Димитър Каров и Данчо Лазаров с награди от CEV за цялостен принос

https://www.24chasa.bg/sport/article/7730644 www.24chasa.bg
Легендарният Димитър Каров (вдясно) говори на сцената в компанията на Неслихан Демир Гюлер, Франческа Пичинини и Бас ван де Гор по време на Европейската волейболна гала в София, на която четиримата получиха награди от CEV за цялостен принос към волейбола.

Легендата на българския и световния волейбол Димитър Каров бе сред четиримата големи спортисти, отличени с награда за цялостен принос по време на Европейската волейболна гала, проведена в София.

Димитър Каров има над 500 мача с националната фланелка на България. Играл е на поста разпределител и е определян за най-добрия на този пост през 60-те и 70-те години на миналия век. Със своите постижения той е една от живите легенди на волейбола на България.

В кариерата си е трикратен участник на олимпийски игри - през 1964, 1968 и 1972 година. Сребърен медалист с България от световното първенство през 1970 г. в София. Като треньор печели титлата с волейболистките на ЦСКА в европейския турнир за Купата на европейските шампиони (сегашна Шампионска лига) през 1969 година. Също с “червените” е двукратен шампион на България и трикратен носител на купата на България.

Той излезе на сцената с Неслихан Демир Гюлер (Турция), Франческа Пичинини (Италия) и Бас ван де Гор (Холандия), които също получиха признанието от Европейската конфедерация на галата през 2019 г.

“Много ми е приятна тази изненада, защото нашето поколение беше малко позабравено, но все пак успехите и резултатите не се забравят. Благодарен съм за признанието”, заяви Каров.

На галата бяха наградени и най-добрите волейболисти на европейските първенства през 2019 при мъжете и жените - Тияна Бошкович и Урош Ковачевич. За най-добър треньор на 2019 г. бе отличен Слободан Ковач, който изведе мъжкия национален отбор на Сърбия до европейската титла през септември.

В края на церемонията бе връчена и специална награда от Европейската конфедерация лично от президента на CEV Александър Боричич за президента на БФ Волейбол Данчо Лазаров за приноса му към европейския и световен волейбол.

"Всички знаеха за наградите си, само един човек тази вечер не знаеше, че ще получи награда - моят скъп приятел и приятел на всички волейболни хора по света Данчо Лазаров. Благодарим му за всичко, което прави за любимия ни спорт", заяви Александър Боричич.

"Наистина ме изненадахте, много съм развълнуван. Това е признание за всички хора в тима ни в Българската федерация по волейбол, за всички състезатели и треньори, за всички от семейството на българския волейбол. Благодаря за признанието за България", заяви Данчо Лазаров.