Топ тенисисти с положителни допинг проби и спрени права

https://www.24chasa.bg/sport/article/8073417 www.24chasa.bg
Роберт Фара СНИМКА: Ройтерс

Световният №78 на сингъл Николас Джари и водачът в ранглистата на двойки Роберт Фара са в епицентъра на допинг скандал. Двамата дадоха положителни проби, а правата им бяха спрени Това съобщиха Международната тенис федерация.

24-годишният чилиец е санкциониран от антидопинговата програма в тениса, но все още не е ясно какво ще бъде наказанието му.

Той е бил тестван на 19 ноември 2019 г. във връзка с участието му на Купа „Дейвис“ в Мадрид. Неговата проба е била изпратена на Световната антидопингова агенция (WADA) в Монреал. След направения анализ става ясно, че в кръвта му са открити забранените метаболити лигандрол и станозолол. Те са в списъка на WADA за забранени вещества.

Николас Джари СНИМКА: Инстаграм/ nicojarry
Николас Джари СНИМКА: Инстаграм/ nicojarry

На 4 януари 2020 е обвинен за нарушаване на антидопинговите правила и наказанието му, обявено на 14 януари, действа със задна дата. Той получава правото да обжалва пред независим трибунал, но до момента не се е възползвал от него.

Чилиецът даде официална позиция в профилите си в социалните мрежи. Версията на Джари е, че е приемал мултивитамини в Бразилия по разписание от лекар, който му „гарантирал“, че не са в списъка със забранени вещества.

„Искам да знаете, че никога по време на кариерата ми като тенисист не съм приемал с цел забранени субстанции. Всъщност съм напълно против допинга“, написа Джари.

Тенисистът заяви, че количеството намерени забранени вещества е много малка част от грама и “няма как да му помогне да се представи по-добре”. Той обяви, че е наел екип адвокати, за да потърси правата си и че ще се опита да помогне на други състезатели да не правят подобни грешки.

Междувременно 32-годишният Роберт Фара е със спрени права заради положителна допинг проба, дадена през октомври. В нея е намерено веществото болденон, което също е в списъка със забранени вещества.

Колумбиецът описа новината като „най-тъжният момент от моя живот“ и заяви, че причината да бъде хванат с допинг най-вероятно е замърсено месо, което е консумирал.

„Тази субстанция често се открива в месото в Колумбия и може да окаже влияние върху резултатите от тестовете на спортисти. Сигурен съм, че това е генерирало резултата на съответния тест“, написа Роберт Фара.

Още във вторник двукратният шампион на двойки от Големия шлем се отказа от Australian Open, а от турнира обявиха, че това се случва заради „лични причини“. Фара си партнира с Хуан Себастиан Кабал, който може да участва в Мелбърн в тандем с друг играч.