Балъков: Ще внесем в "Етър" английски модел във футбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6654712 www.24chasa.bg

Той е ефективен в малки отбори със скромни бюджети, смята четвъртият в света

- Г-н Балъков, какво е чувството да се завърнете в “Етър” - там, откъдето тръгнахте за големия футбол?

Всичко, което трябва да знаете за:

- Чувството е приятно. Връщам се у дома - там, откъдето съм тръгнал. В този момент родният ми клуб се нуждае от ясна стратегия и път, по който да върви, за да се утвърди в Първа професионална лига. Надявам се да зарадваме търновската общественост както едно време, когато бяхме футболисти.

- Как се стигна до идеята да станете главен мениджър на “Етър” и осъществяването ѝ?

- Това е един процес. В никакъв случай решението ми не е емоционално, въпреки че, признавам, и емоция съществува. От доста време помагам и консултирам със съвети ръководството на клуба, което се отнася изключително сериозно към възраждането на футбола във Велико Търново. Освен това

мога да помогна

с познанията си

за структурите на един професионален отбор, както и с опита, който съм придобил в продължение на много години в чужбина. Проведохме разговори с ръководството, обменихме идеи и стигнахме до този вариант, който беше обявен.

- Добре е да се обясни какви точно ще са функциите ви. У нас се гледа подозрително, когато се каже, че някой има цялата власт.

- Доста обяснения за функциите ми дадохме на пресконференцията, но с няколко думи това е една вътрешна система. Ще отговарям за работата в спортно-технически аспект и структурното развитие на клуба като процес. Естествено, ще разчитам много и на търновската общественост.

- Как ще работите с общината и с кмета Даниел Панов?

- Ние от дълго време работим с кмета господин Даниел Панов и зам.-кмета проф. Георги Камарашев. Общата ни цел е да създадем един стабилен “Етър”. Работата ни с общината е много добре координирана и неслучайно зам.-кметът г-н Камарашев е председател на управителния съвет на клуба. С две думи - общината и “Етър” вървят ръка за ръка.

- Вашият приятел Феликс Магат беше във “Волфсбург” и треньор, и спортен директор и направи тима шампион на Германия. Може ли да се каже, че внасяте германски модел у нас?

- Всъщност

това е английският

модел на работа,

но Магат го внесе във “Волфсбург”. От него съм научил много и съм му благодарен, че работих в неговия щаб след края на кариерата си. Естествено, моделът ще трябва да бъде съобразен с българската специфика, защото за никого не е тайна, че сме много по-назад в развитието си от Германия, да не говорим за футбола. Мачовете в Бундеслигата са най-посещаваните в Европа, а отборите достигат до финалната фаза на големите турнири. Да не забравяме и това, че Германия е действащият световен шампион. Затова и малкото, което ще внесем от тях като структури и организация, ще бъде позитивно за развитието на “Етър”.

- Реално във Велико Търново първи правите подобно нещо. Мислите ли, че може да имате последователи?

- Това е модел, който може да функционира в по-малките отбори, с по-скромни бюджети, където и пътищата за вземане на решения са по-кратки. В големите отбори е по-трудно да се реализира такъв проект.

- Какви ще са първите ви стъпки?

- Най-напред

започваме

да работим

по селекцията

След това ще проведем една сериозна подготовка за предстоящия сезон. Паралелно ще изградим структурите в клуба и тяхното ефективно взаимодействие. Ще обърнем сериозно внимание на детско-юношеската школа и, естествено, на базите, които трябва да има отборът, за да се обезпечи подготовката на всички - от децата до представителния тим. Сигурно ще ни трябва и много търпение, за да реализираме тези наши идеи.

- А какво ще се търси дългосрочно?

- Идеята е да вървим стъпка по стъпка, но и мислейки за бъдещето. Най-напред ще трябва да изградим тим, който да играе в Първа лига. Паралелно с това ще обърнем внимание на базите, а също така и на школата, която да стане основен източник на кадри за първия отбор. Базите и намирането на спонсори също са на дневен ред.

- Запазването на екипа означава ли, че оценявате положително работата му през първия дял от сезона?

- Да, на базата на проведената предсезонна подготовка и факта, че селекцията продължи и по време на първенството, смятам, че екипът се справи добре. Естествено, има много да се надгражда, но затова е влизането ми в клуба на тази позиция.

- Какво е според вас нивото на първенството?

- В последните години е по-интересно, но все още сме доста назад от водещите клубни първенства в Европа. Все пак има проблясъщи в турнирите.

През настоящия сезон се наблюдава една

по-солидна

конкуренция за

първото място

Борбата за участие в Лига Европа също ще бъде интересна. Битката за оставане в групата ще бъде оспорвана. А това прави като цяло първенството доста атрактивно.

- Освен във ваше лице и други специалисти, работили в Германия, сега са в българския футбол - Петър Хубчев и Георги Донков са в националния. Какво може да донесе това немско влияние?

- Самият факт, че победихме Швеция и Холандия и направихме добър мач с Франция, говори, че треньорите са постигнали част от целите си.

Светлинка

в тунела има,

стискаме палци и се надяваме с прословутите немски ред, дисциплина, стратегия и малко късмет, да се класираме за следващите големи форуми. Разбира се, и новата схема на квалификациите ни открехва по-широко вратата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,