И фланелка на Чико сред "Небесните национали" и "Небесните ментори"

https://www.24chasa.bg/sport/article/7429914 www.24chasa.bg
Фланелка на "Ботев" (Пд) в памет на починалия предишната нощ Динко Дерменджиев в ръцете на Цветан Георгиев и Йордан Йовчев и бурни аплодисменти в памет на "Небесните национали" и "Небесните ментори" - така започна всичко. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Петър Хубчев, Гонзо, Кривия, редица футболисти, съдии и журналисти играха в турнира в памет на легендарни фигури

С минута мълчание и минута в бурни аплодисменти футболисти, треньори, действащи и бивши футболни съдии, спортни журналисти и приятели откриха турнира на обединението "Небесни ментори" в памет на починали фигури от историята на българския футбол. Отбори на имената на небесните ментори Стефан Орманджиев, Борислав Александров и Георги Цветанов и отбор на Иван Вуцов, превърнал се в тим "Небесни национали" в памет и на други починали огромни личности от родния футбол - Павел Панов, Красимир Безински и Александър Костов, оформиха турнира на приятелството на базата на БФС в "Бояна". За огромно съжаление в последния миг към "Небесните национали" се присъедини и легендарният Динко Дерменджиев. Авторът на идеята за турнира - бившият съдия Цветан Георгиев, и друг велик спортист от Пловдив - Йордан Йовчев, вдигнаха пред всички ретро екип на "Ботев" (Пловдив) в памет и на големия нападател на "жълто-черните" и България - Чико. Бе почетен и легендарният бивш президент на БФС Иван Славков, починал точно на 1 май преди 8 години.

В турнира в почит към легендите се включиха бивши футболисти и настоящи треньори, сред които Петър Хубчев, Ангел Стойков, Емил Велев, Георги Иванов-Гонзо, Александър Александров-Кривия, Станислав Ангелов, Асен Букарев, Владимир Манчев, Георги Петков, Мартин Кушев, Ваня Джаферович, Борислав Георгиев, Юли Петков и Валентин Захариев. Игра и Йордан Йовчев.

Актуалните съдии Николай Йорданов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Георги Иванов, Георги Тодоров, Никола Попов, Веселин Мишев, Иво Колев, Димитър Буров и бившите арбитри Валери Петровски, Георги Игнатов, Димитър Димитров-Каубоя, Никола Джугански, Кънчо Димитров и Младен Благоев също бяха част от турнира. Инициативата бе подкрепета и от Българската асоциация на спортните журналисти, като се включиха и представители на водещи медии.

Сред играчите бяха синовете на Георги Цветанов - Цветан Георгиев и Николай Георгиев, синът на Стефан Орманджиев Стоян и синът на Иван Вуцов Руслан. Контузеният Велислав Вуцов сформира треньорски тандем с Тити Папазов. Георги Димитров-Джеки бе треньор на "Небесните национали", Ангел Станков - на тима "Георги Цветанов", а Тони Василев на отбор "Борислав Александров".

Съдии на турнира бяха Антон Генов, Атанас Узунов и Йордан Сталев.

В знак на обединение футболисти, съдии и журналисти теглиха карти и се падаха в миксирани отбори.

Във финала "Небесните национали" спечелиха след 1:1 в редовното време и изпълнение на дузпи. Купата на отбор "Орманджиев" бе получена от внучките на видния съдия и ръководител Стефани и Вяра. Внучките на Георги Цветанов - Веси, Вера и Рада, получиха купата за отбор "Цветанов".

Внукът на Иван Вуцов - Иван Вуцов, връчи купата на победителите.

"Създадохме празник, който нашата небесна публика ще оцени. Благодаря ви, че бяхте част от него. Благодаря на всички футболисти, на всички съдии и спортни журналисти, които се отзоваха и се включиха в събитието за нашите бащи и легендите на българския футбол", заяви Вили Вуцов.

"Видяхме, че след Великден стават чудеса - за първи път Вили Вуцов благодари на съдии", развесели присъстващите Цветан Георгиев. "Благодаря на Руслан и Вили и на Стоян - за кратко време по организацията на турнира показахме сплотеност и преоткрихме големи приятелства, напълно в духа на бащите ни. Благодаря на нашите домакини от БФС. Благодаря на всички, които се включиха в турнира. Още от сега ви каним на второто му издание след година", добави Цветан Георгиев.

"Емоционален ден. Благодаря на всички. За пореден път се почуствахме горди синове на достойните си бащи", обобщи смисъла от турнира на обединението Стоян Орманджиев.