Най-известният българин в Корея готви за чехите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6730003 www.24chasa.bg
Михаил Ашминов (в средата), брат му Филип (вляво) и Васил в чешката къща

Михаил Ашминов е огромна звезда в Азия

През октомври миналата година премиерът на Република Корея Ли Нак-йеон чистосърдечно си признава пред своя домакин Бойко Борисов, че в Сеул има българин, който е по-известен от него, и то много повече. Става въпрос за Михаил Ашминов от столичния квартал “Младост”. 36-годишният готвач наистина е най-известният българин в Корея. Докато говорим, постоянно го дърпат за снимки.

“Известно лице съм. Участвам в няколко телевизионни програми и хората ме харесват”, обяснява скромно Мишо. На олимпиадата той е нает от чехите, които имат собствена къща в Гангнеун. Предлагат се типично чешки специалитети - кнедли с телешко, свинска вратна пържола, домашна наденичка, гулаш. И всичко се полива обилно с бира.

“Всичко стана преди година. Дойдоха в ресторанта, разбрахме се. След това дори ни пратиха на обучение в Чехия, да се научим да сипваме бира. Все пак сме славяни, бързо се разбрахме”, обяснява Ашминов. Помогнал и фактът, че януари и февруари са по-тихи месеци в Корея и хората не излизат много.

С Мишо на олимпиадата са брат му Филип, Васил Терзийски и Пламен Тупев, които са главни готвачи. Всичките са от ресторант “Зелен” в Сеул. Така е кръстено популярното заведение в търговския квартал, което се държи от братята.

“На всичкото отгоре думата е същата и на чешки”, обяснява Мишо. Четиримата са настанени в къща до чешката, като на прозореца им е българския флаг. Дори на микробуса за покупки надписът е “България”.

Кариерата му започва в столичния ТОХ, дал доста кадри по света. След казармата е нает в столичния хотел “Шератон-Балкан”. Тогава марката е купена от корейския концерн “Деу” и той получава предложение да се премести в Сеул.

“Работих няколко години в хотел, след което решихме да отворим български ресторант. Името го дадоха корейските ми партньори, когато ги заведох в София. Много им хареса зеленината”, обяснява Мишо.

Началото било изключително трудно. Просто местните си искали техните ястия, не били свикнали с нашите. “Сега обаче не може да смогнем на шопска салата и кисело мляко”, допълва Ашминов.

Единственият проблем е сиренето, като го внасят от Австралия. Закваската купуват от професор Чой, който държи правата на българската бактерия в Азия. Суджуци, наденица, пастърма си правят сами. Също и хляб.

“Тук най-скъпи са плодовете и хлябът. Спомням си как в началото си признах, че съм обядвал студентски сандвич - две филии с масло, и всички ме обявиха едва ли не за милионер”, казва с усмивка българинът.

Дори виното идва от България. За него си направили отделна фирма. Баща им Спас обаче бил голямата изненада. Преди 4 години се преместил в Сеул и му дали да управлява барчето “София” до ресторанта. “За отрицателно време го направи по-популярно от нашето заведение”, не скрива Михаил. Филип се е оженил за корейка, докато Мишо все още е свободен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца