Марит Бьорген с 12-и медал, само на един е от Бьорндален

https://www.24chasa.bg/sport/article/6717937 www.24chasa.bg

Норвежката Марит Бьорген спечели 12-ия си олимпийски медал и така изравни сънародника си Бьорн Дели на второто място във вечната ранглиста на олимпийските игри. Пред нея вече е само Оле Ейнар Бьорндален, който има 13.

Бьорген обаче няма да може да стигне Бьорндален по броя на титлите, защото остана с 6. Марит раздели третото място на 10 километра ски бягане с Криста Пармакоски и така взе само бронз. Двете останаха на 31,9 секунди от победителката Рагхилд Хага от Норвегия. Втора остана шампионката в скиатлона Шарлоте Кала (Швеция).

Българката Антония Григорова зае 66-ото място на 4:32,3 минути от победителката. Стартиха 90 състезателки.

"Не съм доволна, защото на състезанията бях на около 3 минути и половина от първите, сега съм минута по-слаба. 6 месеца на ски наистина са недостатъчно за една олимпиада. Но се оказаха достатъчни да спечеля индивидуална квота и след предизвикателство като Ком - Емине. Това е последният ми старт на олимпиадата, защото просто не съм тренирала класика, а 30-те киломентра са класически стил. Ще помагам на момчетата. Иначе продължавам с ултраматоните. През лятото има един в САЩ, за който съм се класирала и ще участвам", заяви Григорова. "Иначе се получи тежко и трудно състезание, както се очакваше на олимпиада. Случихме с времето, беше изключително. А иначе се борехме и с вятъра", допълни тя.