Балъков: Ще внесем в "Етър" английски модел във футбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6654712 www.24chasa.bg

Той е ефективен в малки отбори със скромни бюджети, смята четвъртият в света

- Г-н Балъков, какво е чувството да се завърнете в “Етър” - там, откъдето тръгнахте за големия футбол?

- Чувството е приятно. Връщам се у дома - там, откъдето съм тръгнал. В този момент родният ми клуб се нуждае от ясна стратегия и път, по който да върви, за да се утвърди в Първа професионална лига. Надявам се да зарадваме търновската общественост както едно време, когато бяхме футболисти.

- Как се стигна до идеята да станете главен мениджър на “Етър” и осъществяването ѝ?

- Това е един процес. В никакъв случай решението ми не е емоционално, въпреки че, признавам, и емоция съществува. От доста време помагам и консултирам със съвети ръководството на клуба, което се отнася изключително сериозно към възраждането на футбола във Велико Търново. Освен това

мога да помогна

с познанията си

за структурите на един професионален отбор, както и с опита, който съм придобил в продължение на много години в чужбина. Проведохме разговори с ръководството, обменихме идеи и стигнахме до този вариант, който беше обявен.

- Добре е да се обясни какви точно ще са функциите ви. У нас се гледа подозрително, когато се каже, че някой има цялата власт.

- Доста обяснения за функциите ми дадохме на пресконференцията, но с няколко думи това е една вътрешна система. Ще отговарям за работата в спортно-технически аспект и структурното развитие на клуба като процес. Естествено, ще разчитам много и на търновската общественост.

- Как ще работите с общината и с кмета Даниел Панов?

- Ние от дълго време работим с кмета господин Даниел Панов и зам.-кмета проф. Георги Камарашев. Общата ни цел е да създадем един стабилен “Етър”. Работата ни с общината е много добре координирана и неслучайно зам.-кметът г-н Камарашев е председател на управителния съвет на клуба. С две думи - общината и “Етър” вървят ръка за ръка.

- Вашият приятел Феликс Магат беше във “Волфсбург” и треньор, и спортен директор и направи тима шампион на Германия. Може ли да се каже, че внасяте германски модел у нас?

- Всъщност

това е английският

модел на работа,

но Магат го внесе във “Волфсбург”. От него съм научил много и съм му благодарен, че работих в неговия щаб след края на кариерата си. Естествено, моделът ще трябва да бъде съобразен с българската специфика, защото за никого не е тайна, че сме много по-назад в развитието си от Германия, да не говорим за футбола. Мачовете в Бундеслигата са най-посещаваните в Европа, а отборите достигат до финалната фаза на големите турнири. Да не забравяме и това, че Германия е действащият световен шампион. Затова и малкото, което ще внесем от тях като структури и организация, ще бъде позитивно за развитието на “Етър”.

- Реално във Велико Търново първи правите подобно нещо. Мислите ли, че може да имате последователи?

- Това е модел, който може да функционира в по-малките отбори, с по-скромни бюджети, където и пътищата за вземане на решения са по-кратки. В големите отбори е по-трудно да се реализира такъв проект.

- Какви ще са първите ви стъпки?

- Най-напред

започваме

да работим

по селекцията

След това ще проведем една сериозна подготовка за предстоящия сезон. Паралелно ще изградим структурите в клуба и тяхното ефективно взаимодействие. Ще обърнем сериозно внимание на детско-юношеската школа и, естествено, на базите, които трябва да има отборът, за да се обезпечи подготовката на всички - от децата до представителния тим. Сигурно ще ни трябва и много търпение, за да реализираме тези наши идеи.

- А какво ще се търси дългосрочно?

- Идеята е да вървим стъпка по стъпка, но и мислейки за бъдещето. Най-напред ще трябва да изградим тим, който да играе в Първа лига. Паралелно с това ще обърнем внимание на базите, а също така и на школата, която да стане основен източник на кадри за първия отбор. Базите и намирането на спонсори също са на дневен ред.

- Запазването на екипа означава ли, че оценявате положително работата му през първия дял от сезона?

- Да, на базата на проведената предсезонна подготовка и факта, че селекцията продължи и по време на първенството, смятам, че екипът се справи добре. Естествено, има много да се надгражда, но затова е влизането ми в клуба на тази позиция.

- Какво е според вас нивото на първенството?

- В последните години е по-интересно, но все още сме доста назад от водещите клубни първенства в Европа. Все пак има проблясъщи в турнирите.

През настоящия сезон се наблюдава една

по-солидна

конкуренция за

първото място

Борбата за участие в Лига Европа също ще бъде интересна. Битката за оставане в групата ще бъде оспорвана. А това прави като цяло първенството доста атрактивно.

- Освен във ваше лице и други специалисти, работили в Германия, сега са в българския футбол - Петър Хубчев и Георги Донков са в националния. Какво може да донесе това немско влияние?

- Самият факт, че победихме Швеция и Холандия и направихме добър мач с Франция, говори, че треньорите са постигнали част от целите си.

Светлинка

в тунела има,

стискаме палци и се надяваме с прословутите немски ред, дисциплина, стратегия и малко късмет, да се класираме за следващите големи форуми. Разбира се, и новата схема на квалификациите ни открехва по-широко вратата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са