тошев, Българска федерация по шахмат-1928 вече получи очаквания лиценз от Министерството на младежта и спорта. Какви ще бъдат първите ходове на ръководството?

- Съдебната регистрация, регистрацията в Министерството на правосъдието и лицензът вече са факт. Лицензът отваря вратите пред шахматните клубове, членуващи във федерацията, за участие чрез проекти в различните програми на ММС, както и за финансиране от общините по места. Същевременно така се изпълнява първото необходимо и задължително условие да започнем работа за постигане на една от приоритетните ни цели, а именно преодоляване на международната изолация, в която бе поставен българският шахмат. Задачата ни не е никак лека, тъй като към момента България е изключена от Европейския шахматен съюз и е със замразено членство във ФИДЕ. За съжаление, имиджът ни бе сринат, клубовете - разединени, а шахматната ни общност беше загубила доверие в ръководството на бившата федерация. Към старата БФШ в момента има финансови претенции както от ММС, така и от ЕШС. Но за това компетентна е прокуратурата. Доколкото съм запознат,

има образувано

досъдебно

производство

Нашата задача в момента е стъпка по стъпка да вървим напред.

- Ще успеете ли да преодолеете разцеплението?

- Оптимист съм, тъй като това личи по всичко, случващо се до момента, и най-вече от сигналите, които дават клубовете. Към Българската федерация по шахмат-1928 се присъединиха 62 от общо 82 лицензирани към ММС шахматни клуба. Останалите също са добре дошли и вярвам, че и те ще ни подкрепят в стремежа да преодолеем кризата. Усещането ми от проведените срещи с шахматисти от цялата страна е, че всички вече са изтощени и омерзени от обидното положение, в което бе поставен българският шахмат.

- Какви са шансовете ни и кога бихме могли да се върнем отново в редиците на ФИДЕ?

- Не мога да се ангажирам със срок. ФИДЕ приема нови членове на своята генерална асамблея, каквато ще се проведе чак през септември, по време на Шахматната олимпиада в Грузия. Нашата цел е чрез контактите си на най-високо ниво да успеем да възстановим членството ни във ФИДЕ по време на някое заседание на борда по-рано. България се е доказала като страна с традиции в спорта и с имена от световна величина като тези на Антоанета Стефанова, Веселин Топалов, Иван Чепаринов, Кирил Георгиев, Александър Делчев и др. Слава Богу имаме тяхната подкрепа и изразена готовност да бъдат наши посланици пред международните организации. С Антоанета Стефанова работим съвместно и тя много помага. Тя е избрана в управителния съвет на федерацията. Много бих се радвал също толкова активно да се включи и Веселин Топалов. Вярвам, че можем да разчитаме и на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев. Нека припомня, че именно той бе инициатор на посещението в София на вицепрезидента на ФИДЕ, президента на ЕШС и неговия генерален секретар тази година. Смятам, че заедно ще успеем и българският шахмат отново ще заеме достойно мястото си във ФИДЕ.

- А на национално ниво какво планира федерацията?

- Лично аз много държа на приемствеността в работата и в това отношение разчитам на опита и доказаните качества на Иван Генов, заедно с когото сме съпредседатели на федерацията. Едно от предизвикателствата пред нас е да направим шахмата по-популярен сред децата и младежите. Тази игра е много полезна и има принос в развитието на потенциала им. Известно е, че

сред

шахматистите

няма наркомани

В плановете ни за в бъдеще искаме, освен да развиваме майсторството на състезателите чрез планираните държавни първенства, да провеждаме събития, в които да могат да вземат участие повече любители на шахмата, които обичат тази игра, но шахматът не им е основно занимание. За разлика от други спортове шахматът

позволява да се

практикува от 5-

до 105-годишна

възраст,

както се шегуваме. Но във всяка шега има немалка доза истина. Трябва да отдадем заслуженото признание, популяризирайки постиженията и имената на нашите шампиони, и така по естествен начин ще провокираме интереса на подрастващите. Съвременните реалности предлагат много възможности това да се случи. Информационните технологии, социални мрежи, медии предоставят какви ли не варианти.

Важно е да предаваме опита и традициите си в тази сфера, защото всеки от нас знае чудесно колко много е научил от древната игра. Едва ли е необходимо да споменавам, че шахът не е само спорт или развлечение. Той е цяла култура, която събира приятели, семейства, поколения.

Шахът е

стратегия и

школа за живота,

за отношенията между хората. Развива умения за решаване на проблеми, за поемане на отговорност за действията ни.

- А вие самият как се запалихте по шаха?

- На шах ме научи баща ми. За първи път седнах зад черно-бялата дъска като състезател на популярния детски турнир “Морско конче”, който и сега се провежда във Варна. Бил съм четирикратен шампион на Варна за юноши, както и републикански шампион за юноши с отбора на “Спартак” (Вн). Имам звание майстор на спорта. Съорганизатор съм на станалия вече традиционен за Варна турнир по ускорен шах, който се провежда от 10 г. насам два пъти годишно. В интерес на истината той се превърна в неизменна част от спортния календар на варненци. Събира десетки легенди на шаха, много млади състезатели, ветерани и стотици зрители.

- Разбрахме, че вие сте най-добрият шахматист сред депутатите, и при това в международен план…

- Може и така да се каже. Вероятно имате предвид интерпарламентарните игри, които се проведоха през ноември в Москва. Това беше седмото им издание, в което имах честта да участвам, и за моя радост спечелих турнира по шахмат в рамките на надпреварата. Имаше депутати от 12 държави, сред които Франция, Германия, Румъния, Русия, Армения, Монголия и др. След много оспорвано съревнование станах първи с 6 точки от 7 партии - 5 победи и две ремита.

В интерес на истината трябва да призная, че в този шампионат не взе участие депутатът в Руската Дума Анатолий Карпов, легендарният 12-и световен шампион. В личната ни среща ми сподели, че е решил джентълменски да не се включи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,