Кюстендил приема Балканския маратон през 2020 г

https://www.24chasa.bg/sport/article/7874769 www.24chasa.bg
Добромир Карамаринов, президент на БФЛА

Кюстендил ще е домакин на Балканския шампионат по маратон и полумаратон през 2020 г. Това бе обявено на специална пресконференция на БФЛА и община Кюстендил днес. Най-голямото спортно събитие в Кюстендил за 2020 ще се проведе на 20 септември, като участие в него се очаква да вземат състезатели от всичките 21 страни членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), както и на атлетическите клубове от цяла България, защото състезанието ще е валидно и за държавно първенство по маратон и полумаратон.

"Специални благодарности на община Кюстендил, която след години на пауза отново започва да развива леката атлетика, заяви на срещата с медиите в Кюстендил Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, първи вице на Европейската атлетика и член на Съвета на ИААФ. - Надявам се, че с отличната организация и солидния награден осигурен от домакините от община Кюстендил ще успеем да видим на старт участници от всички държави членки на АБАФ, а и още елитни атлети".

Заместник кметът на община Кюстендил Радмила Рангелова благодари на БФЛА и АБАФ за възможността да организират заедно най-голямото атлетическо и спортно събитие в града за 2020 г. "Благодаря на Цветелина Кирилова, че работи неуморно това да се слуба. Специални благодарности на Добромир Карамаринов за подкрепата и честта нашия град да се нареди сред домакините на най-големите състезания на Балканите", заяви на пресконференцията Радмила Рангелова. Самата Цветелина Кирилова разкри, че е много развълнувана именно родния й град да стане домакин на балкански шампионат по маратон. Тя разказа пред медиите накратко за спортната си кариера и хората, които са и помогнали да стане голям атлет. По-късно тя награди и тримата най-добри атлети на Кюстендил за 2019. Призът за №1 отива при Емил Кръстев, който е шампион на България на 400 м в зала за юноши до 16 години.

Добромир Карамаринов награди с плакет известната атлетка от близкото минало Йорданка Крумова от Кюстендил по повод нейната 60 годишнина. Главният координатор на балканския маратон Антон Бонов показа за медиите трасето по което ще минат полумаратона и маратона догодина. Той разкри също така, че преди стартовете на 20 септември 2020 в Кюстендил ще има няколко прояви за младите таланти в леката атлетика, които да попомогнат развитието на олимпийски спорт №1 в града. След пресконференцията на БФЛА и община Кюстендил в парк хотел "Кюстендил" започна и тридневния семинар "Аз и бягането - синоними", сред лектори на който ще са проф. Петър Бонов и известния български състезател от близкото минало и национален рекордьор от 1500 до 10 000 м Евгени Игнатов, както и Цветелина Кирилова, бивша национални и многократна шампионка на България и участничка на олимпийски игри и световни, и европейски първенства.