Гол в 111-ата минута вкара “Арда” в Първа лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/7568295 www.24chasa.bg
Първият мач на “Арда” в големия футбол беше с “Ботев” (Пловдив) и завърши без вкаран гол.

Порой спря двубоя с “Ботев” (Пловдив)

За първи път в 95-годишната си история ФК “Арда” се нареди сред най-добрите отбори на България. Кърджалийският тим влезе в Първа лига, след като в края на май победи отборът на “Септември” (София) с 1:0 след драматичен мач с продължения.

Футболистите на “Арда” показаха, че не отстъпват по нищо от противника си, който по това време беше в Първа лига. Двубоят бе белязан и от 3 червени картона – два за “Септември” и един - за “Арда”.

Единственият гол дойде в 111-ата минута. Негов автор стана кърджалиецът Ахмед Осман. Благодарение на него любимият на местните фенове “Арда” попадна в групата на най-добрите български тимове.

Драма беляза и първия мач на кърджалийските футболисти в Първа лига. Той беше с “Ботев” (Пловдив).

Мачът се игра на 13 юли на стадиона в Кърджали. Три минути след първия съдийски сигнал се изсипа порой и играта беше прекратена. На другия ден мачът завърши без гол. Така “Арда” спечели първата си точка в професионалния футбол.

Основен ремонт на стадиона в Кърджали предшества влизането на “Арда” в Професионалната футболна лига. Той беше извършен през миналата година и беше първият за съоръжението, построено през 1961-а. Изцяло са обновени дренажната система, обслужващата сграда и медийната кабина, подменени са зелената настилка, външният и вътрешният водопровод, канализационната и поливната система. Ремонтирани са трибуните. Капацитетът на стадиона е 15 000 места. Монтиран е допълнителен резервоар за вода с обем 50 тона, осигуряващ нови количества за поливната система. Изпълнена е нова тартанова настилка на лекоатлетическата писта. Това е първият етап от ремонта на стадиона.

“След влизането на отбора в Първа лига пред Кърджали се откриват нови възможности за развитие. Можем да се превърнем в център за подготовка на професионални отбори. Имаме добрата природа и подходящи климатични условия, два язовира. Притежаваме добрата спортна инфраструктура, която продължаваме да развиваме.

В близките до Кърджали общини Черноочене, Момчилград, Джебел и Кирково има стадиони, които могат да изпълняват функциите на помощни при тренировки. С още малко усилия на местната власт, на държавата и на частните инвеститори Кърджали може да се превърне в предпочитано място за подготовка на футболисти”, заяви кметът на града Хасан Азис.

Той разказа, че при подписване на споразумението за побратимяване с китайския град Мейджоу бил проявен силен интерес към футбола.

Техният отбор също е в тамошната професионална лига.

Кметът на Кърджали Хасан Азис: Изстрадахме пътя на “Арда” до професионалния футбол

НЕНКО СТАНЕВ

- Г-н Азис, защо сега “Арда” влезе в “А” футболна група, а не преди 10 г. например?

- Пътят, който извървя “Арда”, беше и наш път. Този път не е случаен, изстрадан е и е желан от поколения кърджалийци. Много хора и институции дадоха своя принос, за да станем част от големия футбол и да реализираме една мечта. Това е резултат на усилията на местната власт, спортната общественост, спонсорите.

Това, че “Арда” е в професионалната лига, означава, че сме направили правилните стъпки и сме намерили правилния подход. Нищо не е случайно.

Спомням си в първия ми мандат като кмет как се махаха публично президенти на футболния отбор. Имаше разединяване и сформиране на различни отбори. Дни и седмици наред съм водил преговори с тези групи, за да ги накарам да се обединят и да се получи един отбор.  

По онова време на стадиона в Кърджали се събираха не повече от 300 души. На последния мач на “Арда” имаше поне 7 хил. души публика. Затова казвам, че пътят, който извървяхме, е дълъг и изстрадан.

Успешната формула е обединени усилия на всички в една и съща посока.

- Постигнахте целта “Арда” да е в големия футбол. Какви са следващите?

- Освен обединението на всички фактори беше важно, че си разпределихме стратегическите задачи и планувахме това, което трябва да се случи, за колко време и с какви участници. Успяхме да привлечем едни от най-добрите и утвърдени треньори в лицето на Емил Кременлиев, на Елин Топузаков, които ни направиха първенци във Втора лига.

Сега отборът е поет в първите мачове от един от добрите треньори - Стамен Белчев.

Така реализираме поредицата от цели. Първата беше обединение и създаване на монолитен отбор. Втората - да станем първенци във Втора лига. Следващата ни цел беше влизане в Първа лига. Сега целим да станем един от водещите отбори в професионалната лига и да сме в топ 6 на българския футбол. По всичко личи, че ще се случи.

Имаме състезатели от 3 държави и много добър треньор. След като имаме и мощната подкрепа на основния спонсор на “Арда” в лицето на Румен Гайтански. Отборът има подкрепата на община Кърджали, която е другият основен спонсор, както и на местния бизнес.

Важна е и подкрепата на кърджалийци, за които казваме, че са 12-ият играч в отбора. Когато всички тези неща се подредят, това носи и ще ни носи успех.

- Какво печели Кърджали, от това че отборът е в професионалната лига?

- Всичко в Кърджали е вече футбол - “Арда” сближава хората емоционално. Сега първото нещо, което споделят хората, с които се срещам, са преживяванията от футбола. Те се вълнуват от това, че сме в Първа лига, че сме спечелили първата точка. На последния мач на стадиона имаше най-различни хора, които в друг момент никога не можеш да срещнеш на едно място.

Имаше 4-5-годишни деца, но и старци с бастуни. Футболът обедини кърджалийци и ни даде една нова надежда - особено у поколението, от което съм аз, имаше чувство на несправедливост, на това, че отборът ни е бил елиминиран несправедливо. Сега виждам в очите на кърджалийци, че справедливостта е възтържествувала.

Голмайсторът на отбора Ахмед Осман стана почетен гражданин

Футболистът Ахмед Осман, чийто гол вкара “Арда” в Професионалната футболна лига, стана почетен гражданин на Кърджали.  

Решението беше взето единодушно от общинските съветници. Преди това местният парламент гласува 100 000 лева за футболния отбор.

Футболистите бяха посрещнати с ръкопляскания, а всички общински съветници бяха с шалчета на тима. Те гласуваха отново единодушно крупната сума.

През 1988-а ЦК на БКП спира футболистите за “А” група

Заради решение на ЦК на БКП през 1988 г. “Арда” не е бил допуснат до “А” група. Тази легенда се предава от уста на уста в Кърджали. Досега обаче твърденията нито са доказани, нито са отречени.

“Още навремето упорито се твърдеше, че влизането ни в групата е било осуетено заради протестите срещу обгазяванията в Русе и основаването на дисидентската по това време организация “Екогласност”, твърди зам.-кметът от средата на 80-те години Милан Миланов, в чийто ресор е бил спортът. Слухът в партийните среди е бил, че в решаващия мач, игран в родопския град на 28 май 1988 г. между “Арда” и “Дунав” (Русе), на съдията Димитър Шарлачки е било наредено да свири в полза на гостите, за да се отклони вниманието на русенци от протестите. Другата легенда твърди, че кърджалийският отбор не е допуснат в професионалния футбол заради проведеното 3 г. и половина преди този мач преименуване на българските турци.  

Опасенията били, че влизането на “Арда” в “А” група може да доведе до отприщване на протести срещу т.нар. възродителен процес.

“Всички подобни твърдения за намеса на партията са само догадки. Аз не съм виждал черно на бяло решение на ЦК на БКП за “Арда”, казва Милан Миланов. Той обаче е категоричен, че кърджалийските футболисти наистина са били ощетени по време на мача с “Дунав”. Нищо до второто полувреме не предвещавало подобен развой на събитията. Съдията пристигнал няколко часа преди мача и се оплакал, че има проблем с автомобила. Въпреки че денят е бил почивен, местните управляващи се разпореждат да бъде разрешен проблемът. Намират автомонтьори, които ремонтират съдийската “Лада”.

“Шарлачки беше много благодарен. Тогава се пошегувах с него, че ни трябват 4 гола, за да влезем в “А” група. Казах му, че момчетата на “Арда” ще вкарат 3 гола, а той трябва да ни даде четвъртия”, твърди Миланов.

Той допълва, че е бил изненадан от развоя на събитията, защото шеговитите му твърдения започват да се сбъдват в първото полувреме.

“До 47-ата минута водехме с 3:0.

Нужен ни беше един гол, за да влезем в “А” група. През второто полувреме съдията коренно промени отношението си към отбора. Не свири 2 чисти дузпи в наша полза, въпреки че и в двата случая имаше игра с ръка”, спомня си бившият зам.-кмет.

Кошмарът за “Арда” при привържениците става още по-голям, когато един от играчите е изгонен.  

“Въпреки че бяхме с човек по-малко, не дадохме на “Дунав” да си поеме дъх. За съжаление и шансът, и съдията бяха за гостите. Когато мачът свърши, играчите от противниковия отбор целуваха тревата от радост, че са влезли в групата”, спомня си един от играчите - Петър Бумбаров.

Той признава, че и до днес прехвърля спомените от драматичния мач и продължава да анализира случилото се.

“Не допуснахме грешка. Раздадохме се напълно, но за съжаление, не успяхме”, казва бившият футболист, който днес е треньор.

Според него в това време отборът на “Арда” е бил монолитен и сплотен. Имал е и пълната подкрепа на местните фенове.

“След мача излязохме сред хората - никой не ни упрекна за нищо, напротив поздравяваха ни, даваха ни кураж”, спомня си Бумбаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят