Спомняме си за великия Иван Вуцов, починал преди една година

https://www.24chasa.bg/sport/article/8085504 www.24chasa.bg

Миналата седмица в едно от популярните телевизионни предавания, посветени на футбола, и тримата водещи се съгласиха, че у нас се усеща липсата на качествен футболен управленец. Какъвто, допълни единият от тях, бе дълги години Иван Вуцов.

За съжаление, ако допреди година действащите началници на най-популярния спорт у нас можеха поне неофициално да се допитат до бившия футболист и треньор на “Левски” и националния отбор, то това вече е невъзможно.

Голямото сърце на великия габровец спря да бие на 18 януари 2019 г. Панихидата по повод годишнината от кончината му ще е в събота, 18 януари, от 11,30 часа в столичната църква “Света София”.

Иван Вуцов е роден на 14 декември 1939 г. в Габрово. Започва кариерата си в местния “Янтра”, но първия си професионален мач изиграва за “Ботев” (Пд), където е изпратен да отбива редовната си военна служба. Там се сближава с бъдещите звезди на “Левски” Христо Илиев-Патрата и Димо Печеников, които го убеждават да премине при “сините” след уволнението.

Именно “Левски” се превръща в призвание за Вуцов, който изкарва там 9 години като играч и още 6 като ръководител и треньор. Играе на световното в Англия, а като наставник извежда “Левски” до 1/4-финал за купата на УЕФА, където отборът му вкарва 5 гола на “Барселона” с Йохан Кройф на реванша в София.

Начело на националния отбор пък за първи път излиза от предварителната група на световното в Мексико през 1986 г.