Феновете на ЦСКА полудяха - районен кмет ще маха стадионите от Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/sport/article/7515551 www.24chasa.bg
Мария Ачкова

Кметът на район "Средец" Мария Ачкова: взриви феновете на ЦСКА, като се обяви против стадионите в Борисовата градина.

В свое подробно мотивирано писмо тя директно възразява срещу реновирането на "Българиска армия" и "Васил Левски".

Ето и част от мотивите, с които избраната от листата на Демократи за силна България районен кмет възразява:

Всичко, което трябва да знаете за:

Не е отразена основна специфика на територията на парка, попадаща в район „Средец“ и свързаните проблеми, а именно наличието на два големи стадиона в охранителната зона на резервата, на които се провеждат често масови спортни събития.

Във връзка с това е предвидено да се извършат ремонтни дейности на тях /без разширяване/, но не е ползван и приложен план или насоки за развитие на тези обекти отделно или като част от обща стратегия за развитие на спортните обекти на територията на СО.

Не е предложен начин, по който да бъдат съвместявани функциите на резерват с най-висока степен на защита и едновременно на подход към терени с чести масови спортни мероприятия.

Не са направени и използвани като изходни данни оценки за относимост към актуалното законодателство и съвременните стандарти на международните футболни организации за стадиони в градска среда като:

- Не е оценено влиянието, което големите спортни съоръжения оказват върху околните пространства - парка и жилищни квартали, и не са провеждани консултации с обществеността;

- Не са разработени мерки за безопасност, контрол върху шума и режими при ползване;

- Не е изследвано изпълними ли са и съвместими ли са със статута и функцията на парка изискванията като: осигуряване на голям брой паркоместа за автомобили и автобуси, както вътре, така и около стадионите, довеждаща инфраструктура, търговски и обекти – фен магазини, ресторанти и барове и т.н. – всички подробно описани в Ръководство на УЕФА за качество на стадионите: /https://www.uefa.com/…/Ge…/01/74/38/69/1743869_DOWNLOAD.pdf…

Също така според Българското законодателство и „Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии за двата стадиона общо при настоящия им капацитет са необходими между 4000 и 6000 паркоместа, които трудно могат да бъдат осигурени без да бъде нарушена основната функция на парка.

Това поражда напрежение и конфликти между различни видове ползватели на парка, както и със собственика на спортните бази и е основание за обжалване и отмяна на документа в тази му част.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".