Жирардели: Банско се цели във финали на световната купа и световно първенство

https://www.24chasa.bg/sport/article/8122571 www.24chasa.bg
Жирардели: Банско се цели във финали на световната купа и световно първенство

Банско се цели във финали на световната купа в алпийските ски, а след това и в провеждането на световното първенство. Това стана ясно от изказване на легендарния Марк Жирардели пред швейцарския вестник “Блик”.

Мажоритарният собственик на “Юлен” - фирмата концесионер на ски зоната в пиринския курорт, бе потърсен от изданието след провеждането на кръга от световната купа при жените на българска земя.

Догодина в Банско ще се проведе световното първенство за девойки и младежи.

Жирардели обаче

не иска да

свършва с това

Той има намерение да докара в Банско и финали на световната купа, пише “Блик”.

“И може би световно първенство. В момента разглеждаме варианта за още една писта, която ще завършва в същата финална зона”, казва Жирардели.

Легендарният австриец, който кара и за Люксембург, обявява пред “Блик” Банско за Кицбюел на женските ски и отговаря на критики след проведения през миналия уикенд кръг от кампанията.

Швейцарката Корин Сутер обяви, че не разбира защо се провеждат състезания на това място. Според австрийката Рамона Зибенхофер пък характеристиката на трасето не отговаря на подобни стартове.

Коренно различно мнение след състезанията изразиха доминаторката в ските Микаела Шифрин и Лара Гут-Бехрами.

“За някои скиорки е по-добре да потърсят грешките в себе си. Тъй като

в Банско се

проведоха

атрактивни и

честни

състезания

на една технична писта”, казва 5-кратният носител на кристалния глобус за победител в генералното класиране на световната купа.

Според Жирардели жените трябва да бъдат повече предизвиквани с трасетата. Затова и не било чудно, че техничарката Шифрин и “скуадра адзура” около Федерика Бриньоне и Марта Басино са доминарали в стартовете в Банско.

“Плявата се отдели от житото. Най-вече австрийките не успяха въобще да си влязат в обувките”, продължава образно коментара си за мрънканията Жирардели.

Представителките на традиционната сила в ските не успяха да запишат нито едно класиране в топ 5 в Банско.

За Жирардели няма съмнение, че пистата в Пирин, която носи неговото име, е идеална за скоростни състезания. Просто на нея се изисква проявата на различни качества спрямо други места, продължава материалът на “Блик”.

“Тук трябва да си нащрек и да поемеш някакъв риск”, казва пред изданието Лара Гут-Бехрами, която завърши трета в супергигантския слалом на българска земя. Красавицата твърдо подкрепя мнението на Жирардели и хвали подготовката на пистата в Банско.

“Снегът беше твърд, просто перфектен”, споделя Гут-Бехрами. На пресконференцията в Банско

тя не спести

комплименти

за пистата и условията.

“Определено това е най-доброто трасе, на което съм карала през този сезон. В предишните стартове имах проблеми заради състоянието на пистите, но тук успях да се завърна на подиума. Изживях тежки моменти, защото от 1 г. не ми се беше случвало това. Радвам се, че отново съм сред първите три, и се надявам това класиране в Банско да е началото на подобни добри резултати занапред. Наистина пистата тук за 3 дни не мръдна”, заяви швейцарката.

“Напълно вярно е това, което казва за снега Лара. За проверката на пистата специално наточих допълнително кантовете си. И въпреки това имах трудности с намирането на достатъчно сцепление”, обяснява през смях 56-годишният Жирардели пред “Блик”.

“Банско определено е Кицбюел на жените”, завършва той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г