$ 1,5 млрд. вложени само за роботите на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6708921 www.24chasa.bg

1,5 млрд. долара са дадени от Република Корея само за роботната програма, свързана с олимпиадата. По принцип корейците искат да направят най-технологичните игри, като по време на откриването бе представена и новата 5G мобилна мрежа. Ако експериментът е успешен, тя ще бъде въведена в цялата страна, а след това и по света.

Иначе роботите са навсякъде из олимпийските обекти. Най-разпространените са чистачите. Те обхващат площ от 900 квадратни метра. Когато работата е свършена,

се връщат

обратно в

станцията си

за презареждане

При тях няма никаква намеса на човека, а си имат определен район на действие.

Роботите показват времето в трите града, където се провеждат игрите. Изписват важна информация. Превеждат от 900 езика, включително и български, въпреки че акцентът им е малко странен и трудно разбираем.

Корейците са много горди с тях. Има дори и такива, които разнасят вода из олимпийските обекти, но те се управляват от човек.

Според предварителните изчисления спестените пари от участието на роботите вместо хора са доста повече от тези, които са били вкарани в програмата и разработките им. Има дори такива, които са направени като талисмана на игрите.

Иначе корейците смайват и с доста други нетрадиционни неща на олимпиадата. Като се започне от футболния стадион, на който е разположена шанцата, и се стигне до странните фигури, които посрещат журналистите всеки ден пред главния пресцентър.

Представляват

голи мъже, които на

главите си имат нещо

като скафандри

Или пък са куршуми, както смятат повечето колеги. Така и няма да бъде ясно точно какво е искал да каже склупторът с тази композиция, защото няма кой да ти обясни.

Краката на света е друго странно решение, което впечатлява. Те са в цветовете на олимпийските кръгове. И стърчат от едно начало във всички страни. Може би е някакъв намек, че всичко тръгва от едно място в живота.

По крайбрежието могат да се видят всякакви артинсталации, които трудно могат да бъдат разбрани от чужденците, но явно са интересни за местните хора и са свързани с тяхната история и култура.

Различното на олимпиадата е и в невероятната организация, която е направена. Типично по корейски всичко тръгва по определен график. Наети са английски фирми, които са работили на олимпиадата в Лондон, като те отговарят главно за кетъринга.

Така

в ПьонгЧанг има и

доста българи, които

са дошли от Лондон

в командировка

Едно от момичетата работи на ледения улей в ложата за специалните гости.

Иначе проблемите са нормални като на всяка олимпиада. Доброволците са много, но други езици освен родния си не говорят, което ги поставя в доста конфузни ситуации.

Повечето от табелите са на корейски, включително и тези за управлението на отоплението в стаите на хотелите, като гостите се чудят как да пуснат по-висока температура в студа. Но като цяло всичко е доста напред. Технологично и като отношение.