Националите ще гонят квота за игрите в Русе или Варна

https://www.24chasa.bg/sport/article/7269495 www.24chasa.bg
Има реални шансове след 7 г. националите отново да бъдат домакини на олимпиаска квалификация.

На 31 януари ще стане ясно къде ще се проведе олимпийската квалификация, в която ще участват и волейболните ни национали. Преди няколко дни стана ясно, че големият фаворит в групата ни – Бразилия, се е отказал от участие в конкурса за домакинство.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че България е готова да кандидатства и вече е задвижена процедурата. От федерацията ни са на мнение, че Варна или Русе биха били най-подходящите градове за провеждане на такъв форум в това време от годината. Олимпийската квалификация е от 9 до 11 август, а победителят в срещите между Бразилия, България, Египет и Пуерто Рико ще се класира директно за игрите в Токио.

„Благодарим на г-н Кралев за подкрепата, която ни оказа. Без помощта на министерството и правителството няма как да се включим в подобен конкурс. Преценихме, че мъжкият отбор има малко по-големи шансове за класиране и затова заявихме готовност за проведем неговата квалификация. Вярвам, че Варна и Русе могат да се справят с подобно домакинство, тъй като се доказаха по време на световното първенство за мъже. По време на мачовете миналата есен там имаше и много фенове, което е от ключово значение за българския отбор. Тепърва ще се водят разговори, но нека първо да разберем какво ще решат от международната централа на 31 януари”, коментира председателят на БФВ инж. Данчо Лазаров.

Системата за класиране на олимпийските игри догодина бе променена, за да се даде възможност на повече европейски отбори да участват. Първата фаза ще бъде от 6 междуконтинентални квалификационни турнира и в тях се включват първите 24 отбора (без Япония) в световната ранглиста към 1 януари 2019 г.

Те са разделени в 6 групи по 4 тима, като се използва серпентиновата система. Само победителите от 6-те турнира през август се класират директно за игрите в Токио. Останалите отбори продължават във втората фаза на квалификациите, като ще бъдат разделени на 5 континентални турнира, по един за всяка от континенталните конфедерации: Азия, Африка, Европа, Южна Америка и Северна и Централна Америка. Тези състезания ще се проведат през януари догодина, а победителите в тях ще спечелят последните визи за олимпийските игри.