Черчесов: Играхме достойно, но късметът не ни покри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6951264 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Въпреки загубата и отпадането от световното старши треньорът на руския национален отбор Станислав Черчесов беше посрещнат на пресконференцията в Сочи след загубата с дузпи от Хърватия с аплодисменти. За разлика от предишните обаче този път той беше доста лаконичен и отговаряше на въпросите бързо и кратко. Очевидно мачът го беше опустошил откъм емоции. Той даже помоли да повторят първия въпрос с думите “Всичко още ми е като в мъгла”.

- Може ли да се каже, че националният отбор на Русия надскочи собствения си ръст, или пък това е нормалното ѝ равнище и оттук нататък трябва да чакаме от него да играе така?

- Не знам дали е надскочил, или не е надскочил. За този турнир се готвихме внимателно и по всички параграфи. Помогна ни и турнирът за купата на конфедерациите. От първата секунда, когато станах треньор на националния отбор, аз бях наясно какво искам. Сега се чувстваме като войници, които са били викнати в казармата. Днес се уволняваме, а ни се искаше да продължим да служим и да воюваме. До 15 юли с удоволствие бихме служили на Русия. Моля ви, обяснете на руснаците какво значи уволнение от казармата. Какво следва? Идва Лигата на нациите. Футболът е невъзможно да бъде прогнозиран. Към днешния ден ние направихме максималното. Момчетата се сражаваха достойно, но късметът не ни покри. Сега трябва да анализираме всичко спокойно, в отбори като нашия нещата бързо се променят, така че не трябва да планираме нищо в далекосрочен план.

- На вас никой не ви вярваше, това попречи ли ви?

- Сигурно ще се учудите, но на мен ми се струва, че публиката на никой отбор, който играе на това световно, не му вярва. Най-важното беше, че ние сами си варвяхме. И със своята работа накарахме и другите да повярват в нас. Сега цялата страна знае какво представлява националният отбор по футбол. Подкрепата никога не е прекалена, затова се налага понякога да нахъсваме публиката. Може би аз понякога правех грешните движения, но се опитвах да нахъсам публиката.

- Във всичките ли свои решения вие бяхте абсолютно сигурен? Може би някъде все пак сбъркахте?

- Аз имам много качества, както положителни, така и отрицателни. Но в едно съм сигурен - аз никога не съжалявам за решенията, които съм взел. Тези футболисти, които взехме на световното, бяха най-добрите, които имахме на разположение. Вие виждате имената, ние, треньорският щаб - малко по-надълбоко.

- По време на мачовете не бяхте ли твърде нервен?

- Ако бяхте скандинавец, щях да ви разбера. Но вие сте грък! Това е футбол, емоции, какво може още да се каже…

- Правилно ли беше да дадете на Смолов да бие дузпа?

- Защо не ме питахте същото след мача с Испания?

- Защото тогава той вкара.

- Сега реши да бие така, изборът беше негов. На всички, които бяха готови да бият дузпа, аз дадох възможност. Преди тях отидох при Зобнин и го попитах, той не знаеше на кой свят е.

- Може по различен начин да се играе на световното, може по различен начин да се отпада. Вие с гордо вдигната глава ли си тръгвате?

- Да, но ключовата дума тук е “тръгвате”. Да, с гордо вдигната глава, но за купата оттук нататък нямаме шанс да се борим, това много ни разстройва. От друга страна, на това световно Русия изглеждаше добре както организационно, така и футболно. Това ни радва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са