Саутгейт: Смелият капитан на България още е в главата ми. Искам ли той да бъде наказан? Със сигурност не!

https://www.24chasa.bg/sport/article/7861979 www.24chasa.bg
Гарет Саутгейт говори на пресконференция на "Уембли", на която бе попитан има ли разочарование в отбора му от наказанието на България. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт призова УЕФА да продължи да увеличава санкциите спрямо държавите, провинили се за разпространяване на расизма, но призна, че не е сигурен дали изваждането на България от Евро 2020 би довело до желания ефект за изкореняването на дискриминацията от играта. И нещо повече - Саутгейт дори даде конкретни причини защо България не трябва да бъде наказвана по такъв жесток начин - заради смелото поведение на капитана Ивелин Попов и заради българските деца, които всъщност са приятели на английския футбол и английските футболисти.

Заради инцидентите по време на евроквалификацията България - Англия (0:6) УЕФА наложи глоба на БФС от 75 000 евро и нареди квалификацията срещу Чехия да се играе без публика. 

Саутгейт бе попитан дали неговите играчи са разочаровани от наказанитето за България, наложено от УЕФА. „Зависи от това, което смятаме за достатъчно. В някои отношения, ако бяха изхвърлили България от Евро 2020, това също нямаше да е наказание, защото те така или иначе няма да се класират. Добре, може да имат възможност от плейофите", отговори той.

„Но в моята глава продължава да е капитанът на България Ивелин Попов, който може би беше най-смелият човек на терена тази нощ - да отидеш при собствените привърженици, когато те разбиват на терена, и да се опитваш да повлияеш на начина, по който се държат, по начина, по който той го направи - честно казано, това е истинска смелост. Това е изключително похвален акт. Така че - искам ли аз да го видя лично него наказан? Със сигурност не! А на стадиона имаше и много деца, които се редяха за снимки с нашите играчи. Така, че ние направихме приятели там", продължи селекционерът на Англия.

„Няма спор, че случилите се неща в България бяха грешни. Ясно е, че определени хора нямаха място на стадиона. Но такива хора съществуват и на нашите стадиона и ние трябва да сме още по-добре подготвени, за да ги спираме да влизат на стадионите. И това е нещо, в което други страни правят по-добре от нас. Трябва да продължим с налагането на санкции. Мисля, че наказанията трябва да стават още по-тежки и по-сурови, но, честно, не бих могъл да ви кажа какъв е правилният отговор на този въпрос“, завърши Гарет Саутгейт.