Българските футболни клубове едва на 30-о място по приходи

https://www.24chasa.bg/sport/article/8084980 www.24chasa.bg
Повечето мачове у нас се играят на празни трибуни и приходите от билети са едва 5% от приходите на клубовете.

Българските клубове са едва на 30-о място по приходи в Европа според годишния доклад на УЕФА, който обобщава данните от финансовия феърплей до 2018 година. Те изкарват по 6 милиона лева средно годишно, което им отрежда незавидното 30-о място на континента.

Всъщност от дъното, което е средно по 1 милион евро на отбор ни дели съвсем малко. Пред нас са страни като Гърция и Азербайджан.
Съвсем объркана е и схемата на финансиране. Приходите от билети за мачовете съставляват едва 5% от приходите на отборите в България, като в големите първенства това е основното перо.

Телевизионните права са също незначителните 7 на сто от бюджетите, като в Англия това надхвърля 40%.

Така България продължава да разчита единствено на трансфери и парите на собствениците си. Точно с това се обясняват и някои трансфери през последните години, като например този на Кирил Десподов в “Каляри”.

На всичко отгоре цели 84% от приходите на клубовете отиват за заплатите на играчите, което означава, че у нас няма свободни средства за инвестиции в други дейности. И на фона на тази картина имаме ръст от 8 на сто точно откъм заплати. В същото време в някои държави като Норвегия и Финландия има намаляване на заплати.
Добрата новина е, че все пак БФС е взел правилно решение с промяната на формата на първенството. Все повече държави започвали да експериментират точно с подобен на българския, за да се вдигне интересът на зрителите.

Все пак големите остават по собствената си схема, но това е логично при публиката, която имат.

На фона на българския европейският футбол процъфтява.
“Този доклад показва, че стойността на клубовете в първенствата се е увеличила от 2 милиарда евро на 9 милиарда евро само в рамките на 10 години. Това е само чиста собственост. Това показва, че УЕФА бе права, като наложи финансовите си правила”, пише президентът на евроцентралата Александър Чеферин в предговора на доклада, който излиза за 11-а година.

В същото време обаче се задълбочава тенценцията приходите да се концентрират само в т.нар. 5 големи първенства.

Те са генерирали невероятните 75% от приходите на всички клубове на континента.

30-те най-богати клуба пък прибират също така половината от пригходите.

И това е на фона на 88% увеличение на заплатите в тези пет първенства. Те реализират и 85% от нетната стойност на трансферите на континента.

По принцип расте и публиката. Мачовете в Европа през 2018 година са били гледани от 105 милиона човека, което е с 8% повече от предходното първенство.
С близо 10 на сто са скочили и приходите от телевизионни права средно на континента.

И най-накрая “Реал” (Мадрид) и “Барселона” остават най-богатите клубове на континента, но като първенство №1 е английското.

НАЙ-ЗЛЕ СМЕ С ИНФРАСТРУКТУРАТА

България е сиво петно на картата на Европа като инфраструктура във футбола.

За последните 10 години у нас няма построен нито един нов стадион, отчита УЕФА.

В същото време на континента до 2018 година са построени 48 чисто нови, включително и в почти всички съседни държави.
В момента тенденцията е клубовете да играят на стадиони, които не са тяхна собственост, а представляват отделни фирми, които да генерират приходи.

Под 20% от европейските клубове играят на собствени стадиони, които са истинска и реална тяхна собственост.

В същото време в България все още се водят войни за собствения стадион, като той трябва да е само на клуба.
Повечето от новите стадиони са точно клубни, но в повечето случаи се разделят между отбори.

Дори в някои страни вече има клубове, които си поделят тренировъчната база.

По това отношение има някакво развитие и у нас, като се отбелязва тази на “Лудогорец”, както и на ЦСКА и “Левски”.

България върви и срещу тенденцията в Европа за ограничаване на чужденците. В 58% от страните има доста сериозни изисквания за наличието на собствени играчи. Вече се използва широко и прийомът на УЕФА от евротурнирите, където има сериозни ограничения по отношение на договорите на играчите, като има задължителен минимум на тези, които са 3 и 5 години в клуба, включително и юношеските му състави. У нас единственото ограничение за играчи извън ЕС е пет картотекирани и 3 на терена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко