България влезе в комитет на ЮНЕСКО за спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/7899396 www.24chasa.bg

България бе избрана за член на Междуправителствения комитет за физическо възпитание и спорт на ЮНЕСКО (CIGEPS), съобщи министърът на спорта Красен Кралев.

Включването на България ще засили ролята и влиянието на ЕС в тази структура на ЮНЕСКО.

Комитетът се състои от 18 държави-членки. Сред тях са Аржентина, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Финландия, Гамбия, Германия, Япония, Мадагаскар, Малайзия, Мексико, Руска федерация, ЮАР, Тунис, Турция, Туркменистан и България, като до момента само 2 страни бяха членки на ЕС.

Междуправителствения комитет е основан през 1978 г. като част от структурата на ЮНЕСКО. Основната му цел е промотирането на международното сътрудничество в сферата на физическото възпитание и спорт като се цели засилване на мира, приятелството, разбирателството и взаимния респект между хората като се помага на страните-членки да координират техните програми и дейности в сферата.

Комитетът получава техническа помощ и насоки от Постоянния консултативен съвет, състоящ се от водещи спортни федерации, както и Агенциите към ООН и неправителствени организации.

Красен Кралев ще представлява България в CIGEPS в следващите 4 години.

Министърът се включи в церемонията по връчването на наградите за спорт на Европейската комисия #BeInclusive, която се проведе в Брюксел. През тази година бяха номинирани 9 организации от Португалия, Германия, Австрия, Испания, Франция, Полша, Ирландия и Белгия.

Спортният министър награди представителите на Германия, които спечелиха с проекта им Rocking Inclusion - "Ich will da rauf" e. V, спортен клуб за катерене в Мюнхен, в който тренират хора с различни увреждания.

Комисията връчва призовете за трети пореден път, като за участие бяха поканени различни организации, които да представят спортни проекти, насочени към социалното включване и използващи силата на спорта за приобщаване на групи от хора в неравностойно положение.

Целта на инициативата е да се подчертае ролята на спорта в насърчаването на социалното приобщаване.

Проектите са оценявани от независими експерти според приноса им към социалното приобщаване и представянето на спорта като забавление и вълнуващо преживяване, което обединява и сплотява хоратa, като ги кара да се чувстват добре заедно.

Висока оценка получават проекти, които изтъкват ролята на спорта като честна игра и уважение към противника, без значение какъв е той и откъде идва.

Победителите имаха възможността да представят проектите си пред аудитория от експерти в областта на социалното приобщаване чрез спорт и получиха наградите си от по 10 000 евро. Шестимата финалисти получиха по 2500 евро.

На събитието присъстваха още Тибор Наврачич, европейски комисар по образование, култура, младеж и спорт, Ханна Косонен, министър на науката и културата на Финландия, Жуао Пауло Ребело, министър на младежта и спорта на Португалия, Корнелия Тиеснесите, зам.-министър на спорта на Литва, Тициана Бегин, евродепутат, Лорен Тиол, президент на организацията „Спорт и гражданство“, Хъни Талие, корпоративен мениджър по комуникациите на FIFA и посланик на Световната купа за бездомни и др.

По време на събитието се проведе панел на тема „По какъв начин могат местните организации да допринесат за социалното приобщаване чрез спорт?“.

Ключово е през следващия период на програмите и фондовете на ЕС като „Еразъм +“, Европейския корпус за солидарност, европейските структурни и инвестиционни фондове, „Хоризонт 2020“ и „Творческа Европа“ да създадем още повече възможности за обмен, сътрудничество и изграждане на мрежи в областта на младежката работа. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в изказването си в рамките на политически дебат на тема „Визия за младежката работа в Европа: изменението на климата, младите хора и младежката работа“ в сектор „Образование, младеж, култура и спорт”, който се проведе в рамките на Съвета на ЕС в Брюксел.

Красен Кралев счита за важно бъдещият актуализиран План на ЕС за действие в областта на цифровото образование да обхване и заетостта при младите хора.

“Националната стратегия на България за младежта след 2020 г. има за цел да развие потенциала на младежите и да насърчи инициативността им. Тя е с 10-годишен механизъм и я изготвяме с активното участие на млади хора от всички краища на страната. По този начин създаваме отговорни, солидарни, млади граждани, носители на положителна промяна”, посочи министър Кралев.

По време на дебата с гост-говорител младежкият делегат за климата Сара Нюман, Кралев бе категоричен, че изменението на климата не е едноличен въпрос и той изисква координирани действия, не само от правителствата на страните, но и от всеки гражданин на ЕС.

“Важно е младите хора да са всеобхватно подготвени по теми, свързани както с климатичните промени, така и с околната среда, и затова ключови са формалното и неформалното образование и обучение.

Активността на младежите по отношение на екологията е свързана с постигането на 11-те европейски младежки цели”, отбеляза министърът на младежта и спорта.

Министър Кралев даде пример със зелените работни места, които биха предоставили необходимите възможности за работа на младите хора, но и ще дадат възможност за прякото им участие в дейности, свързани с преодоляване на последиците от изменящия се климат.

В края на своето изказване, министърът на спорта изрази позиция, че младите хора са ресурсът, който трябва на Европа не само за справяне с климатичните промени, но и за всички аспекти от живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Халфът на "Левски" Мартин Райнов заяви, че е имало стопроцентов фаул срещу него при отменения гол на "Черно море" в двубоя за Купата на България. "Сините" победиха с 1:0 и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата. Единственото попадение вкара именно Райнов в 23-ата минута. "Имаше стопроцентова фаул срещу мен - каза той