Споделени игри 2019: нова благотворителна инициатива на Витоша

https://www.24chasa.bg/sport/article/7456654 www.24chasa.bg

„Споделени игри“: за повече толерантност и ангажираност към проблемите на хората в неравностойно положение

По инициатива на Дойчин Боянов и със съдействието на 16 суперспортисти през април 2018 година бе осъществен проектът „Един ден на Витоша“. Той бе организиран от СК "Вертикален свят", Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“ в партньорство с Национална спортна академия "Васил Левски" и спомоществуватели.

Инициативата имаше благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ и да набере средства за изграждане на алея и спортни площадки в местността Игликина поляна за хора с физически увреждания. Ефектът бе продължен с организирането на фокусиралия огромен интерес филм „Един ден на Витоша“ в кино „Люмиер“ през юли и дебютното издание на спортния фест „НДК – 360“ през септември същата година. В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 10 000 лв., които бяха инвестирани в строителството на вече завършените спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

Сега организаторите са амбицирани да продължат проекта и планират голям спортен празник на 18 май в местността Игликина поляна. Това ще са т. нар. „Споделени игри“, в които хора с физически увреждания ще получават напътствия и възможност да се включат в 15 вида спортни и развлекателни дейности. Празникът ще премине с участието на много деца от столични училища, видни наши спортисти, членове на асоциации и съюзи на хората в риск.

Голямата цел е не само социалният ефект на самите активности, а заснемането и производството на кратък филм, който да бъде предоставен и презентиран във всички училища в София, а по-късно и в страната. По този начин у децата и младежите ще се формира още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Ето и отделните активности в програмата на Споделени игри 2019:

Алпийски тролей Футбол

Бадминтон

Бягане за незрящи с придружител

Гимнастически и фитнес уреди

Дисккечър

Ориентиране

Подвижни игри: голяма топка и др.

Работни ателиета

Спортно катерене

Теглене на въже

Тенис на маса

Туристически преход

Хендбайк

Шахмат

Щафета с жулиен колички

В различните дейности ще се включат и деца в приемни семейства.

По време на празника на Игликина поляна ще бъде позиционирана мобилната фотоизложба на „София – европейска столица на спорта“ на тема „85 години Витоша“. Уникални снимки ще покажат историята и богатството на планината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан