Щангите свалиха Тамаш Аян, но само за 90 дни

https://www.24chasa.bg/sport/article/8103219 www.24chasa.bg
Урсула Папандреа (вляво) пое временно президентския пост на щангите от Тамаш Аян (вдясно).

Тамаш Аян няма да е президент на световната федерация по щанги за следващите 90 дни. Това реши управата на централата на 13-часово заседание в Доха (Катар). 81-годишният унгарец управлява спорта от 44 години, първо като генерален секретар, а след това като президент.

Правата временно поема американката Урсула Папандреа, която е първи вицепрезидент. Тя оглавява и комисията за разследване на обвиненията срещу Аян, които бяха отправени в документален филм на ARD.

В комисията влизат още Маркус Стивън от Науру, Бирения Прасад Баишя от Индия и Каролина Лундал от Финландия.
Тази комисия трябва да докладва на конгреса на световната федерация, който е планиран през март в Букурещ. Но заради евентуалното наказание на Румъния заради четири положителни проби от повторната проверка на тези от олимпиадата от Лондон. Това означава 1-годишно наказание.

Много сериозно развитие има и по отношение на Русия. Световната антидопингова агенция е отнела правата на лабораторията в Москва да обработва всякаки проби до приключване на дисциплинарното производство.

Решението е взето след като има доказателства за манипулиране на проби в Русия заради което страната бе наказана за 4 години от всички състезания.

Сега пробите на руските състезатели трябва да бъдат транспортирани в акредитирана лаборатория, за да се тестват.