Затягат лицензирането на боксьори след смъртта на Борис Станчов в Албания

https://www.24chasa.bg/sport/article/7672250 www.24chasa.bg

Родителите на момчето тръгват за Албания за разпознаването

Предстоят масови проверки на всички боксьори с професионален лиценз, за да бъдат предотвратени трагедии като смъртта на Борис Станчов. Българинът почина от инфаркт на ринга в Албания.

Това неофициално заявиха от спортното министерство и от Българския професионален боксов съюз, откъдето починалото момче е получило лиценз.

Трагичният случай разкри невероятни злоупотреби в този спорт, главно около разрешенията за боксиране, но и свързани със съмнения за уредени мачове.

Основният скандал е как Борис Станчов повече от година е успявал да се бие с личната карта на Исус Величков, който му е втори братовчед, както и защо. Според едната версия причина е нежеланието на младежа да трупа загуби в началото на кариерата си, защото това можело да му изиграе лоша услуга по-нататък. Според втората пък той е имал забрана да се боксира, най-вероятно по медицински причини, но боксът е бил най-важното нещо в живота му и той търсел начини да я заобиколи.

Съмнения за последното породиха думите на втория му братовчед Исус Величков, който призна, че е предоставил личната си карта на Борис, за да се боксира.

“Каза ми: Брат, няма да има проблеми за теб, моля те, помогни ми! Нямаше как да го оставя, близки сме си”, заяви Исус, според когото починалият боксьор

имал 6 мача

с неговата

самоличност,

от които загубил четири. Той не изключва Борис да е падал нарочно и смята, че мениджърът му е прибирал значителни суми.

Друг братовчед на Станчов - 22-годишният Любо Иванов, също твърди във фейсбук, че треньорът е карал младежа да пада нарочно на ринга. “Той беше един от най-добрите боксьори в Нови Искър. Как здраво, право, силно момче без никакви заболявания е получило инфаркт? Това момче е братовчед ми и е много добър на ринга. Треньорът винаги го караше да губи по точки. Беше му казал, че не се чувства добре от водата, която е пил. Треньорът му отговори “давай, ще издържиш.” След минута и половина се строполил на земята. Видеоклипът е отрязан. Ако всичко беше окей, тренерът нямаше да избяга и да се прибере в България. Нещастник, долен продажник!”, е написал Любо Иванов в профила си след смъртта на Боби.

Родителите на починалия в Албания български боксьор Борис Станчов - Александър и Симеонка, тръгват за град Шкодра, за да идентифицират тялото му и да го приберат в България за погребение, съобщиха самите те. Мъжът и жената признаха, че са били в неведение, че той се е боксирал под чуждо име.

Двамата подозират, че

смъртта не е

от обикновен

инфаркт, а е

възможно да е

причинена от

медикаменти

Освен това недоумяват как мениджърът на Борис - Венцислав Георгиев, когото те наричат негов треньор, е взел документите му, за да им ги предаде.

“Как е взел докумените на сина ми? Как му е взел портфейла? Защо се е прибрал толкова бързо от Албания?”, попита бащата Александър Станчов, според когото не е било възможно мениджърът на сина му да не е знаел, че той не е Исус Величков.

Вестта за смъртта на Борис майката научила от негови приятели, докато била на работа. Информацията дошла от друг боксьор, който бил на същата боксова гала и трябвало да се бие там.

Родителите бяха категорични, че синът им не е имал никакви здравословни проблеми, не е употребявал наркотици. Симеонка Станчова разказа, че

треньорът се

опитал да я

убеди, че синът

ѝ вземал виагра

и дори показал някаква опаковка, която бил намерил у Борис.

“Кое момче на 21 г. ще взема виагра, че той си беше здрав, прав, всичко си му беше наред”, опонира майката. Тя смята, че това е опит да бъде прикрито, че може да са му сложили нещо във водата за пиене, защото е започнал да печели, а уговорката е била да падне.

Родителите на загиналия са категорични, че няма да оставят смъртта на сина им да бъде потулена и ще търсят справедливост по всякакъв начин.

Треньорът го знаел

като Исус и Боби Джи

“Ние го знаем като Боби Джи. Повечето боксьори си имат прякори. Никой не обръща внимание”, споделя треньорът Венцислав Георгиев.

Професионалната кариера на Станчов започва преди близо 2 г. Изиграва 5 мача в кариерата си. “Той се появява епизодично в залата и за мачовете. На всеки мач се е легитимирал като Исус Величков”, добави треньорът.

“Дори на кантара във въпросния ден се качи, подписа се като Исус Величков, след него се подписах аз отдолу. Даже има един документ, който промоутърът издава, като се качи на кантара, колко килограма е, той се подписа като Исус Величков, даде си личната карта и там я гледаха”, каза още Георгиев.

Красен Кралев: Важно е да се установят

мотивите за чуждата самоличност

“Това си е чисто престъпление - крадене на чужда самоличност. То е извършено от починалия боксьор. Тук има няколко въпроса, които сериозно трябва да се разгледат. Те не могат да се коментират в детайли, преди да е приключено разследването в Албания”, бе категоричен министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

“Другият важен въпрос е кой е бил преглеждан? Исус или другият състезател. Ние ще извършим проверка”, добави министърът.

Той уточни, че най-важно е да се изяснят мотивите за използването на чужда лична карта от починалия боксьор.

“Трябва да се провери дали има криминално минало. Има много работа, която разследващите трябва да свършат. При всички случаи имаме неприятен прецедент”, завърши Красен Кралев.

Случаят бил прецедент в България и в света

Случаят с подменената самоличност е прецедент за професионалния бокс в България, а вероятно и в света, призна Венцислав Николов, съдия и член на Управителния съвет на Българския професионален боксов съюз.

Той обясни процедурата, по която се лицензират професионалните боксьори: “Документите бяха подадени от мениджъра му. Ние правим т.нар. рейтингови срещи, на които преценяваме качествата на боксьора. Момчето се справи добре и му издадохме лиценз. Такава е практиката просто.”

Според Николов има две възможни причини за казуса с използването на чужда лична карта. Едната е Борис да е имал сериозен здравословен проблем, което автоматично води до отказ за лицензиране. Другата - да има проблеми със закона, поради което да има забрана за излизане от България. “Но и двете са само хипотези. Нашият съюз съдейства всячески на разследващите”, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!