Русия ще обжалва наказанието си за допинг провинения

https://www.24chasa.bg/sport/article/7993828 www.24chasa.bg
Путин заяви, че страната му ще обжалва наложеното от Изпълнителния комитет към Международната антидопингова агенция (УАДА) наказание. Снимка РОЙТЕРС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще обжалва наложеното от Изпълнителния комитет към Международната антидопингова агенция (УАДА) наказание, според което руските спортисти няма да могат да участват на световни първенства и олимпийски игри в следващите 4 години.

То беше наложено в началото на декември 2019 г. и е свързано с нарушенията на антидопинговата централа в страната.

"Решението на УАДА е не само несправедливо, а и лишено от смисъл и право. Такова наказание, свързано с допинга, беше взето във връзка с нашите спортисти за предишните олимпийски игри. Тогава те се състезаваха под неутрален флаг. Сега ни се налага същото. В нито една правна система в историята на човечеството го няма това и се надявам да не съществува и занапред. Това първо.

Второ, такова наказание трябва да бъде индивидуално. Когато някой е уличен в употреба, тогава наказанието ще е естествено и справедливо. Но при нас болшинството спортисти са чисти, как може някой да им налага санкции на тях? Например момичетата ни във фигурното пързаляне са съвсем млади, почти деца. Как може да имат отношение към допинга? Няма как! Те правят по 4 оборота на скок, никой друг в света на фигурното пързаляне не го прави. Но ето, че може да ги заличат. Може ли? Може. А защо? Дали това ще помогне за развитието на спорта? Мисля, че не", заяви Путин на традиционната си годишна пресконференция.

Президентът на Русия е убеден, че решението на УАДА противоречи на олимпийската харта, тъй като спортистите не могат да се явяват под неутрален флаг на Игрите, ако от Международния олимпийски комитет нямат претенции към тях.

"Става въпрос за конкретни хора. За това ще помогнем и ще съдействаме. Правим всичко възможно, за да запазим руският спорт чист. Руската антидопингова централна е формирана в тясно сътрудничество с УАДА. Дори от там избраха ръководителите. За жалост ми се струва, че това решение носи политически отенък", заяви още Путин.