Официално: Данчо Лазаров сдава властта във волейбола на Ганев или Кьосев

https://www.24chasa.bg/sport/article/7972018 www.24chasa.bg

Ерата “Данчо Лазаров” в българския волейбол ще приключи на 16 януари догодина.

Тогава ще се проведе извънредно общо събрание за избор на нов председател на федерацията, а настоящият обяви, че няма да се кандидатира отново.

Лазаров оглавява централата от края на 2001 г. и ако бе изпълнил и този си мандат, щеше да навърти 20 г. начело.

В четвъртък управителният съвет разгледа искането на инициативния комитет за кардинални промени в българския волейбол за извънредно общо събрание и то бе одобрено. Предложението бе прието на косъм - 12:11 гласа.

От инициативния комитет обявиха преди внасянето на искането кандидатурата си за наследник на Лазаров - волейболната легенда Любомир Ганев.

Той бе подкрепен от всички клубове в мъжкия елит без “Арда” и доминатора при жените “Марица” (Пд). Общо зад Ганев застанаха 58 от 128 лицензирани волейболни клуба.

Ден преди управителния съвет, който насрочи дата за изборно общо събрание, официално кандидатурата си за поста председател на федерацията обяви друга легенда - Борислав Кьосев. Така от двете страни на барикадата се озоваха двама бивши съотборници в ЦСКА и националния отбор.

Зад кандидатурата на Кьосев застанаха най-успешният национален треньор през този век - Мартин Стоев, президентът на волейболната лига Мина Николова, към която инициативният комитет изрази вот на недоворие, “Миньор”, “Сливнишки герой”, клубовете от Етрополе и Белоградчик и др.

Стоев в момента води тима на България до 17 г. Кьосев бе подкрепен и от селекционера на юношите до 19 г. Пламен Христов.

“Мога да допринеса за развитието на малките клубове. Самият аз съм започнал от такъв. Трябва да се подменят някои хора от старото ръководство, които не са дейни във вземането на решения. Ние не може да отричаме това, което е станало във волейбола. Моите отношения с Любо Ганев няма да се променят. Когато има повече личности, волейболът ще печели.

Това е истината, не трябва да се делим. Ние сме 20-30 човека, които активно работят за волейбола. Бих работил заедно с Любо, не знам дали той ще ме покани. Разговарял съм с над 30 клуба. Не ми хареса на заседанието на управителния съвет, че толкова хора, които години наред бяха дясна и лява ръка на Данчо Лазаров, сега искат промени. Къде бяха те до момента?”, обяви Кьосев на пресконференцията след внасянето на кандидатурата му от “Сливнишки герой”.

“Реших да го подкрепя, защото стигнах до една стара максима, че при конкуренция продуктът винаги е по-добър. Когато има двама или трима кандидати, те ще дадат максимума от себе си за волейбола. Запознах се с идеите и платформата на Любомир Ганев, както и с тези на Борислав Кьосев. Данчо Лазаров направи доста за волейбола в последните 20 г.”, заяви Стоев.

На събранието на 16 януари ще се решава и дали председателят на федерацията да има ограничения в броя на последователните му мандати.