Всъщност изненади на световното в Русия няма

https://www.24chasa.bg/sport/article/6951272 www.24chasa.bg

На 1/8-финалите липсваше отбор истинска

сензация - шансът да се случи това е веднъж на 250 години

До края на световното в Русия остават само четири мача, но най-обсъжданата тема са изненадите, които били повече от всеки друг път. Посочвани са всякакви причини - от дългата ръка на Кремъл и сянката на Путин до смъртта на мондиалите заради клубните първенства и нежеланието на звездите да играят за родината.

В интерес на истината никой не прави конкретни сравнения с други световни. Но когато погледнем реалните цифри, става ясно, че непредсказуемостта на световното е, меко казано, преувеличена. По принцип това е типично заблуждение -

хората се

фокусират върху

най-вероятния

сценарий

и всякакви отклонения от него им се виждат част от световната конспирация. Но когато става дума за верига, състояща се от събития с неясен изход, а всеки футболен турнир е именно такава верига, вероятността за реализация на един конкретен сценарий е в пъти, а понякога и още по-невероятна от сумарната вероятност от поредицата от отделните сценарии. Това прозвуча много сложно, но ето един прост пример. Ако един силен отбор играе четири мача с по-слаби съперници, вероятността от негова победа във всеки мач е около 70 към 30 процента. Шансовете за фаворита да спечели всичките мачове обаче е едва 25% - това е чиста математика. Тоест победата на поне един от аутсайдерите е по-вероятна, отколкото на фаворита в четирите мача.

Но стига теория. Ето конкретните примери за световното в Русия от сайта projects.

fivethirtyeight.com/2018- world-cup-predictions/.

Прогнозите са основани на статистически модел, отчитащ резултатите на отборите през последните години, равнището на клубовете, където играят футболистите им, преимуществото на домакинството и вредата от това да играеш в друга страна. Вероятно подобни резултати биха се получили и ако за основа се вземат предложенията в по-ранен етап на всеки отделно взет водещ букмейкър, но тук всичко е по-систематизирано.

Ето какво се получава, ако се вземат прогнозите на Fivethirtyeight в конкретни ситуации:

1. Вероятността Германия да не излезе от групата беше оценена на 10%. Не е много, но това означава, че веднъж на 40 години бундестимът не трябва да излиза от групата - статистически погледнато. Така че аномалията не е, че Германия отпадна в групата, а че досега това не се беше случвало. Нещо повече - прогнозата на Fivethirtyeight за това е горе-долу толкова като вероятност, колкото спечелването на световното - 13%. Загубата във финала е оценена на 9%. Но първото беше прието като сензация, а на второто и третото никой не би се учудил.

2. Отпадането на Германия в групата, както стана ясно, беше оценено като сензация. Даже за Бразилия вероятността беше преценена като по-висока - 11%. Но в същото време шансовете, че от групите ще излязат и шестте суперотбора, беше оценена само на 39% - значи имало е вероятност от над 60% един от тези фаворити да отпадне още след третия си мач в Русия (и 21% това да са повече от един). Отпадането на Германия е просто съвсем мъничко по-малко вероятен вариант, отколкото това да се случи на Бразилия или Испания.

3. Ако се разгледат резултатите от всички мачове в групите, но не като конкретни двубои, а като състав на участниците в 1/8-финалите, то се оказва, че световното е изключително предсказуемо. От 16-те най-вероятни участници в плейофите според предтрунирната оценка на Fivethirtyeight напред се класират 14.

Двете

изключения са

Германия,

за която достатъчно вече беше написано, и Полша, която е 14-а по рейтинг. Техните места са заети от двата следващи по рейтинг отбора (17-ия и 18-ия) - Мексико (46% шанс) и Япония (43%). За разлика от предишните световни първенства между 1/8-финалистите няма нито една истинска сензация. Вероятността от групите да излязат най-предвидимите в това отношение отбори - 16 от първите 18 в подреждането по този показател, преди началото на световното е била едва 1,6%. Значи това би трябвало да се случи веднъж на 250 години. Но се случи именно сега, тоест най-голямата изненада при състава на 1/8-финалите е липсата на изненади.

4. Сега за въпросните 1/8-финали. Там отпадна Испания, всъщност не само тя, но това беше основният неудачник на този етап. Преди началото на първенството вероятността испанците да се класират за 1/4-финал беше 71%, а обратната - 29%. Сработи втората, която е по-неочаквана, но напълно вероятна. Но вероятността за класиране на 1/4-финала едновременно на Бразилия и Испания беше 47%, което е по-малко от половината. Значи отпадането на единия отбор е по-вероятно, отколкото класирането и на двата.

5. Победата на Русия над Испания, по-точно класирането на Русия за сметка на Испания, се брои за голяма изненада, почти сензация. Формално това е така. В прогнозата преди мача Fivethirtyeight

дава на Русия вероятност

да продължи от цели 22%

По-малки са само шансовете на мексиканците срещу Бразилия - 17%. Но трябва да се отбележи, че методиката почти не отчита факта, че домакините играха в два от трите си мача в групата по-добре от очакваното, а испанците - под прогнозите също в два от трите.

В пет от осемте 1/8-финални двойки имаше фаворит с вероятност да продължи нататък от над 60% - Бразилия, Испания, Белгия, Хърватия, Англия. Вероятността да продължат и петте беше само 19% срещу 38% да минат четири и 43% да отпаднат два или повече отбора. Така че изненадите на този етап бяха очаквани и че това се случи на Испания, е просто случайност.

6. Ако вземем осморката на фаворитите (споменатите 6 суперотбора плюс Белгия и Португалия), то според предварителната прогноза на Fivethirtyeight от тях за четвъртфинала би трябвало да продължат между 4 и 6. Класираха се 4, което е в рамките. Може да се каже, че се представиха малко по-зле от прогнозираното. Или - което ще е по-точно, че не успяха да се представят по-добре.

7. В 1/4-финалите отпадна главният фаворит на световното - Бразилия. В конкретния мач срещу Белгия това наистина беше по-малко вероятният резултат. Но ако вземем световното като цяло, то вероятността “селесао” да се класира за полуфинала беше 46%, а да не се класира - 54%. Значи просто се реализира по-вероятната възможност.

8. Да, може да се натъртва безкрайно, че за полуфиналите не се класира нито един от трите основни фаворита - Бразилия, Испания, Германия. Това наистина не е най-очакваният вариант (около 17%). Все едно да хвърлиш зарче и да ти се падне шестица.

9. А сега от друга гледна точка. За петте световни първенства от 1986 до 2002 г. списъкът на страните, които са се класирали за 1/2-финалите, набъбна с пет - Белгия, България, Хърватия, Турция и Република Корея. През следващите три (2006-2014) - с нито един. Нещо повече - във въпросните три поне имаше отбори, които спираха на крачка от полуфиналите, като Украйна, Парагвай и Коста Рика. А в Русия сега даже сред осемте най-силни са пак само отбори, които са били на полуфинал, ако, разбира се, приемем домакините за наследник на СССР. Тоест титлата ще я разиграват отбори от познатия кръг претенденти.

Обобщение: ако се опрем на прогнозите преди световното, то фаворитите наистина се провалиха в Русия, но това е напълно в диапазона на вероятните сценарии. А всъщност най-голямата изненада на световното е отсъствието в плейофите на изненадващи участници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,