Д-р Йони Яром: Българският тенис е много напред, ще трябва да ви настигнем

https://www.24chasa.bg/sport/article/7057903 www.24chasa.bg

Този спорт може да увеличи живота на човек с 9 години, разкрива президентът на израелската федерация

Йони Яром е президент на Израелската федерация по тенис. Известен лекар, в момента е в София заради световното по художествена гимнастика, тъй като е доктор на националния отбор на страната си. Ръководи и федерацията по колоездене на Израел. Йони Яром и генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова подписаха меморандум за сътрудничество.

- Г-н Яром, вие сте в София заради световното по художествена гимнастика като лекар на националния отбор на Израел. Срещата с ръководството на Българската федерация по тенис влизаше ли в плановете ви?

- Имах срещи със Стефан (Цветков), президента на българската федерация. С него сме в много добри отношения. Видяхме се на годишната конференция на ИТФ (Международната федерация по тенис) и му казах, че когато пристигна в България, трябва да се чуем по телефона. Аз съм доктор на гимнастичките и дойдох за световното, но основната цел на посещението ми е да разговарям със Стефан и да видим какво можем да направим с българската федерация. Гимнастиката е само извинение, за да съм тук. Важното бе да разговаряме за тенис, защото този спорт е истинската ми страст.

- Подписахте меморандум за сътрудничество с БФТ. Ще разкриете ли подробности от този документ?

- Аз бях избран за президент на израелската федерация преди година и първата ми задача бе да събера екип с достатъчно опит, за да вършим работата си добре. Започнахме програми за професионалисти и за юноши и девойки. Има такива за 8-12-годишни и други, които включват деца още от 6-годишна възраст. Постепенно събрахме най-добрите ни играчи да тренират заедно в националния център и плановете ни са дългосрочни. Когато започнахме преговори с българската федерация, разбрахме, че

вие правите

същото като нас, но сте по-напред с цели три години.

- И ще трябва да ни настигнете.

- Точно така. Най-добрата идея е да си помагаме взаимно. Стефан е модел за това как човек може да обединява държави от един регион. Ние ще си помагаме, за да развиваме тениса независимо от големите сили и да не разчитаме на финансова помощ отвън. Ние следваме примера на българския тенис, защото

за момента

се справяте

по-добре от нас

Ние можем да предложим кортове за лагери при фантастично време през зимата, а България - много червени кортове и да споделяте опита си с нас. В Израел имаме много турнири, предимно от календара на ИТФ, и така можем да си разменяме уайлд карти и да си помагаме едни на други с тренировъчни лагери. Също така да обменяме научни идеи, свързани с тениса, да подпомагаме и мъжете, и жените, както и юношите. Ако всичко е както трябва, се надявам ползата да бъде голяма и за двете федерации. А защо към нас да не се присъединят и други? Нещата винаги могат да се развиват по-добре.

- Каква е целта на разменените лагери?

- Колкото повече тренираш с различни играчи, толкова по-добър ще ставаш. Ние имаме добри треньори, не всичко бе организирано по най-добрия начин, за да помагаме на тенисистите да преминават от клубовете към участие по турнири. През зимата условията в Израел са много добри - температурата е около 15-20 градуса. А за нас времето в България през лятото е много подходящо, тъй като температурите не са толкова високи като при нас, а тук има много червени кортове. За да намалим разходите, настаняваме тенисистите в жилища и за това се грижат домакините от местните клубове. Така е по-лесно състезателите да научат повече за местната национална култура. А между България и Израел това се получава лесно. Така тенисистите се развиват като личности и поведение.

- Какво знаете за българския тенис? За кое име първо се сещате?

- На първо място, Димитров, разбира се. Но също така съм близък с трите сестри Малееви, които са легенди в тениса. Също така за Пиронкова, с която съм се срещал няколко пъти. Тя е чудесен играч. Освен това има български тенисисти, които тренират в Израел. Мога да кажа, че промените в българския тенис доведоха до много добри резултати. За нас е важно да стигнем до високо равнище при юношите и девойките в Европа и това да бъде основа за следващия етап от развитието.

България винаги

е имала добри

тенисисти,

сега не мога да си спомня имена, които са продукт на системата, защото спортът е част от живота и духа на българите. Вие се занимавате със спорт, имате добра база, хората са амбициозни и имат желание да работят здраво. Това ви е в темперамента. Хората в Израел също притежават подобен темперамент, който обаче трябва да бъде насочен в правилната посока. Сега съм тук, страната ви е домакин на три световни първенства, което е страхотно. Ние също организираме първенства в различни спортове, имаме 16 турнира по тенис от календара на ИТФ, от категорията Futures, “Чалънджър”, разделени по 8 за мъжете и жените. Също така организираме и доста турнири за юноши. Сътрудничеството с България помага за развитието. Не е без значение и близкото разстояние между държавите.

- Вие сте известен лекар в Израел...

- Е, чак известен, по-скоро с голям опит.

- Разказаха ми, че често говорите за това как тенисът може да удължи живота на човек с няколко години.

- Става дума за много интересна статия, в която се обяснява, че тенисът е най-полезният спорт за хората и може да удължи живота с 9 години. При джогинга и колоезденето годините са 5. Това показва колко здравословен спорт е тенисът. Развива цялото тяло и може да се практикува дълго време. Освен това е полезен за характера, мозъка и изостря мисленето и реакциите.

Много важен е

и социалният

аспект

на тениса, защото дава възможност за срещи с хора.

- Играете ли тенис?

- Да. От 8-годишен. Играл съм на всякакво равнище, но не и при професионалистите. В университета в Канада, години наред съм бил и треньор.

- Пробвахте ли червените кортове в Националния тенис център?

- Центърът е страхотен. Приятна атмосфера в парка, всичко много добре поддържано и така трябва да бъде. Тук са професионалисти и работят здраво. Нашият център в Израел също е хубав - с много кортове, но предимно твърди. За съжаление, нямаме много червени кортове. Обстановката в такива центрове трябва да помага за обучението на младите поколения, да ги учи, че трябва да работят за себе си и да полагат усилия, за да постигнат целите си. Трябва да им покажем, че спортът преминава държавните граници. Ако нашето сътрудничество е успешно, това ще помогне към нас да се присъединят и други съседни страни.

- Какво е общото между тениса и колоезденето?

- Обичам много и колоезденето, защото дълги години се занимавам с този спорт и със състезания, но тенисът винаги е бил първата ми любов. Просто реших да опитам дали мога да приложа опита си от тениса и в колоезденето. И свършихме страхотна работа. Обиколката на Италия бе три дни в нашата страна. Националните ни отбори се представят добре, целта ни е да участваме на олимпиадата. Искаме също така да привличем възможно повече хора да се занимават с колоездене. Във федерацията има регистрирани 12 000 състезатели. Но тенисът е в сърцето ми. Когато започвах да работя за този спорт, поизоставих колоезденето, защото има много неща за вършене.