Черчесов: Играхме достойно, но късметът не ни покри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6951264 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Въпреки загубата и отпадането от световното старши треньорът на руския национален отбор Станислав Черчесов беше посрещнат на пресконференцията в Сочи след загубата с дузпи от Хърватия с аплодисменти. За разлика от предишните обаче този път той беше доста лаконичен и отговаряше на въпросите бързо и кратко. Очевидно мачът го беше опустошил откъм емоции. Той даже помоли да повторят първия въпрос с думите “Всичко още ми е като в мъгла”.

- Може ли да се каже, че националният отбор на Русия надскочи собствения си ръст, или пък това е нормалното ѝ равнище и оттук нататък трябва да чакаме от него да играе така?

- Не знам дали е надскочил, или не е надскочил. За този турнир се готвихме внимателно и по всички параграфи. Помогна ни и турнирът за купата на конфедерациите. От първата секунда, когато станах треньор на националния отбор, аз бях наясно какво искам. Сега се чувстваме като войници, които са били викнати в казармата. Днес се уволняваме, а ни се искаше да продължим да служим и да воюваме. До 15 юли с удоволствие бихме служили на Русия. Моля ви, обяснете на руснаците какво значи уволнение от казармата. Какво следва? Идва Лигата на нациите. Футболът е невъзможно да бъде прогнозиран. Към днешния ден ние направихме максималното. Момчетата се сражаваха достойно, но късметът не ни покри. Сега трябва да анализираме всичко спокойно, в отбори като нашия нещата бързо се променят, така че не трябва да планираме нищо в далекосрочен план.

- На вас никой не ви вярваше, това попречи ли ви?

- Сигурно ще се учудите, но на мен ми се струва, че публиката на никой отбор, който играе на това световно, не му вярва. Най-важното беше, че ние сами си варвяхме. И със своята работа накарахме и другите да повярват в нас. Сега цялата страна знае какво представлява националният отбор по футбол. Подкрепата никога не е прекалена, затова се налага понякога да нахъсваме публиката. Може би аз понякога правех грешните движения, но се опитвах да нахъсам публиката.

- Във всичките ли свои решения вие бяхте абсолютно сигурен? Може би някъде все пак сбъркахте?

- Аз имам много качества, както положителни, така и отрицателни. Но в едно съм сигурен - аз никога не съжалявам за решенията, които съм взел. Тези футболисти, които взехме на световното, бяха най-добрите, които имахме на разположение. Вие виждате имената, ние, треньорският щаб - малко по-надълбоко.

- По време на мачовете не бяхте ли твърде нервен?

- Ако бяхте скандинавец, щях да ви разбера. Но вие сте грък! Това е футбол, емоции, какво може още да се каже…

- Правилно ли беше да дадете на Смолов да бие дузпа?

- Защо не ме питахте същото след мача с Испания?

- Защото тогава той вкара.

- Сега реши да бие така, изборът беше негов. На всички, които бяха готови да бият дузпа, аз дадох възможност. Преди тях отидох при Зобнин и го попитах, той не знаеше на кой свят е.

- Може по различен начин да се играе на световното, може по различен начин да се отпада. Вие с гордо вдигната глава ли си тръгвате?

- Да, но ключовата дума тук е “тръгвате”. Да, с гордо вдигната глава, но за купата оттук нататък нямаме шанс да се борим, това много ни разстройва. От друга страна, на това световно Русия изглеждаше добре както организационно, така и футболно. Това ни радва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.