Министър Кралев в Брюксел: Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/7896643 www.24chasa.bg

“България вярва, че доброто управление в рамките на спорта е централен приоритет както за правителствата ни, така и за спортното движение. Правителствата и публичните органи имат важна роля в прилагането и насърчаването на доброто управление в спорта с уважение към автономността му.” Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на политическия дебат между министрите на ЕС на спорта на тема „Популяризиране на доброто управление в спорта“, който се проведе в рамките заседание на Съвета на ЕС във формат “Спорт” в Брюксел. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта. 

Гост на дебата бе бившият министър на спорта и туризма на Полша Витолд Банка, избран за президент на Световната анти-допингова агенция (WADA). Красен Кралев го поздрави за избора му и пое ангажимент в качеството си на новоназначен член на Управителния съвет на WADA да го подкрепя и работи в тясно сътрудничество с него, отстоявайки интереса на държавите-членки на Европейския съюз. По-рано днес Съветът на ЕС формално одобри назначаването на министър Кралев като експерт-министър на ЕС в борда на WADA с мандат от три години, считано от 1 декември 2019 г. до 31 декември 2022 година.

Министър Кралев в Брюксел: Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта

В рамките на дебата спортният министър представи свършеното по темата от българското правителство в последните години България, вкл. новия Закон за физическото възпитание и спорта, както подготовката на новата 10-годишна Стратегия и Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

Министър Кралев в Брюксел: Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта

“Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта. Спазвайки принципите на доброто управление, допринасяме за справянето с това предизвикателство”, посочи Кралев и подчерта, че ролята на европейските институции е от съществено значение, особено по отношение на продължаване на осигуряването на координиран подход, както и за споделянето на най-добрите практики.

Министър Кралев в Брюксел: Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта

“В настоящия месец България реализира партньорско обучение с 12 държави-членки на тема „Доброто управление в контекста на големите спортни събития”, каза министър Кралев и благодари на делегациите, които се включиха в събитието.

Министър Кралев в Брюксел: Множеството скандали през последните години доведоха до накърняване на имиджа на спорта

По време на дебата Красен Кралев подчерта необходимостта от по-амбициозна глава „Спорт“ на програма „Еразъм+“, както и от сериозен анализ на потенциала на програмите и инструментите в рамките на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС да допринесат към сектор спорт.

“Наша обща мисия е да предложим най-подходящите и адекватни

спортни политики, насърчаващи спазването на основните принципи в

управлението на спорта от страна на спортните федерации”, каза още той.

Преди заседанието на Съвета министър Кралев се включи в дискусия със спортните министри на тема „Бъдещето на европейския спортен модел”, на която основни гости бяха генералният директор на МОК Кристоф де Кепер и зам.-председателят на комитета на спортистите на МОК г-жа Данка Бартекова.

“България е приела промени в законодателството си, които ясно защитават Европейския спортен модел, но в същото време признават професионалните и търговски ориентирани спортни организации. Този модел защитава социалната роля на спорта и се основава на спортните клубове и правилния подход към спорта на по-ниските нива”, заяви той и подчерта, че спортът представлява и укрепва националната, регионалната и местната идентичност, като дава на хората чувство за принадлежност.

По думите на Красен Кралев Европейският спортен модел е предизвикателство, което изисква съвместните усилия на институциите на ЕС, правителствата и спортното движение.

“Не можем да отречем необходимостта от промяна. Ние трябва да бъдем в основата на тази промяна, за да имаме възможност да избягваме отрицателните въздействия върху спорта. Нашата роля и отговорност е да защитаваме почтеността в спорта, насърчавайки доброто управление и адаптирайки се към нуждите на обществото. Разбира се, че тази промяна не може да се осъществи сама”, каза спортният министър и допълни, че е необходимо широко проучване, обсъждане и оценка, за да може решенията да бъдат приложени на практика, а този процес може да отнеме години.

“Конфликтът между Международната баскетболна федерация (FIBA) и Европейската професионална баскетболна лига е перфектният пример за това как европейският спортен модел може да бъде поставен в риск. Ако не успеем да спомогнем в намирането на решения, това може да доведе до лоши последствия за спорта”, заключи министър Кралев.