Феновете на ЦСКА полудяха - районен кмет ще маха стадионите от Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/sport/article/7515551 www.24chasa.bg
Мария Ачкова

Кметът на район "Средец" Мария Ачкова: взриви феновете на ЦСКА, като се обяви против стадионите в Борисовата градина.

В свое подробно мотивирано писмо тя директно възразява срещу реновирането на "Българиска армия" и "Васил Левски".

Ето и част от мотивите, с които избраната от листата на Демократи за силна България районен кмет възразява:

Не е отразена основна специфика на територията на парка, попадаща в район „Средец“ и свързаните проблеми, а именно наличието на два големи стадиона в охранителната зона на резервата, на които се провеждат често масови спортни събития.

Във връзка с това е предвидено да се извършат ремонтни дейности на тях /без разширяване/, но не е ползван и приложен план или насоки за развитие на тези обекти отделно или като част от обща стратегия за развитие на спортните обекти на територията на СО.

Не е предложен начин, по който да бъдат съвместявани функциите на резерват с най-висока степен на защита и едновременно на подход към терени с чести масови спортни мероприятия.

Не са направени и използвани като изходни данни оценки за относимост към актуалното законодателство и съвременните стандарти на международните футболни организации за стадиони в градска среда като:

- Не е оценено влиянието, което големите спортни съоръжения оказват върху околните пространства - парка и жилищни квартали, и не са провеждани консултации с обществеността;

- Не са разработени мерки за безопасност, контрол върху шума и режими при ползване;

- Не е изследвано изпълними ли са и съвместими ли са със статута и функцията на парка изискванията като: осигуряване на голям брой паркоместа за автомобили и автобуси, както вътре, така и около стадионите, довеждаща инфраструктура, търговски и обекти – фен магазини, ресторанти и барове и т.н. – всички подробно описани в Ръководство на УЕФА за качество на стадионите: /https://www.uefa.com/…/Ge…/01/74/38/69/1743869_DOWNLOAD.pdf…

Също така според Българското законодателство и „Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии за двата стадиона общо при настоящия им капацитет са необходими между 4000 и 6000 паркоместа, които трудно могат да бъдат осигурени без да бъде нарушена основната функция на парка.

Това поражда напрежение и конфликти между различни видове ползватели на парка, както и със собственика на спортните бази и е основание за обжалване и отмяна на документа в тази му част.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.