Лечков потвърди: Пуснах жалба срещу избора на Касабов. Касабов: Нека съдът реши казуса

https://www.24chasa.bg/sport/article/7862934 www.24chasa.bg

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков потвърди, че е пуснал жалба срещу вписването на Михаил Касабов за временен президент на централата.

"В устава всичко е написано. Нито съм подавал оставка като първи вицепрезидент, нито съм пускал писмена молба, че се отказвам от това си право. Повече няма да коментирам", заяви Лечков.

Член 47 на устава на БФС "Заместване на президента" гласи:

(1) В случай на отсъствие на президента, правомощията му се изпълняват от първия вицепрезидент или от друг вицепрезидент, въз основа на упълномощаване.

(2) При подаване на оставка, установена несъвместимост по чл. 33, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес 

Несъместимостта по член 33 е описана като: 

(1) Президентът, членовете на ИК и председателите на постоянни комисии не могат да заемат длъжност в администрацията на БФС.

(2) Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия, организация или движение, които осъществяват политическа дейност.

По време на заседанието на изпълкома на което бе избран Касабов, Лечков бе кандидат за кмет на Сливен. Той обаче категорично не влиза в управата на нито една политическа партия или движение. 

"Нека оставим компетентните органи да решат казуса. Сега трябва да се консултирам с юристи, дали мога да действам като президент след като съм вече вписан. Сега трябва да разберем дали тази жалба спира това вписване. Иначе първата ми работа е да свикам заседание на изпълкома, за да свикаме конгрес", заяви Михаил Касабов.

Според юристи не е необходимо въобще да има вписване на временен президент, за да се свика извънреден конгрес за избирането на наследник на Борислав Михайлов.

Президентът на БФС подаде оставка след загубата с 0:6 от Англия в евроквалификациите и расисткия скандал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции