Известни спортисти станаха почетни граждани на София

https://www.24chasa.bg/sport/article/7411511 www.24chasa.bg
Дойчин Боянов Снимка: bgolympic.org

Столичният общински съвет присъди званието „Почетен гражданин на София“ на олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 г. Здравка Йорданова, съобщи gong.bg.

Почетни граждани на столицата станаха и известният алпинист Дойчин Боянов и музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката.

В историята на българският спорт името на Здравка Йорданова е записано със златни букви. На Игрите в Монреал през 1976 година, тя става една от първите българки, спечелили олимпийска титла. В кариерата си има десетки отличия от световни и европейски първенства плюс призови места от други престижни регати.

Здравка Йорданова Снимка: bgolympic.org
Здравка Йорданова Снимка: bgolympic.org

След завършване на състезателната си кариера, Здравка Йорданова продължава да бъде с много активна социална позиция. Тя е сред утвърдените вече спортни журналисти, член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, член на управата на Фондация „Български спорт“ и председател на Българската федерация на спортистите-ветерани. Тя е една от плеядата спортни звезди на България, които подкрепиха кандидатурата и работата на фондация "София-Европейска столица на спорта".

Изтъкнатия алпинист Дойчин Боянов е силно социално ангажирана личност. Той е един от малкото българи изкачили най-високия връх на планетата – Еверест, утвърден преподавател в Национална спортна академия. Дойчин неспирно инициира и развива нови позитивни предизвикателства и полезни проекти, със своите ентусиазъм, амбиция и новаторство той е много силен пример за младите българи и за бъдещите поколения.

През последните години Дойчин Боянов извърши апостолска работа по утвърждаването и промотирането на Витоша и на София като богатство и разнообразие от възможности за спорт, отдих, туризъм и активен начин на живот. Наред с това, той бе в основата на проекта с благотворителна цел „Витоша – достъпна за всички“.

Съвместно с инициативата „София – европейска столица на спорта", кампанията подпомогна Природен парк „Витоша“ в набирането на средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи