Диамантената Елена Бинева се отказа от личната си мечта заради олимпийската надежда на приятелките си и на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/7534982 www.24chasa.bg
СНИМКА: Инстаграм

Грацията пред "24 часа": Първо казах на мама, после на момичета. След това на Илияна Раева - бях много притеснена, че вече няма да съм с отбора, а тя ми каза: "Забранявам ти да излизаш от залата!"

"24 часа" я кани в отбора си за Олимпийските игри в Токио

На 19 г. световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Елена Бинева прекрати кариерата си. Оттегли се от националния ансамбъл на България, напусна активния спорт. И още преди да е навършила 20 си понесе кръста. Напусна с татуирано диамантче на пръста си, както и останалите ѝ приятелки от ансамбъла, заради заслуженото прозвище "диамантите", което "24 часа" им даде, още при сформирането им като отбор и преди да започнат да носят куп медали на България и да се превърнат в явление за световната художествена гимнастика. Напусна и с изографисани в душата си пет олимпийски кръга, свързани с общата олимпийска мечта за Токио 2020. Отказа се от личната си мечта, за да не попречи на отборната, на мечтата на България, на мечтата на приятелките си.

От самото начало на кариерата си в националния отбор крехката Ели става пословична с дисциплината и характера си. Претърпява редица травми - счупена ръка, проблеми с костица на лакътя, контузии и на двата крака, контузия в глезена, тежка травма на кръста. Зад лъчезарното ѝ излъчване и нежната усмивка, когато е под светлината на прожекторите по време на състезание, никой освен хората от отбора дори не разбират, че всъщност е прикрита й голама болка, останала напълно скрита, преодоляна с въпросния характер. А след това скрита и зад блясъка на спечелените медали, чиято цена е по-голяма и от тази на 500-каратов диамант. Но кой всъщност би могъл да постави цена на здравето? С мисъл за него си заслужава да вземеш всякакво решение. В случая обаче диамантената Елена разказва, че се оттегля не просто зарази здравето си, но и заради блясъка на бъдещите медали на момичетата от ансамбъла, заради тяхната, общата им олимпийска мечта догодина.

"Направих го само за момичетата от отбора. Исках пътят им да е спокоен и да нямат страх от това, че ще отидем на състезание и мен ще ме заболи толкова много, че няма да мога да превъзмогна болката. Има травми, които мога да блокирам в съзнанието си, че не усещам болка, но специално травмата в кръста не е от тях", разказа Елена Бинева. И докато печелеше медали с ансамбъла, тя имаше проблеми и с двата крака. Единият дори вероятно ще бъде опериран след решението ѝ, макар че това бе от болките, които тя блокираше. Успя да оправи и проблемите в лакътя. Но неистовите болки в кръста я накараха да си понесе кръста на крехка възраст. "Този проблем всъщност е от 5-6 години. Преди беше малък. Наложи се да почивам 6 месеца, след което се завърнах. Но явно натоварванията в последните години са дошли в повече и стана не просто нетърпимо, но и невъзможно. Невъзможно да бъда сигурна, че няма да се случи нещо в най-важния момент за отбора", продължи Елена пред "24 часа".

На златното за момичетата ни световно първенство миналата година й било най-тежко. Ели играла с корсет, прикрит под трикото. "Беше ми трудно да се движа", разкрива тя.

След този много тежък момент тя отново трябва да спре, за да се възстановява. Мястото и в ансамбъла зае Ерика Зафирова. Но Елена Бинева не просто остава част от състава, не просто става най-голям фен, но стига и до заключението, че този път би помогнала най-много, ако не играе. И макар решението да бе обявено в края на юни, Ели го е взела още в началото на годината.

"Първо казах на майка ми. После на момичетата. След това на госпожа Раева. Много се притеснявах - най-вече, че няма да съм повече с момичетата. Но след като съобщих на госпожа Раева, тя ми каза нещо, което не мога да забравя: "Забранявам ти да излизаш от залата!" Бях толкова притеснена, че ще се разделя с момичетата, но заедно с другите емоционални думи и съвети, заедно с приемането на решението ми получих и тази забрана, която ме накара дори в този момент да бъда истински щастлива", продължи разказа си пред "24 часа" Елена Бинева.

"Мислех, че като отложа официалното обявяване пред всички, ще ми е по-лесно да го приема, но всъщност пак се получи толкова емоционално - получих толкова съобщения от непознати хора. Нямаше как да не се разплача от цялата тази емоция", продължи откровените си думи Ели Бинева.

"24 часа" я кани в отбора си за Олимпийските игри в Токио!

Човек, който е способен да загърби собствената си най-голяма мечта, за да стане тя по-възможна за приятелите му, всъщност е постигнал много повече в живота. И Елена Бинева ще сбъдне дори и мечтата си да бъде част и от Олимпийските игри в Токио, а надяваме се и от успехите на диамантените момичета. От сега "24 часа" покани Ели да бъде част от отбора, който ще отразява изявите на националките ни по художествена гимнастика на игрите в Япония догодина. Така и оценките за изпълнение и трудност на статиите за българските грации на Олимпийските игри ще се доближават до максималните - нещо, което напълно отговаря и на нашите разбирания, и на амбициите на Елена Бинева - и в залата, и в живота.

Ето как ви я представихме през януари 2017 г. - тогава, когато "24 часа" кръсти момичетата от новия ансамбъл "диамантите".

Елена Бинева: Мис Дисциплина

“Изключително дисциплинирана. По този показател е като Християна Тодорова. Почти не говори. Каквото и да ѝ кажеш – просто мълчи и го прави. Веднъж на тренировка ми се стори, че е напълняла. Казах ѝ го. Тя отвърна: “Така е, госпожо.” Веднага е отишла на диетолог. Оказало се, че някои храни не ѝ се отразяват добре. Седмица по-късно отивам на тренировка и не мога да я позная. Това беше декември. Оттогава е в перфектна форма. Толкова е отговорна и дисциплинирана. Отдадена на работата и посветена изцяло. Тя е най-затворена в себе си, но притежава невероятно чувство за хумор. Това беше друга приятна изненада. Както си стоеше тихичко, когато се измайтапих, веднага отвърна подобаващо и ме разсмя от сърце. Оттогава обичам да си я бъзикам. Чувството ѝ за хумор е пленяващо.”

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели златни медали с ансамбъла за девойки по време на световната купа в Италия и на “Саникс Къп” в Япония. Преди да влезе в диамантения ансамбъл за жени най-големият ѝ успех е сребърният медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин. Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Сега се оттегля като световна и европейска шампионка с ансамбъла за жени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко