Балъков: Смених Бодуров, за да не го изгонят, иначе си свърши работата

https://www.24chasa.bg/sport/article/7644148 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Треньорът на националния отбор Красимир Балъков отново оправда решението си да повика лишения от игрова практика в ЦСКА защитник Николай Бодуров за европейската квалификация с Англия на стадион "Уембли".

България загуби 0:4 и стабилно се закотви на последното място и е на 6 точки от втория Косово, а само първите два отбора се класират със сигурност за европейското догодина.

Ето какво сподели Балъков в миксзоната след мача:

"Днешният мач бе урок по динамика, модерен футбол и импровизация. В отделни моменти не бяхме в състояние да отговорим подобаващо на съперника. Може да ви звучи странно, но мисля, че в по-голяма част от времето концепцията, която имахме, днес функционираше. Въпреки че допуснахме тежка загуба, съм доволен от представянето на момчетата.

Доста далеч сме от английския футбол, но трябва да продължим да работим здраво. Друга опция пред нас няма. Похвално е все пак, че през първото полувреме имахме две добри възможности за гол. Четирите попадения на Англия пък паднаха след наши грешки. Знам, че е трудно, но искам да започнем да играем футбола, който демонстрираха англичаните тази вечер. Искам хората, които са на терена, да нямат страх.

Аз ако имам футболисти с игрова практика, ще ги взема. Но знаете колко ми е оскъден изборът. Но от бързината и качествата на Десподов не можем да се лишим. Бодуров си свърши работата, направи нелепа дузпа и го извади малко от равновесие. Извадих го, защото имаше жълт картон и не исках да оставаме с 10 души.

Положителното е, че не се уплашихме, макар че имахме малко по-голям респект към съперника. Въпреки грешките ни, не се уплашихме и играхме хубав футбол. Това е важно. Много съм доволен да вляза и с 5 загуби, но след години да се оправи българският футбол. За мен е важно да работим в насоката, в която го правим, за да се оправи.

Щеше да е много по-добре, ако си бяхме вкарали 1-2 гола, а имахме реалните шансове. Нито Чехия, нито Черна гора игра така. Да, паднахме с 0:4, но не показахме лоша игра. Вандерсон, Галин Иванов, Кристиян Малинов, Ивелин Попов играха на добро ниво и изпълниха всичко, което се искаше от тях. Вандерсон вкара различна динамика в отбора и това се искаше от него.

Не мога да не бъда спокоен, все пак играем с един от най-силните отбори в Европа. Като губиш с 0:4 изглежда много тежко, защото направихме четири индивидуални грешки. Но като игра съм изключително доволен. Положихме основа на една линия, която трябва да продължи, като махнем грешките, разбира се.

Ако Вандерсон беше успял да вкара гол, нямаше да ни направят контра и да получим втори гол. Англичаните щяха да бият център тогава. Изпускаме чист гол напред и получаваме такъв. Но от начина, по който футболистите стояха от първата до последната минута с нужната тактическа дисциплина, съм изключително доволен.

Аз, докато съм треньор на националния отбор, няма да играя друг футбол. Искам да играем като модерните европейски отбори, ако на някого не му харесва, аз нямам проблеми. Но това се получиха грешки на растежа. Нашия футбол ние си го знаем. Имам зелена светлина от БФС по една концепция, която искам да я вкарам още тази година. Който иска да я използва и да се учи на модерен футбол, ще я ползва. Младежите спечелиха първия си мач, оставихме всички да играят там, започнаха позитивно. Трябва да мислим от сега за 13-14-годишните, ако искаме да стигнем това ниво, което искаме.

Задължително трябва да работим всички в една схема националните отбори, ако искаме да възродим футбола. Ние и сега имаме добри футболисти, но те не са научени. И от там идват проблемите на нас, треньорите. Единият проблем е липсата на обучение, а ако имаш добри и научени футболисти, ще ти е по-високо нивото на лигата и футбола. Трябва да питате БФС, докато ме търпят и съм начело на тима, ще работя по концепцията. Ако натежат загубите и реши някой да ме сменя, нямам проблем. Аз продължавам по моя път, но аз не решавам нещата."