Само 4-ма по-бързи от Владо Илиев, без грешка ставаше шампион в ПьонгЧанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6719269 www.24chasa.bg
Илиев не успя да свали 3 от общо 20 мишени. СНИМКА: Костадин Андонов

Йоханес Тингес Бьо донесе първата титла за Норвегия в мъжкия биатлон на олимпиадата. С две грешки в стрелбата той завърши на 5,5 секунди преди Яков Фак от Словения, който бе само с една. Бронза взе австриецът Доминик Ландертингер, който с един пропуск остана на 14,2 секунди.

Големият фаворит Мартен Фуркад (Фр) пропусна последните си два изстрела и това го прати чак на пето място.

Владимир Илиев показа невероятна бегова форма, като по чисто бегово време е пети от всички състезатели само на 1:22 мин от Бьо. Но заради трите си пропуска на стрелбището отиде на 19-ото място. Красимир Анев пропусна само един изстрел, но бяга слабо и завърши на 25-о място.

Пред Владо като бягане са само шампионът, Фуркад, сънародникът му Симон Дестьо и Юлиан Еберхард (Австрия).

“Три грешки са наистина много за подобно състезание. Иначе се чувствах наистина много добре на пистата. Ските вървяха невероятно. Но аз моя шанс си го изпуснах в спринта. Това не е моята дисциплина”, коментира Владо. С една грешка по-малко той ставаше осми, с две - четвърти, а ако бе стрелял чисто, нямаше кой да го спре за първото място.

“Омръзна ми да говоря, че в нашия спорт всичко е материална част. Не искам да звучи като оправдание. Защото в крайна сметка си има протокол. Изморен съм, стрелях бавно нарочно, за да бъда по-точен. Готов съм за всички щафети. Аз обичам да карам в щафетите, противно на мнението, което се насажда за мен. Пропускам ги, защото вярвам на треньора си и неговата преценка”, допълни той.

Димитър Герджиков пропусна три изстрела и завърши 42-и, а Антон Синапов с пет е на 71-о място.

Състезанието при жените на 15 км бе повторение на това отпреди 20 години в Нагано, когато Екатерина Дафовска спечели първата и единствена титла за България на зимна олимпиада, но с други главни герои. Тогава 22-годишната Катя изпревари опитната Олена Петрова (Украйна), а фаворитката Урсула Дизъл (Германия) остана трета.

В ПьонгЧанг 22-годишната шведска красавица Хана Йоберг спря серията на Лаура Далмайер. Тя стреля чисто и грабна златото с 24,7 секунди пред словачката Анастасия Кузмина, която направи два пропуска. Далмайер, която бе фаворитка за 6 златни медала, направи 1 пропуск, но стигна само до бронза.

Йоберг е двукратна световна шампионка за девойки от 2016 година, но до момента най-доброто ѝ класиране за световната купа бе пето място. Даниела Кадева завърши на 53-о място, като стреля най-добре от българките и направи само 3 пропуска. Стефани Попова с 5 се нареди 77-а, а Десислава Стоянова със 7 остана 79-а. Емилия Йорданова, която бе най-добре представилата се до момента българка на олимпиадата, не уцели 6 мишени и остана на 82-о място.

“Можеше да си спестя тези три грешки, но явно все още не съм готова за по-предно класиране”, заяви Кадева. “Психологически не можах да издържа”, допълни тя.