Лечков потвърди: Пуснах жалба срещу избора на Касабов. Касабов: Нека съдът реши казуса

https://www.24chasa.bg/sport/article/7862934 www.24chasa.bg

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков потвърди, че е пуснал жалба срещу вписването на Михаил Касабов за временен президент на централата.

"В устава всичко е написано. Нито съм подавал оставка като първи вицепрезидент, нито съм пускал писмена молба, че се отказвам от това си право. Повече няма да коментирам", заяви Лечков.

Член 47 на устава на БФС "Заместване на президента" гласи:

(1) В случай на отсъствие на президента, правомощията му се изпълняват от първия вицепрезидент или от друг вицепрезидент, въз основа на упълномощаване.

(2) При подаване на оставка, установена несъвместимост по чл. 33, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес 

Несъместимостта по член 33 е описана като: 

(1) Президентът, членовете на ИК и председателите на постоянни комисии не могат да заемат длъжност в администрацията на БФС.

(2) Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия, организация или движение, които осъществяват политическа дейност.

По време на заседанието на изпълкома на което бе избран Касабов, Лечков бе кандидат за кмет на Сливен. Той обаче категорично не влиза в управата на нито една политическа партия или движение. 

"Нека оставим компетентните органи да решат казуса. Сега трябва да се консултирам с юристи, дали мога да действам като президент след като съм вече вписан. Сега трябва да разберем дали тази жалба спира това вписване. Иначе първата ми работа е да свикам заседание на изпълкома, за да свикаме конгрес", заяви Михаил Касабов.

Според юристи не е необходимо въобще да има вписване на временен президент, за да се свика извънреден конгрес за избирането на наследник на Борислав Михайлов.

Президентът на БФС подаде оставка след загубата с 0:6 от Англия в евроквалификациите и расисткия скандал.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина

Отговорна за себе си и околните е примата на фолка Глория, видя "България Днес". Изпълнителката бе забелязана да бърза по задачи и ангажименти, като неизменно носи на лицето си предпазна маска. Гло слиза от колата си с маска и я сваля, след като излиза на въздух. За удобството си в градска среда певицата залага на удобен черен клин

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже