Шефът на ФИФА Инфантино: Това е най-доброто световно в историята

https://www.24chasa.bg/sport/article/6961533 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

По традиция президентът на ФИФА дава пресконференция ден-два преди финала. Джани Инфантино се появи в залата в “Лужники” облечен със суитшърт като доброволците, които помагаха по време на световното. С това той искаше да демонстрира уважение към труда им, който е безплатен. В началото швейцарецът направи дълго встъпление, след което повече от час отговаряше на въпросите на акредитираните журналисти.

- Много благодаря на всички и първо ми позволете да ви кажа добре дошли на тази пресконференция и на това невероятно световно първенство. Искам да ви поздравя за работата, която вършите. Това е огромна работа - да доведете до знанието на целия свят това вълнение, тази страст, която изпитваме към футбола сега, и в тази страна.

Вече 2 г. непрекъснато говоря, че това световно първенство ще е най-доброто в историята. Днес аз повече от всякога съм убеден в това. Затова повтарям - това е най-доброто световно първенство за всички времена. Затова аз искам първо да благодаря на всички, които имат отношение към подготовката и провеждането му. Главните актьори, разбира се, бяха на терена - футболистите, треньорите, съдиите, но в това число включвам и онези, които работеха извън терена, за да осигурят безпрепятственото провеждане на всичко това. Освен това благодаря на руснаците, на руския народ.

Спасибо, Россия!

(Произнася го на руски.) Благодаря на руското правителство, на президента Путин, разбира се. На местния организационен комитет, на Руския футболен съюз, изобщо на всички, които осигуряваха в страната оптималното провеждане на това световно първенство, най-доброто в историята. Сърцето и усмивката на световното първенство - това са тези, които работеха за провеждането му. Това са хиляди хора, които бяха заети с организацията на световното първенство, които направиха всичко възможно, за да може то да стане най-успешното и най-доброто за всички времена. Това, че първенството се получи толкова добре, ни даде възможност отново да дишаме футбол, да му се наслаждаваме. Ние даваме възможност на футбола да говори от първо лице. Не това да правят официалните лица, президенти, вицепрезиденти, държавни глави, а онези, които са на терена. Ние просто организираме това, а момчетата долу демонстрират своите невероятни умения. Футболът говори, той е участник, главното действащо лице на това световно първенство. Именно това аз, ние, всички искахме от самото начало на моя мандат като президент - футболът да се завърне във ФИФА и ФИФА да се завърне във футбола. Върхът на всичко това е именно световното първенство. Поздравявам всичките 32 отбора, които участваха тук и ни накараха да мечтаем.

Поздравявам

Франция и

Хърватия,

които стигнаха до финала, който досега никога не бяхме гледали. Преди години имаше такъв полуфинал, но сегашният финал демонстрира, че нивото на футбола се е вдигнало, че вече всеки може да мечтае. Хърватия е на финал, Белгия стигна до полуфинала - понятията “голям” и “малък” във футбола вече не съществуват. Има само това, което се вижда на терена. И още няколко неща, важни неща, които се промениха благодарение на това световно първенство. Първото е, че се промени тази страна, Русия. Тя стана истински футболна държава. Не просто място, в което се провежда световното първенство.

Футболът вече е

в руската ДНК,

във вените на страната тече футболна кръв. Това е и благодарение на цялата работа, която беше свършена - инфраструктурата, стадионите, всичко е невероятно красиво и действа ефективно. Наследството на това световно първенство ще изстреля Русия нагоре, към върховете, при държавите, където футболът е цар. Защото всичко, което бе построено тук за световното, е построено за бъдещето. Руснаците имат конкретни планове как да използват новите стадиони и ФИФА ще подкрепи РФС, за да може футболът да продължи да живее в тази страна. И второто, което световното промени, е фактическото възприемане от света на Русия. Мисля, че всички, които бяха тук, над милион посетители от чужбина, имам предвид освен Москва и в Санкт Петербург, Казан и другите градове, откриха една прекрасна страна, гостоприемна и пълна с хора, които се стремят да покажат на целия свят какво наистина представлява тя.

Че не е това, което се говори и пише за нея, че има богата култура, че принадлежи към историята на човечеството, историята на всички нас. Това можеше да се види и усети във всички градове. Мисля, че това беше страхотно изживяване за стотиците хиляди, които пристигнаха за световното. Мисля, че ако те са имали някаква предубеденост към страната, сега всичко се е изменило благодарение на това световно първенство, защото всички усетиха истинската същност на тукашните хора. И аз искам да благодаря освен на руснаците, към тях вече се обърнах, и на хилядите колумбийци, перуанци, мексиканци, аржентинци, иранци, поляци, на всички. От Африка, от Азия, на японците, които си чистеха трибуните след всеки мач.

Всички тези хубави, позитивни неща, за които вие, журналистите, разказахте на целия свят, с тях искам да бъдат запомнени моите встъпителни думи. Сега вече очаквам вашите въпроси.

- Защо ФИФА реши да разшири броя на участниците в световното първенство до 48? Толкова трябва да са най-късно през 2026 г. Смятате ли, че това ще помогне на развитието на футбола, че ще се вдигне качеството? Много колеги смятат, че излишните експерименти вредят на футбола.

- Благодаря за мнението. Ние взехме решение. Преди това анализирахме увеличението на броя на финалистите много внимателно.

Решението ни беше единодушно -

отборите да

бъдат увеличени

от 32 на 48

Световното първенство тръгна от 12 участника (тук Инфантино бърка - на първото световно първенство участниците са 16, но три страни се отказват и няма време за замяна - б. а.), после стават 16, след това 32 (пропуска 24, колкото са участниците на 4 световни първенства между 1982 и 1994 г. - б. а.).

Но броят на членовете на ФИФА също се увеличи много. В квалификациите на това световно първенство участваха отбори, които редовно са финалисти, дори световни шампиони, но те не се класираха за Русия - Чили, Италия, Камерун, който е шампион на Африка, САЩ, Турция.

Така че качествени във футболно отношение страни останаха извън световното. А и тук - ето Хърватия се класира за финала, кой би го предположил преди. Такава малка страна. Разбира се, тя има богати футболни традиции, но няма по-мощен фактор за развитие от участието на световно първенство. Ето - Панама за първи път е на световно. Те вкараха два гола. Първия - срещу Англия, го отпразнуваха така, все едно са станали световни шампиони. И това оказва огромно влияние в Панама и в цяла Централна Америка - изграждане на терени, строителство на стадиони, момчета и момичета се записват да тренират футбол. Това трябва да стане и в други страни и региони. И в края на краищата 48 отбора е по-малко от 25% от всичките ни страни членки. Това е разумен брой участници. Смятам, че през 2026 г. САЩ, Канада и Мексико ще бъдат готови да проведат световно първенство с толкова финалисти.

- Забелязва се нарастване на травматизма при ударите, които попадат в главата, има повече мозъчни сътресения. Възнамерява ли ФИФА да предприеме нещо в тази насока, повече проверки например?

- Медицинските експерти са анализирали данните. Преди като че ли това не се случваше толкова често. В крайна сметка лекарите на отборите решават дали играчът може да се върне на терена. Има определени процедури за това. Здравето на спортистите е най-важното нещо, а мозъчното сътресение е изключително опасна травма. След световното ще имаме съвещание по въпроса и ще търсим нови решения за защита здравето на футболистите.

- Европа доминира на това световно първенство, а и по принцип във футбола в момента. За четвърти път поред европейски отбор ще стане световен шампион. Има ли дисбаланс на силите и какво може да направи ФИФА, за да го преодолее?

- Не мога да кажа, че футболът е бил много по-балансиран преди, отколкото е сега. Световните шампиони бяха само от Европа и Южна Америка. А и сега ние имаме финал, в който се срещат отбор, само веднъж печелил титлата, и друг, който никога не го е правил. Мисля, че

Хърватия е локомотивът

на футболните амбиции

на по-малките държави. Мисля, че тук няма география. Всичко се свежда до качеството на футболистите и работата с тях, до професионалното отношение. Да, наблюдаваме някакво превъзходство на европейските отбори, ако се гледат резултатите. Но понякога това беше постигнато много трудно, дори драматично. Ето - Белгия чак в 98-ата минута, тоест в осмата добавена от съдията, успя да вкара победен гол срещу Япония в 1/8-финала. Има съвсем дребнички детайли, които играят огромна роля в мачовете. Смятам, че резултатите на отборите от другите континенти на това световно трябва да станат катализатор и мотиватор за това те да работят по-упорито, да инвестират в тренировки и обучение. ФИФА отделя средства за това и те стават все по-значими. А що се отнася до изненадите, и на следващите първенства ще ги има.

- Ясно ли е вече категорично, че в Катар отборите ще останат 32, или има вариант да бъдат увеличени до 48?

- Ще се срещнем с представителите на Катар и ще разберем тяхното мнение. А след това съобразно резултатите от разговорите ще имаме съвещание на съвета на ФИФА, където ще обсъдим възможностите и ще вземем решение. Към днешна дата

участниците в

световното през

2022 г. в Катар

са 32 отбора

- На това световно Неймар беше обвиняван, че прекалява със симулациите. Какво е вашето мнение?

- Все пак той е велик играч. Това е първото нещо, което трябва да кажем за него. Той е невероятно талантлив. Ако ме познавате отблизо, ще знаете, че когато съм в компанията на такива звезди, които ни позволяват да мечтаем, аз не мога да кажа нищо лошо. Дори дреболия в негативен план. Неймар е легенда. Смятам, че в бъдеще той ще проявява повече футболните си умения, отколкото други неща.

- Още един въпрос за Катар. Кога ще е напълно ясен календарът за следващото световно първенство? Защото това е голяма промяна, че световното първенство няма да е през лятото, в паузата между два сезона.

- Ние вече взехме решение. Световното първенство в Катар ще се проведе между 21 ноември и 18 декември 2022 г. Европейските лиги, както и другите, вече са информирани за това. Разбира се, те ще трябва да приспособят своите календари и графици към световното. Смятам, че решението първенството да е през ноември-декември е правилно. През юни-юли никой не иска да играе в Катар заради жегата. Освен това футболистите ще бъдат в много добра форма, защото това е все пак началото на сезона.

- Тройната кандидатура на САЩ, Канада и Мексико няма ли да намали шансовете на идеята за общо домакинство през 2030 г. от страна на Уругвай, Парагвай и Аржентина?

- Не, няма да ги намали, разбира се. КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ са различни конфедерации, така че домакинството на световното през 2026 г. няма да повлияе на окончателното решение. За 2030 г. ще имаме, предполагам, много заявки за домакинство. Смятам, че трябва много внимателно да ги разгледаме до 2026 г., когато ще избираме победителя.

- Преди световното първенство вие се срещнахте с президента Путин и казахте, че сте от един отбор. Миналата седмица в Кремъл казахте, че светът се влюби в Русия. Как мислите - отношенията с Украйна, държавната подкрепа за допинга, репресиите в Чечня, какво ще кажат жертвите на всичко това? Когато осъществявате програмата си на лидер на ФИФА, къде прокарвате червената линия в отношенията? Кога намесвате политиката, а кога - не?

- Смятам, че в света има много несправедливост. По принцип. Много неща не се получават така, както хората по света искат. Има много неща, които ние искаме да променим, това е вярно. Има неща, от които сме недоволни, но те се случват. Не в една отделно взета страна, не в един регион, а в света като цяло. Разбира се, ние трябва да се опитваме, да общуваме, да работим за това светът да се променя към по-добро. Това и правим. Но тук сме на световно първенство и сме се съсредоточили върху футбола, празнуваме самата игра. Смятам, че в световен мащаб на нас не ни достига способността да разговаряме един с друг, да се разбираме с помощта на диалога, а именно той е в основата на решенията на тези въпроси. Аз не говоря за пълно разбирателство, но ако няма поне взаимно уважение, това няма да ни отведе никъде. Смятам, че трябва да търсим нови канали за общуване, да помагаме на онези, които вземат тежки решения в световен мащаб, да започнем да си говорим, да си дадем сметка, че това са живи хора, с които трябва да се води диалог.

Футболът не

може да реши

всички световни

проблеми, не

може да измени

миналото, но

може да повлияе

на бъдещето

Хората, които вземат важните решения за съдбата на планетата, могат да погледнат това, което правим във футбола. Може би това ще ги вдъхнови и ще опитат да подходят към решението на тези въпроси. И ако футболът може да даде някакъв принос, както виждаме, че го дава на това първенство, то това трябва да се използва.

- Вие искахте да поканите момчетата от Тайланд и треньора им, които бяха спасени от пещерата, на финала на световното, но не ви разрешиха. Може би ще ги поканите в Катар?

- Девет дни следяхме какво става с тези млади футболисти и треньора им със затаен дъх. Това докосна сърцата ни, говоря не само за света на футбола, а за всички. Ние всички, когато сме били на 10, 12 или 14 г. сме играли футбол и винаги сме искали да печелим. Слава богу, че всичко приключи благополучно. Ние ги поканихме на финала, но лекарите не им разрешават засега да пътуват по медицински съображения. Ще ги поканим през септември в Лондон, може би ще организираме нещо в Тайланд, примерно някакъв мач. А може и наистина да ги поканим след 4 г. да гледат финала в Катар, идеята е много добра. Но искам да напомня и за нещо друго. Там имаше и един водолаз, който помагаше за спасяването на момчетата. За съжаление, той почина, даде живота си за спасяването на децата. Искам чрез вас да предам съболезнованията си на семейството, на приятелите му, на страната. Човекът не пожали живота си заради тези млади хора. Така че, като се радваме на спасяването им, нека не забравяме и за онези, които всекидневно рискуват живота си заради нас.

- На мачовете често присъстват държавни ръководители. Вие седите до президенти, премиери, крале. Какво си говорите с тях?

- Говорим си за футбол, за емоциите около мача, за нещата, които ни вълнуват, когато гледаме какво се случва на терена. Разбира се, всички тези хора подкрепят различни отбори, така че аз не мога да взема страна. Понякога трябва да ги успокоявам, да им казвам, че сега техните ще направят обрат, ще се върнат в мача. Но понякога, ако кажа на единия, че неговите ще вкарат, другият може да се обиди. И обратно. Затова

аз съм малко

като съдията на

терена, трябва да

съм абсолютно

неутрален

Е, там не се мразят един друг, разбира се, нали все пак са дипломати. Обсъждаме интересни неща. Преди не съм мислил за това, но сега разбрах, че световните лидери са обикновени хора като нас. От време на време те също искат да се усмихнат, да се засмеят, да се отпуснат, да получат удоволствие от футбола. И това е прекрасно, че те могат да го направят.

- Казахте, че това е най-доброто световно. Ще го докажете ли?

- Ще ви цитирам няколко факти и цифри. 98% от стадионите бяха пълни. Над 1 млн. фенове пристигнаха от чужбина, за да гледат мачовете и да се запознаят със страната. Над 3 млрд. са гледали световното по телевизията, а около 1 млрд. вероятно ще гледат финала. Това е 6 пъти повече, отколкото гледат супербоула. Системата VAR даде прекрасни резултати. Антидопинговата програма засега няма нито един положителен резултат, да чукна на дърво, защото все пак има още два мача. Работим срещу дискриминацията. Но има и футболна страна - само един мач от 62-ата изиграни завърши 0:0, а имаше страхотни двубои. От гледна точка на организацията нямам никакви забележки, а аз работя в тази сфера над 20 г. И това не го казвам само аз - всички, които са били на предишните световни първенства, могат да го потвърдят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят