България влезе в комитет на ЮНЕСКО за спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/7899396 www.24chasa.bg

България бе избрана за член на Междуправителствения комитет за физическо възпитание и спорт на ЮНЕСКО (CIGEPS), съобщи министърът на спорта Красен Кралев.

Включването на България ще засили ролята и влиянието на ЕС в тази структура на ЮНЕСКО.

Комитетът се състои от 18 държави-членки. Сред тях са Аржентина, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Финландия, Гамбия, Германия, Япония, Мадагаскар, Малайзия, Мексико, Руска федерация, ЮАР, Тунис, Турция, Туркменистан и България, като до момента само 2 страни бяха членки на ЕС.

Междуправителствения комитет е основан през 1978 г. като част от структурата на ЮНЕСКО. Основната му цел е промотирането на международното сътрудничество в сферата на физическото възпитание и спорт като се цели засилване на мира, приятелството, разбирателството и взаимния респект между хората като се помага на страните-членки да координират техните програми и дейности в сферата.

Комитетът получава техническа помощ и насоки от Постоянния консултативен съвет, състоящ се от водещи спортни федерации, както и Агенциите към ООН и неправителствени организации.

Красен Кралев ще представлява България в CIGEPS в следващите 4 години.

Министърът се включи в церемонията по връчването на наградите за спорт на Европейската комисия #BeInclusive, която се проведе в Брюксел. През тази година бяха номинирани 9 организации от Португалия, Германия, Австрия, Испания, Франция, Полша, Ирландия и Белгия.

Спортният министър награди представителите на Германия, които спечелиха с проекта им Rocking Inclusion - "Ich will da rauf" e. V, спортен клуб за катерене в Мюнхен, в който тренират хора с различни увреждания.

Комисията връчва призовете за трети пореден път, като за участие бяха поканени различни организации, които да представят спортни проекти, насочени към социалното включване и използващи силата на спорта за приобщаване на групи от хора в неравностойно положение.

Целта на инициативата е да се подчертае ролята на спорта в насърчаването на социалното приобщаване.

Проектите са оценявани от независими експерти според приноса им към социалното приобщаване и представянето на спорта като забавление и вълнуващо преживяване, което обединява и сплотява хоратa, като ги кара да се чувстват добре заедно.

Висока оценка получават проекти, които изтъкват ролята на спорта като честна игра и уважение към противника, без значение какъв е той и откъде идва.

Победителите имаха възможността да представят проектите си пред аудитория от експерти в областта на социалното приобщаване чрез спорт и получиха наградите си от по 10 000 евро. Шестимата финалисти получиха по 2500 евро.

На събитието присъстваха още Тибор Наврачич, европейски комисар по образование, култура, младеж и спорт, Ханна Косонен, министър на науката и културата на Финландия, Жуао Пауло Ребело, министър на младежта и спорта на Португалия, Корнелия Тиеснесите, зам.-министър на спорта на Литва, Тициана Бегин, евродепутат, Лорен Тиол, президент на организацията „Спорт и гражданство“, Хъни Талие, корпоративен мениджър по комуникациите на FIFA и посланик на Световната купа за бездомни и др.

По време на събитието се проведе панел на тема „По какъв начин могат местните организации да допринесат за социалното приобщаване чрез спорт?“.

Ключово е през следващия период на програмите и фондовете на ЕС като „Еразъм +“, Европейския корпус за солидарност, европейските структурни и инвестиционни фондове, „Хоризонт 2020“ и „Творческа Европа“ да създадем още повече възможности за обмен, сътрудничество и изграждане на мрежи в областта на младежката работа. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в изказването си в рамките на политически дебат на тема „Визия за младежката работа в Европа: изменението на климата, младите хора и младежката работа“ в сектор „Образование, младеж, култура и спорт”, който се проведе в рамките на Съвета на ЕС в Брюксел.

Красен Кралев счита за важно бъдещият актуализиран План на ЕС за действие в областта на цифровото образование да обхване и заетостта при младите хора.

“Националната стратегия на България за младежта след 2020 г. има за цел да развие потенциала на младежите и да насърчи инициативността им. Тя е с 10-годишен механизъм и я изготвяме с активното участие на млади хора от всички краища на страната. По този начин създаваме отговорни, солидарни, млади граждани, носители на положителна промяна”, посочи министър Кралев.

По време на дебата с гост-говорител младежкият делегат за климата Сара Нюман, Кралев бе категоричен, че изменението на климата не е едноличен въпрос и той изисква координирани действия, не само от правителствата на страните, но и от всеки гражданин на ЕС.

“Важно е младите хора да са всеобхватно подготвени по теми, свързани както с климатичните промени, така и с околната среда, и затова ключови са формалното и неформалното образование и обучение.

Активността на младежите по отношение на екологията е свързана с постигането на 11-те европейски младежки цели”, отбеляза министърът на младежта и спорта.

Министър Кралев даде пример със зелените работни места, които биха предоставили необходимите възможности за работа на младите хора, но и ще дадат възможност за прякото им участие в дейности, свързани с преодоляване на последиците от изменящия се климат.

В края на своето изказване, министърът на спорта изрази позиция, че младите хора са ресурсът, който трябва на Европа не само за справяне с климатичните промени, но и за всички аспекти от живота.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка