Гарет Саутгейт: Емоциите, болката и страданието няма да отшумят бързо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6960179 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Имаме млад отбор, който израсна много в Русия и тепърва ще показва своите възможности

рез първото полувреме Англия игра много добре, можеше да вкара още голове. Какво се случи след това? Свързано с психологията ли беше - твърде рано си повярваха, че са на финал? Или обратно - изплашиха се от отговорността?

- Да, аз смятам, че ние наистина играхме много добре през първото полувреме. Действахме мощно, контролирахме топката, вземахме верни решения. Но вие сте прав - когато имаш подобно преимущество, просто трябва да вкараш втори гол. През второто полувреме по-малко владеехме топката в определен период от време. Може би това е, защото имаме много млад и не толкова опитен отбор.

Момчетата много

искаха да играят

във финала

и това вероятно наистина им оказваше психологически натиск. Не използвахме всички шансове, които успяхме да създадем, а и създадените не бяха особено много. Момчетата играха много добре, но Хърватия има изключителни футболисти, много опитни. Това изигра своята роля. В продълженията според мен моите футболисти отново започнаха да контролират играта, владеенето на топката вероятно беше вече 50 на 50, не съм проверявал. Но въпреки това хърватите бяха опасни, разполагаха с конкретни играчи, които могат да създадат много проблеми, ако ги изпуснете. Когато играеш на такова равнище - полуфинал на световно първенство, дребните неща играят голяма роля. Аз си мисля, че шансовете ни бяха примерно равни. Но в крайна сметка те вкараха, ние не успяхме да отговорим. Желая им всичко добро нататък, те извървяха славен път до финала, проявиха воля. Това са талантливи играчи, опитни, дано успеят във финала.

- Добре е, че изведохте отбора до този етап на световното, но все пак какво не ви даде да продължите нататък?

- Мисля, че ако ми дадете ден-два, ще успея да анализирам всичко и да ви го представя. Сега е прекалено рано, усещат се главно болката и разочарованието от загубата. Ние наистина искахме да сме във финала. Ако бяхме играли така добре през целия мач, както през първото полувреме, щяхме да победим. Трябваше просто да създаваме повече възможности за гол и да ги използваме. Знам, че нашите играчи и треньори сега се чувстват много потиснати, но аз се гордея с този колектив. Стигнахме много далеч и нашите фенове ни показват, че в сравнение с това, което беше преди година-две, ние им дадохме положителни емоции.

Страната ни се

гордее не само

с резултатите,

но и с играта

на отбора

С течение на времето ще можем да анализираме представянето си в Русия и да направим изводи. Може би дори ще са положителни. Сега обаче е твърде рано. Трябва просто първо да преживеем емоциите, болката, страданието. Те няма да отшумят бързо. Но ако трябва да съм честен, аз много се гордея с постижението на момчетата. Не можех да искам повече от тях, както и страната. Играчите преодоляха много прегради, които бяха издигнати пред тях през последните няколко седмици.

- Все пак световното не е приключило, имате още един мач. Белгийците казват, че за тях той е важен, защото могат да спечелят третото място. Как вие ще се настроите за малкия финал?

- Да, това не е мачът, за който мечтаеш, когато отиваш на световно първенство. Имаме само два дни, за да се подготвим за него. Разбира се, ние ще искаме да демонстрираме своята гордост и да се представим достойно на терена. Когато обличаш екипа на националния отбор, винаги правиш това с гордост и се стремиш към победата. Разбира се, това е лесно да бъде казано, но в следващите 24 часа ще бъде трудно да върна момчетата в онова психологическо състояние, в което те да са достатъчно концентрирани. Това е предизвикателство - както за тях, така и за мен. Трудно е да се премине от сегашното ни състояние към това, което ще ни е необходимо след два дни. Мисля си обаче, че ще се справим, ще бъдем готови като колектив, да играем, да накараме страната ни да се гордее с това, което сме постигнали в Русия.

- Това добър турнир ли беше за Хари Кейн?

- Мисля, че да. Просто му се натрупа умора, но искам да повторя, че ми трябва време, за да анализирам загубата. Кейн даде на отбора абсолютно всичко, което беше във възможностите му. Няма какво да искам повече от него - нито като от играч, нито като от капитан, нито като от човек. Той направи всичко.

- Разбираемо е разочарованието след такава загуба, но има ли нещо положително в нея? За младите в отбора например?

- Както казах, може би след няколко дни ще намеря време да обмисля всичко, което се случи. Ясно е, че ние постигнахме голям прогрес в равнището на футбола, който демонстрираме, и в единството на отбора. Разбирате, че в представянето ни тук има много положителни неща. Получихме много добър опит, а млад отбор като нашия имаше нужда от него, за да демонстрира някакво развитие в сравнение с това, което е показвал преди две години. Това са огромни крачки и ние се превърнахме в отбор победител, но трябва да преодолеем някои слабости, които показахме. Опитахме се да го направим в движение през последните няколко седмици, имаме нужда от баланс и тази вечер ни даде прекрасна възможност, каквато никой не ни гарантира, че ще получаваме в бъдеще. Ние искаме да сме отбор, който винаги се класира за четвъртфинали, полуфинали и финали. Доказахме, че можем. Доказахме го на феновете и страната, доказахме го на самите себе си. Вече имаме нови цели, ново равнище на надеждите, нови перспективи. Много от моите играчи израснаха в тези мачове и аз се гордея с тях.

- Вашияг отбор отбелязва немалко голове, но повечето са от стандартни положения, няма такива от игра. Как ще решите този проблем в бъдеще?

- Смятам, че трябва да използваме нашето преимущество на терена до максимум, а головете ще дойдат. Смятам, че стилът ни на игра е подходящ, за кратко време изминахме дълъг път. Вече обясних, че не сме перфектни, все още не сме стигнали своя максимум, не сме на върха на реализираните си възможности, трябва да продължаваме напред. Но ние играем срещу много силни отбори и, разбира се, не може винаги да печелим. Победихме доста отбори, срещу които преди сме имали проблеми и не сме печелили. Това е прогрес и след като футболистите получат повече опит и се стегнат, ще се стигне до много интересни неща. Стилът ни се харесва, играем атакуващ и резултатен футбол, имаме достатъчно положения за гол практически във всеки мач. А реализацията на стандартните положения е много важно, ние работим изключително много на тренировките, за да я постигнем. Смятам, че това е нещо положително в играта ни, а не отрицателно.

- Две различни полувремена се получиха в полуфинала и най-вече в играта на Англия. Беше ли за вас изненада пресата на хърватите след почивката?

- По-скоро не. За нас пресата не беше изненада, защото Хърватия е силен и опитен отбор, има в състава си изключителни изпълнители. Много от тях имат опит от участие в подобни свръхважни мачове. Те са по-възрастни, по-опитни,

знаехме, че те

буквално са

готови да се

сражават на

терена за топката Искахме да ги спрем през второто полувреме и донякъде успяхме. Към края на редовното време се стегнахме и ни се струваше, че в продълженията те няма да успеят да вкарат победен гол.

- И журналистите, и феновете в Англия ви хвалят за свършеното на световното. Но все пак какво казахте на играчите си веднага след загубата в съблекалнята?

- Мисля, че нямаше какво да им кажа, за да ги успокоя. Но ако се обърнем назад и погледнем към последната година и половина, то кой от феновете очакваше ние да играем на полуфинал? Разбира се, че никой. Когато пристигнахме в Москва, разбрахме, че можем да побеждаваме. Това беше възможност, която не беше за изпускане, и ние се възползвахме. Отдавна Англия не се беше класирала на полуфинал на световно, така че играчите, моите помощници, всички, които имат принос за това, трябва да се гордеят. И ние се гордеем. Към края някои момчета се умориха много, повечето са за първи път на световното първенство, а и нямат опит, който да им подскаже какво точно трябва да се направи в определен момент. Въпреки това сме горди. Играчите представиха страната си с високо вдигната глава. Просто трябва да изиграят повече мачове на подобно равнище. Ако погледнем други отбори, които имат успехи на световни първенства, те също не веднага са стигали до тях. Имало е нужда от известно време, в което да натрупат необходимия опит.

- Вие бяхте добър защитник. Какви грешки направихте, за да ви вкарат хърватите два гола в полуфинала?

- Всеки път, когато допуснеш гол, трябва да анализираш защо се е случило. Как е тръгнала атаката, откъде е вкаран, от кого… Много е важно да се намерят причините, за да може в бъдеще подобни грешки да не се допускат. Ние сме отбор, станахме такъв още от самото начало на това световно, това трябва да е ясно. Стигнахме до полуфинала като колектив и си тръгваме от терена като колектив. Така че и грешките ни са колективни, ще работим по отстраняването им.

- Вероятно ви засипват със съобщения за подкрепа и похвали. Това ли беше най-доброто ви лято във футбола?

- Мисля, че отговорът е очевиден. Тук даже няма място за колебания. Загубихме голям мач и аз не искам да забравя това бързо. Искам да помисля как друг път да не пропускаме подобни възможности. Ние получихме безценен опит и смятам, че спортът учи точно на това - отдаваш се изцяло на играта, сливаш се с отбора и хвърляш на терена всичките си сили в името на страната си, надявайки се, че ще подариш на феновете нещо, което досега не са изпитвали. Ако в Англия са се радвали на нашите успехи, а аз знам, че са се радвали, то значи не дойдохме в Русия напразно. Трябва да се гордеем с това. Разбира се, разочаровани сме, че не се класирахме за финала. Но с времето ще направим изводи от нашите успехи и неуспехи и ще продължим нататък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда