Биатлонистът Владимир Илиев отличен с големия спортен Икар за 2019 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/7985766 www.24chasa.bg
Ивет Лалова получи "Спортен Икар" за спортно дълголетие. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди в бляскава обстановка в Национална галерия „Двореца“ заедно със спортните Икари за 2019 г. На тържеството присъстваха много олимпийски, световни и европейски медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

Сред официалните гости бяха Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николай Божинов - председател на Фондация Български спорт, Славчо Атанасов - председател на праламентарната комисия за децата, младежта и спорта и др. Най-голямо внимание фокусираха призьорите, намерили място в тазгодишните номинации и класации за най-добри и запомнящи се постижения в спорта.

Церемонията започна с връчването на специални призове и дипломи на ветераните, прославили България на световните мастърс шампионати през годината. Спортните ни легенди спечелиха общо 212 медала от тези първенства през 2019 г.

С големия Спортен Икар за 2019-а на Фондация „Български спорт“ бе отличен Владимир Илиев. Биатлонистът бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на световното първенство в Йостерзунд, Швеция. Призът е уникална пластика на художника Христо Христов, придружен с диплома, които поради това, че Владимир е на състезания в чужбина бяха връчени на неговата майка.

Много овации заслужиха момичетата от определения за "Отбор на годината" национален тим по баскетбол за жени до 20 години за спечелената титла от европейското първенство в Дивизия Б и промоцията за елита.

Проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА „Васил Левски“, зам.-председател на БОК и председател на Националната олимпийска академия (НАО) бе удостоен с Почетен знак на БОК за особен принос в работата на БОК и НАО. Със специален медал на БОК бе отличен по повод навършване на кръгла годишнина Цено Ценов – вицепрезидент на Международната федерация по борба, президент на Европейския комитет по борба. Същевременно председателят на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ Йордан Динев бе награден с медал „Спортът за един мирен свят“ за принос в развитието на спорта и олимпийското движение в България.

Призът „Надежда Лекарска” за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на Инж. Катя Адърска - директор на Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов" гр. Сопот за принос в дейността на Националната олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности.

БОК награди още десетки наши олимпийски медалисти, треньори и дейци по повод навършване на кръгли годишнини. Бяха отличени още медалистите от вторите Европейски игри в Минск, от Олимпийския младежки фестивал в Баку, както и техните треньори.

Със специалния приз на Фондация „Български спорт“ бяха наградени Божидар Андреев (вдигане на тежести), Радослав Панталеев (бокс), Радослава Мавродиева (лека атлетика), Ангел Кодинов (кану-каяк) и Българската федерация по баскетбол, която тази година отбеляза 100-годишен юбилей. Наградите в категория "Млад и проспериращ спортист" бяха за Светла Згурова (17 г., модерен петобой) и Йосиф Миладинов (16 г., плуване), а отличието за пробив в световния спорт отиде в ръцете на световната шампионка за девойки по ловна стрелба в дисциплината "трап" Селин Али (17 години).

Ивет Лалова пък получи "Спортен Икар" за спортно дълголетие. През 2019 година тя достигна финал на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха през октомври и си осигури квота за пето участие на Олимпийски игри в Токио догодина. В категория "Достойно представяне" бяха отличени Мария Оряшкова (самбо), Християн Стоянов (лека атлетика, паралимпикс), Тайбе Юсеин (борба), а наградата в категория "Впечатляващо представяне" заслужи младата фехтовачка Йоана Илиева.

Призът за "Висок спортен дух" бе връчен на 11-годишният плувец Калоян Кичуков, който с риск за живота спаси 6-годишно момче от Русия, както и на 92-годишният Танчо Тенев, който спечели общо седем медала от световното мастърс първенство по плуване в Република Корея. Момчил Караилиев получи наградата за "феърплей". Лекоатлетът помогна на съперника си Борис Линков при инцидент при приземяването му в скока на дължина по време на националния шампионат за мъже и жени.

Церемонията завърши с много снимки, честитки към наградените, пожелания за весели коледни празници и успешна олимпийска 2020 година.

НАГРАДИ НА БОК

Ето пълния списък на тези, които бяха отличени от БОК:

Симеон Щерев - бронзов медалист от Олимпийските игри Сеул 1988, св. борба, с медал за Олимпийска заслуга по повод навършване на кръгла годишнина.

Петър Запрянов - бронзов медалист от Олимпийските игри в Москва 1980, стрелба, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Александър Томов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, Монреал 1976 и Москва 1980, кл. борба, с почетен знак на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Адриана Дунавска - сребърна медалистка от Олимпийските игри Сеул 1988, худ. гимнастика, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Огнян Николов - сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, св. борба, с медал за Олимпийска заслуга по повод навършване на кръгла годишнина.

Серафим Тодоров - сребърен медалист от Олимпийските игри в Атланта 1996, бокс, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Марияна Сербезова - бронзова медалистка от Олимпийските игри в Москва 1980, гребане, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Цено Ценов – вицепрезидент на международната федерация по борба, президент на Европейския комитет по борба, със специален медал на БОК по повод навършване на кръгла годишнина.

Проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА „Васил Левски“, зам.-председател на БОК и председател на Национална олимпийска академия (НАО) с Почетен знак на БОК за особен принос в работата на БОК и НАО.

Добри Иванов – заслужил треньор по лека атлетика, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Николай Петров - заслужил треньор по лека атлетика, с медал за Олимпийска заслуга, за принос в развитието на спорта и Олимпийското движение в България, по повод навършване на кръгла годишнина.

Йордан Динев – председател на фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с медал „Спортът за един мирен свят“ за принос в развитието на спорта и олимпийското движение в България

Георги Аврамчев – председател на Българска федерация по плуване, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Лазар Даков – деятел конен спорт, с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

Дауд Ибрям Мураф - заслужил треньор по борба, с „Плакет на БОК“ за принос в развитието на българската борба, по повод навършване на кръгла годишнина

Инж. Катя Адърска - директор на Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов" гр. Сопот, за принос в дейността на Националната олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности с Приз „Надежда Лекарска” за етика, олимпийско образование и възпитание.

Медалисти Европейски игри Минск 2019

Самбо Мария Оряшкова – златен медал, самбо, 80 кг Цветелина Цветанова – бронзов медал, самбо 48 кг Треньор – Васил Соколов

Бокс Станимира Петрова – златен медал, бокс, 57 кг Габриела Димитрова –бронзов медал, бокс 51 кг Треньор жени – Фикрет Ереджебов

Даниел Асенов – сребърен медал, бокс, 52 кг Треньор мъже – Хуел Аррате

Карате Ивет Горанова – златен медал, карате, кумите 55 кг Треньор – Ангел Стефанов

Худ. г-ка Индивидуално Катрин Тасева – сребърен медал на топка и бронзов медал на бухалки Треньор – Бранимира Маркова

Ансамбъл Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова – 2 сребърни медала в многобой и топки, бронзов медал на бухалки и обръч Треньор – Весела Димитрова

Аеробика Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ивелина Лукаки, Тихомир Баротев – сребърен медал, група Треньор – Биляна Тютюкова

Борба Мими Христова – сребърен медал, кат. 57кг Миглена Селишка – бронзов медал, кат. 50 кг София Георгиева – бронзов медал, кат. 68 кг. Треньор – Петър Касабов

Спортна Стрелба Антоанета Бонева – 2 бронзови медала, 10м. въздушен пистолет и 25м. пистолет Треньор – Христо Христов

Джудо Ивайло Иванов – сребърен медал, кат. 81кг Треньор – Атанас Герчев

Европейски младежки олимпийски фестивал Баку 2019

Джудо Анастасия Балабан – сребърен медал, кат до 44кг. Треньор - Васил Балабан

Лека Атлетика Валентин Андреев – златен медал, хвърляне на чук Треньор - Андриан Андреев

Селин Али – за пробив на световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия, се награждава със златна значка на БОК

Иван Георгиев – бронзов медалист в тандем със Селин Али от световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия, се награждава със сребърна значка на БОК

Ниязи Мехмед – треньор на Селин Али, за изключителни успехи постигнати на Световното първенство по трап и скийт в Лонато, Италия