Анри Льоконт: Надявам се Григор да реализира пълния си потенциал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6885208 www.24chasa.bg
Снимка: Инстаграм

Един от знаменитите френски тенисисти Анри Льоконт сподели своите очаквания за тазгодишния “Ролан Гарос”. Финалистът в турнира от 1988 г., който ще бъде част от екипа от експерти на “Евроспорт” за предстоящия турнир в Париж, сподели своето мнение относно най-актуалните теми в тениса преди втория за годината турнир от “Големият шлем”.

- Кои според теб са фаворитите при мъжете и жените на тазгодишния “Ролан Гарос”?

- Рафаел Надал е големия фаворит при мъжете, това е ясно. Някой от младите играчи би могъл да го детронира и може би за тениса ще е хубаво да се случи, но към този момент Рафа е с класа над останалите. Колкото до жените, при тях е доста по-равностойно. Вожняцки ще дойде в Париж като шампионката на Australian Open, но клеят никога не е бил най-удобната настилка за нея. Надявам се Каролин Гарсия да се представи силно, Плишкова също е в добра форма. Не бих се ангажирал с твърда прогноза за женския турнир.

- Кой от по-младите тенисисти има най-голям шанс първи да спечели титла от “Големият шлем”?

- В момента има много талантливи млади играчи като Зверев, Тим, Чорич и Шаповалов. Най-опитният и обиграният сред тях определено е Зверев. Видяхте колко спокоен и уверен беше на турнира в Мадрид, а след това и в Рим. Той обаче тепърва ще трябва да се доказва на турнирите от “Шлема”, тъй като представянето му там до момента не е никак убедително. Шаповалов също е многообещаващ талант, чието развитие трябва да следим. Малко ми напомня на мен, тъй като той също е левичар и иска да достигне всяка топка, изобщо не щади сили. Винаги се раздава 100 процента.

- Кой според теб ще бъде следващата голяма звезда на мъжкия тенис след оттеглянето на Роджър Федерер и Рафаел Надал?

- Зверев може да бъде този човек, той и сега не е далеч от върха. Освен него обаче има и други млади таланти като Димитров и Тим. Но според мен трябва просто да ги оставим да играят и да не ги натоварваме с огромни очаквания. Освен това някои играчи достигат върхова форма в по-ранна възраст, докато при други се случва някъде около 30-те. Така че това е още един фактор, който трябва да бъде отчетен в случая.

- Може ли някой да победи Надал на предстоящия “Ролан Гарос”?

- Смятам, че Тим може да го направи, тъй като съвсем наскоро го победи в Мадрид. Рафа обаче все още е номер 1 на клей и поне в близко бъдеще това няма да се промени. Възможно е да бъде победен на “Ролан Гарос”, но ще бъде доста по-трудно, тъй като мачовете ще бъдат във формат 3 от 5 сета. Напълно е възможно да видим сензация, но дори да се случи, Надал ще си остане най-великият играч на клей в историята на тениса.

- Вече сме в средата на 2018, а Федерер и Надал все още доминират в мъжкия тенис. Кога според теб следващото поколение ще успее да си пробие път?

- За да стане това, те трябва първо да повярват, че могат да печелят. Трябва да поработят върху психическата си нагласа, защото е очевидно, че по-младите играчи все още се страхуват от Надал и Федерер. Представителите на следващото поколение като Димитров, Зверев, Тим и Шаповалов са чудесни играчи, но докато не се научат да излизат без страх срещу “старците”, никога няма да успеят да ги свалят от върха. Трябва да ги уважават, разбира се, но когато излязат на корта, това уважение трябва да изчезва и да са готови на всичко, за да победят. Ако аз винаги уважавах Борис Бекер за това, че ме победи на “Уимбълдън”, нямаше да спечеля срещу него нито веднъж след това. Тенисът е като бокса - трябва да се изправиш без страх срещу противникаи да си готов да дадеш абсолютно всичко от себе си за победата.

- Дълго време Надал, Федерер, Джокович и Мъри доминираха в мъжкия тенис. Мислиш ли, че ерата на т.нар. Голяма четворка приключи?

- Смятам, че това е съвсем нормалното развитие на нещата. Роджър и Рафа са феномени, но дори те няма да могат да играят вечно. Джокович и Мъри вече изглеждат изтощени физически и се съмнявам, че ще успеят да се завърнат към най-добрите си дни. Времето не прощава на никого и е нормално да се наблюдава такъв спад. Съответно скоро ще дойде време за следващото поколение да блесне.

- Какво мислиш за отсъствието на Роджър Федерер от толкова важен турнир като “Ролан Гарос”?

- Мисля, че той постъпва правилно. Ако иска да спечели още една титла от “Големият шлем”, не мисля, че трябва да играе на “Ролан Гарос”. Нормално е феновете да са разочаровани, но пък за Роджър е нормално да иска да спечели “Уимбълдън” още веднъж. Освен това смятам, че на тазгодишния “Ролан Гарос” конкуренцията ще бъде много по-ожесточена в сравнение с миналата година.

- Федерер пропуска сезона на клей за втора поредна година. Смяташ ли, че постъпва правилно, като мисли за себе си, или трябва повече да зачита традициите и феновете?

- Според мен е прав да мисли първо за себе си. Той вече има 20 титли от “Големия шлем” и иска да е максимално свеж и отпочинал за “Уимбълдън”. Може би догодина ще изиграе един прощален “Ролан Гарос”, но за момента прави това, което е най-добро за него и резултатите са налице.

- Миналата година Григор Димитров се възползва от отсъствието на Федерер и Надал и спечели няколко турнира, но през тази година така и не успява да достигне същото ниво. Какво му липсва според теб?

- Играта на Григор винаги ми е харесвала, но има някои неща, които трябва да промени. Способен е да се вдигне изведнъж и да прави невероятни неща, но тези избухвания не се случват всеки ден. Това качество му помогна миналата година, но сега неговите противници разучиха играта му и намериха начин да му противодействат. Мисля, че ако започне да играе малко по-агресивно, играта му ще върви значително по-гладко. Димитров е много борбен и умее да се измъква от трудни ситуации, но може би трябва да помисли за това как изобщо да не изпада в такива. С триумфа си на финалите на АТП в Лондон той доказа, че може да побеждава най-добрите. Това ме кара да вярвам, че един ден може да го видим с трофей от “Големият шлем”. Но, както казах, за да се случи това, той трябва да промени някои неща. Григор е страхотно момче и много го харесвам. Надявам се един ден да реализира пълния си потенциал.

- Александър Зверев е трети в световната ранглиста и има няколко титли от турнирите “Мастърс”, но на “Големият шлем” изпитва сериозни проблеми. Каква е причината според теб?

- Мисля, че проблемът му е психологически. В Германия оказват огромно напрежение върху него с приказките, че може да е следващият Борис Бекер. Това е много висока летва за един млад играч, макар и толкова талантлив. Именно тук е ключовият момент - на турнирите от “Големият шлем” напрежението и очакванията са много по-високи, отколкото на “Мастърс”. Той трябва да си повярва, че може да атакува върха. За да стане това обаче, трябва да намери правилната психологическа настройка и да не бъде толкова суров към себе си. С качествата, които притежава, Саша може да бъде фактор в този спорт в продължение на много години. Просто трябва да бъде малко по-спокоен и уравновесен.

- Новак Джокович определено не се представя добре след завърщането си. Смяташ ли, че най-добрите му дни са безвъзвратно отминали?

- Новак има планина за изкачване пред себе си. Когато си бил номер 1 и си спечелил 12 титли от “Големият шлем”, е много трудно да се върнеш към тези високи стандарти. Той трябва да промени изцяло психическата си нагласа и да намери нови начини да се мотивира. Джокович трябва да последва примера на Федерер и Надал - да промени някои елементи в играта си и да започне отново да се наслаждава на тениса, както преди. Той трябва отново да започне да достига до заключителните фази на турнирите и може би дори да печели трофеи, за да възвърне увереността си. Както се казва, апетитът идва с яденето. В момента обаче Новак очевидно има някакви лични проблеми, с които никой извън близкото му обкръжение не е запознат. Не знам какво се случва в живота му извън корта, но се надявам бързо да изглади нещата. Той е чудесен човек и невероятен играч. Заслужава да е сред най-големите.

- Миналата година Мария Шарапова не получи уайлдкард за “Ролан Гарос”, а сега ще бъде поставена в схемата. Как според теб ще я приемат феновете?

- Смятам, че няма причина да я приемат негативно. Тя се труди много здраво след завръщането си и заслужи правото си да бъде тук. Освен това е печелила два пъти “Ролан Гарос”, така че винаги ще има запазено място в историята на този турнир. Мария е една от най-големите звезди в модерната историяна женския тенис и е чудесно, че отново е на корта и постига високи резултати.

- Серена Уилямс ще се завърне на “Големият шлем” без почти никаква подготовка. Може ли според теб тя да бъде сериозен претендент за титлата?

- Съмнявам се. Според мен тя ще изчака до последния момент. Серена не е играла на нито един турнир от началото на сезона на клей, а дори в най-славните ѝ дни това не беше най-удобната настилка за нея. Така че според мен ще ѝ бъде много трудно.

- Ако можеше да се върнеш на онзи финал срещу Матс Виландер през 1988 г., какво би направил по различен начин?

- Щях да спечеля! (Смее се.) Човек не може да промени миналото. Минаха 30 години и го преживях, доколкото е възможно. Жалко е, че така и не достигнах до друг финал на “Големият шлем”, но за сметка на това имах шанса да спечеля купа “Дейвис” с националния отбор на Франция и това беше голямо постижение за мен. В отговор на въпроса ви - не искам да променям нищо. Да, беше болезнено, но подобни неща са част от тениса и от живота. След толкова много години е лесно да казваш, че би променил това или онова, но все пак ми останаха много хубави спомени. Това, което ме тревожи, е че все още съм последният французин, достигнал до финала на “Ролан Гарос”. Бих искал това да се промени възможно най-скоро.

- Какви са най-хубавите ти спомени от онзи турнир?

- Всеки път, когато се върна на “Ролан Гарос”, си спомням за онзи финал. Играх добре в първия сет, но след това Матс ме унищожи. Не бях достатъчно силен психически. Финалът не се разви добре за мен, но си спомням също, че преди него играх много силно срещу Борис Бекер и останалите, които елиминирах. Но когато стигнах до Матс, вече бях напълно изтощен физически. Резервоарът ми беше празен, бях приключил. Но в крайна сметка хубавите спомени от онзи турнир са много повече от лошите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Магаренцето Кови се роди! Появата на малкия бозайник във времена на разпространение на коронавирус е определена като чудо, а животинчето е кръстено точно на заразата, която порази целия свят. Кови (името му произлиза от COVID-19) се ражда преди няколко дни в спасителен център в Девня. Интересна е и историята на неговите родители

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит. Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева. Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е