Лечков потвърди: Пуснах жалба срещу избора на Касабов. Касабов: Нека съдът реши казуса

https://www.24chasa.bg/sport/article/7862934 www.24chasa.bg

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков потвърди, че е пуснал жалба срещу вписването на Михаил Касабов за временен президент на централата.

"В устава всичко е написано. Нито съм подавал оставка като първи вицепрезидент, нито съм пускал писмена молба, че се отказвам от това си право. Повече няма да коментирам", заяви Лечков.

Член 47 на устава на БФС "Заместване на президента" гласи:

(1) В случай на отсъствие на президента, правомощията му се изпълняват от първия вицепрезидент или от друг вицепрезидент, въз основа на упълномощаване.

(2) При подаване на оставка, установена несъвместимост по чл. 33, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес 

Несъместимостта по член 33 е описана като: 

(1) Президентът, членовете на ИК и председателите на постоянни комисии не могат да заемат длъжност в администрацията на БФС.

(2) Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия, организация или движение, които осъществяват политическа дейност.

По време на заседанието на изпълкома на което бе избран Касабов, Лечков бе кандидат за кмет на Сливен. Той обаче категорично не влиза в управата на нито една политическа партия или движение. 

"Нека оставим компетентните органи да решат казуса. Сега трябва да се консултирам с юристи, дали мога да действам като президент след като съм вече вписан. Сега трябва да разберем дали тази жалба спира това вписване. Иначе първата ми работа е да свикам заседание на изпълкома, за да свикаме конгрес", заяви Михаил Касабов.

Според юристи не е необходимо въобще да има вписване на временен президент, за да се свика извънреден конгрес за избирането на наследник на Борислав Михайлов.

Президентът на БФС подаде оставка след загубата с 0:6 от Англия в евроквалификациите и расисткия скандал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската

Върша работа за 40 човека Имам още да се развивам От малък ме влече да имитирам Не си слагам граници Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира"

Антъни Иванов и Йосиф Миладинов имат шансове за класиране на олимпийски финал в Токио, смята най-голямата легенда на българското плуване Таня Богомилова. Двамата се представиха отлично на европейското първенство на 25-метров басейн в Глазгоу. Миладинов счупи шест национални рекорда. Антъни Иванов се класира за финала на своята коронна дисциплина