Конния спорт у нас върви към разцвет

https://www.24chasa.bg/sport/article/7415385 www.24chasa.bg

Квалификациите за Лига „Краси” събраха над 1 000 зрители на конната база на „Фригопан” в с. Царацово

Над 1 000 зрители станаха свидетели на квалификациите за Лига „Краси”. Лигата е създадена от бизнесмена Димитър Консулов и е едно от събитията, с които се отбелязва 25 годишния юбилей на лидера на пазара на майонеза у нас-„Краси”.В повече от 300 старта премериха сили ездачи от цялата страна. Представители на клубове от София, Варна, Бургас, Царацово, Ст. Загора, Житница, Враца и Вършец сътвориха незабравими преживявания за любителите на конния спорт.

Сред участниците направи впечатление състезаващият се от години в немското първенство Калин Неделчев, който беше единственият състезател скачащ с 6 годишен кон в големия паркур. С него той зае шесто място, като нелепа грешка го лиши от участие в разпределението на паричните награди за деня. Той показа красива и стилна езда. Националите Антон Дацински и Ивайло Бонев, утвърдени имена като Венето Тенев, Мирослав Илиев и Пламен Радославов се представиха на ниво.

„Забелязва се засилен интерес като цяло към конния спорт. Над 100 аматьори със собствени коне и деца премериха сили в оспорваното състезание.Така се градят основите на спорта и се радвам, че толкова деца стартираха в състезанието и се радват на удоволствието от ездата! Нови лица се забелязват и сред зрителите, което е още един показател за възраждането на този красив спорт и увеличаване интереса към него” каза Димитър Ангелчев, който е собственик на съоръжението за езда в с. Царацово.

В България конния спорт има дълга и сериозна история, федерацията ни празнува 105 годишен юбилей през тази година. У нас са регистрирани 164 клуба в БФКС, като близо 450 състезатели практикуват този аристократичен спорт.

В последните години с частни инвестиции се изграждат нови бази, подобряват се условията и това естествено води до постепенно възраждане на този спорт. Вече в близо 28 спортни бази, разположени в цялата страна, може да се практикува езда, те са в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе и други.

През двата дни на турнира в категория деца челните позиции бяха заети от децата на клуб „Пълдин”, клуб „Генерал Крум Лекарски”, „Хан Крум” и Варна-СККС. Като първата позиция бе категорично спечелена от представителката на „Пълдин” Моника Ангелчева.

При аматъорите с лидерска позиция са Олеся Джиоева и Катерина Иванова. В категориите 4 и 5 годишни коне челните позиции се разпределяха между представителите на клубовете „Пълдин”, „Тенев и син”, „Кайлъка”, „Студенец”, „Генерал Владимир Стойчев” и „Алфа”.

За 5 годишни и по-възрастни коне лидери се оформят „Тенев и син”, следвани от „Марек, Варна и Студенец.

В двата дни от квалификациите има разместване на призьорите, шансовете за финалите остават за всички участници, очакват се оспорвани и зрелищни битки на следващите квалификации 1- 2 юни и на големия финал в края на септември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,