Всъщност изненади на световното в Русия няма

https://www.24chasa.bg/sport/article/6951272 www.24chasa.bg

На 1/8-финалите липсваше отбор истинска

сензация - шансът да се случи това е веднъж на 250 години

До края на световното в Русия остават само четири мача, но най-обсъжданата тема са изненадите, които били повече от всеки друг път. Посочвани са всякакви причини - от дългата ръка на Кремъл и сянката на Путин до смъртта на мондиалите заради клубните първенства и нежеланието на звездите да играят за родината.

В интерес на истината никой не прави конкретни сравнения с други световни. Но когато погледнем реалните цифри, става ясно, че непредсказуемостта на световното е, меко казано, преувеличена. По принцип това е типично заблуждение -

хората се

фокусират върху

най-вероятния

сценарий

и всякакви отклонения от него им се виждат част от световната конспирация. Но когато става дума за верига, състояща се от събития с неясен изход, а всеки футболен турнир е именно такава верига, вероятността за реализация на един конкретен сценарий е в пъти, а понякога и още по-невероятна от сумарната вероятност от поредицата от отделните сценарии. Това прозвуча много сложно, но ето един прост пример. Ако един силен отбор играе четири мача с по-слаби съперници, вероятността от негова победа във всеки мач е около 70 към 30 процента. Шансовете за фаворита да спечели всичките мачове обаче е едва 25% - това е чиста математика. Тоест победата на поне един от аутсайдерите е по-вероятна, отколкото на фаворита в четирите мача.

Но стига теория. Ето конкретните примери за световното в Русия от сайта projects.

fivethirtyeight.com/2018- world-cup-predictions/.

Прогнозите са основани на статистически модел, отчитащ резултатите на отборите през последните години, равнището на клубовете, където играят футболистите им, преимуществото на домакинството и вредата от това да играеш в друга страна. Вероятно подобни резултати биха се получили и ако за основа се вземат предложенията в по-ранен етап на всеки отделно взет водещ букмейкър, но тук всичко е по-систематизирано.

Ето какво се получава, ако се вземат прогнозите на Fivethirtyeight в конкретни ситуации:

1. Вероятността Германия да не излезе от групата беше оценена на 10%. Не е много, но това означава, че веднъж на 40 години бундестимът не трябва да излиза от групата - статистически погледнато. Така че аномалията не е, че Германия отпадна в групата, а че досега това не се беше случвало. Нещо повече - прогнозата на Fivethirtyeight за това е горе-долу толкова като вероятност, колкото спечелването на световното - 13%. Загубата във финала е оценена на 9%. Но първото беше прието като сензация, а на второто и третото никой не би се учудил.

2. Отпадането на Германия в групата, както стана ясно, беше оценено като сензация. Даже за Бразилия вероятността беше преценена като по-висока - 11%. Но в същото време шансовете, че от групите ще излязат и шестте суперотбора, беше оценена само на 39% - значи имало е вероятност от над 60% един от тези фаворити да отпадне още след третия си мач в Русия (и 21% това да са повече от един). Отпадането на Германия е просто съвсем мъничко по-малко вероятен вариант, отколкото това да се случи на Бразилия или Испания.

3. Ако се разгледат резултатите от всички мачове в групите, но не като конкретни двубои, а като състав на участниците в 1/8-финалите, то се оказва, че световното е изключително предсказуемо. От 16-те най-вероятни участници в плейофите според предтрунирната оценка на Fivethirtyeight напред се класират 14.

Двете

изключения са

Германия,

за която достатъчно вече беше написано, и Полша, която е 14-а по рейтинг. Техните места са заети от двата следващи по рейтинг отбора (17-ия и 18-ия) - Мексико (46% шанс) и Япония (43%). За разлика от предишните световни първенства между 1/8-финалистите няма нито една истинска сензация. Вероятността от групите да излязат най-предвидимите в това отношение отбори - 16 от първите 18 в подреждането по този показател, преди началото на световното е била едва 1,6%. Значи това би трябвало да се случи веднъж на 250 години. Но се случи именно сега, тоест най-голямата изненада при състава на 1/8-финалите е липсата на изненади.

4. Сега за въпросните 1/8-финали. Там отпадна Испания, всъщност не само тя, но това беше основният неудачник на този етап. Преди началото на първенството вероятността испанците да се класират за 1/4-финал беше 71%, а обратната - 29%. Сработи втората, която е по-неочаквана, но напълно вероятна. Но вероятността за класиране на 1/4-финала едновременно на Бразилия и Испания беше 47%, което е по-малко от половината. Значи отпадането на единия отбор е по-вероятно, отколкото класирането и на двата.

5. Победата на Русия над Испания, по-точно класирането на Русия за сметка на Испания, се брои за голяма изненада, почти сензация. Формално това е така. В прогнозата преди мача Fivethirtyeight

дава на Русия вероятност

да продължи от цели 22%

По-малки са само шансовете на мексиканците срещу Бразилия - 17%. Но трябва да се отбележи, че методиката почти не отчита факта, че домакините играха в два от трите си мача в групата по-добре от очакваното, а испанците - под прогнозите също в два от трите.

В пет от осемте 1/8-финални двойки имаше фаворит с вероятност да продължи нататък от над 60% - Бразилия, Испания, Белгия, Хърватия, Англия. Вероятността да продължат и петте беше само 19% срещу 38% да минат четири и 43% да отпаднат два или повече отбора. Така че изненадите на този етап бяха очаквани и че това се случи на Испания, е просто случайност.

6. Ако вземем осморката на фаворитите (споменатите 6 суперотбора плюс Белгия и Португалия), то според предварителната прогноза на Fivethirtyeight от тях за четвъртфинала би трябвало да продължат между 4 и 6. Класираха се 4, което е в рамките. Може да се каже, че се представиха малко по-зле от прогнозираното. Или - което ще е по-точно, че не успяха да се представят по-добре.

7. В 1/4-финалите отпадна главният фаворит на световното - Бразилия. В конкретния мач срещу Белгия това наистина беше по-малко вероятният резултат. Но ако вземем световното като цяло, то вероятността “селесао” да се класира за полуфинала беше 46%, а да не се класира - 54%. Значи просто се реализира по-вероятната възможност.

8. Да, може да се натъртва безкрайно, че за полуфиналите не се класира нито един от трите основни фаворита - Бразилия, Испания, Германия. Това наистина не е най-очакваният вариант (около 17%). Все едно да хвърлиш зарче и да ти се падне шестица.

9. А сега от друга гледна точка. За петте световни първенства от 1986 до 2002 г. списъкът на страните, които са се класирали за 1/2-финалите, набъбна с пет - Белгия, България, Хърватия, Турция и Република Корея. През следващите три (2006-2014) - с нито един. Нещо повече - във въпросните три поне имаше отбори, които спираха на крачка от полуфиналите, като Украйна, Парагвай и Коста Рика. А в Русия сега даже сред осемте най-силни са пак само отбори, които са били на полуфинал, ако, разбира се, приемем домакините за наследник на СССР. Тоест титлата ще я разиграват отбори от познатия кръг претенденти.

Обобщение: ако се опрем на прогнозите преди световното, то фаворитите наистина се провалиха в Русия, но това е напълно в диапазона на вероятните сценарии. А всъщност най-голямата изненада на световното е отсъствието в плейофите на изненадващи участници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.