Китайската футболна асоциация ще намалява заплати

https://www.24chasa.bg/sport/article/7898150 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Китайската футболна асоциация (КФА) обмисля да намали декемврийските заплати на футболистите заради загубата от Сирия в квалификациите за Световното първенство.

В сряда асоциацията инструктира футболните клубове да прекратят преговорите за договори с китайските национални играчи, както и да решат и предотвратят финансовите си проблеми, като една от вероятните мерки е да се намалят заплатите, съобщава bulgarian.cri.cn.

КФА заяви също, че продължи да усъвършенства политиките за финансовия надзор на клубовете.

Макар и в съобщението да не се споменава за „намаляване на заплати", наблюдатели считат, че това е вид подготовка за ограничаване на финансовата тежест на клубовете и стандартизиране на заплатите.

КФА ще определи максимална заплата от 10 милиона юана (1,42 милиона щатски долара) за Суперлигата на Китай. Двойните договори ще бъдат строго наказвани и повече футболисти ще бъдат насърчени да играят в мачове на чуждестранни лиги.

Китайските футболни фенове не са доволни от „високите заплати и ниска компетентност" в мъжкия футбол. Те обвиняват футболистите, че „ламтят за пари" и че им липсва чувство за национална гордост.