Александър Александров: Възраждаме купата на България по футзал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685653 www.24chasa.bg

- Г-н Александров, до миналата година спонсорирахте плажния футбол, но отскоро сте председател на комисията в БФС за футзал. Какви перспективи за развитие на тази разновидност на най-популярния спорт виждате в България?

- След успехите на плажния футбол, към който аз имах отношение главно като основен спонсор, очевидно работата на моя екип привлече внимание. Бях поканен да оглавя съответната комисия в БФС и приех. Наскоро проведохме среща с президента на футболния съюз Борислав Михайлов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. На нея беше обсъждана програма, която има за цел възраждането и развитието на футзал в България.

- Предполагам, в основата на разговорите, както винаги, е било финансирането, нали?

- Ръководената от мен корпорация “Развитие”, разбира се, винаги с радост се отзовава за спонсориране на спорта и особено на инициативи, свързани с деца, юноши или аматьори. Трябва да се има предвид, че футзал има смесено финансиране. Част от средствата идват от УЕФА, част от Министерството на младежта и спорта, част от БФС чрез Аматьорската футболна лига. Разликата вероятно ще покрием ние, спонсорите.

- За какви пари става въпрос?

- На този етап се договорихме за един балансиран и стегнат бюджет в рамките на около 130 000 лв.

- Който ще осигури?

- Основното е първенството на България, което стартира през септември в четири града. Това са София, Русе, Варна и Бургас. Общо около 50 отбора, които в крайна сметка излъчват 8-те финалиста за окончателния турнир на национална футзал лига “Развитие” в края на януари. Освен това се възражда турнирът за националната купа, като се планира финалният турнир да е в Габрово в рамките на един уикенд - между 20 и 24 април 2017 г. Всички разходи по настаняването и организацията на срещитe, както и застраховането на състезателите ще бъдат поети от спонсора “Вариант АБВ”, който също е наша фирма. И както в големите футболни държави - ще има и мач за суперкупата на България.

- Споменахте обаче децата, какво обсъждахте за тях?

- За първи път ще се организира национален турнир за деца с 8 отбора. Отделно нашата фондация за спорт при подрастващите “Играй с “Развитие” привлече в управителния си съвет един от заместник-изпълнителните директори на БФС - Антон Попов, за да може координацията да бъде подобрена и да няма разминаване между субектите. През фондацията планираме организиране на 10 турнира за деца и юноши в различни градове. Надяваме се да обхванем от 6- до 18-годишни. Това, разбира се, ще се обсъжда сериозно след конгреса на БФС, за да знаем с кого ще работим.

- Да се върнем към конгреса. Кой е вашият кандидат?

- Аз нямам клуб, така че, ако присъствам, ще е само като гост. Работя отдавна с Борислав Михайлов, който първо ме покани в комисията по детско-юношески футбол, след това работих в плажния футбол, сега отговарям за футзал. Нямам съмнения, че този човек наистина прави много за детския футбол, което всъщност мен най-много ме интересува. Отлично съм работил и с Емил Костадинов, който отговаря тъкмо за това в изпълнителния комитет на БФС. Надявам се Михайлов и неговият екип да останат начело и след конгреса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и