Нов законопроект отговаря на критериите на БФС за сигурността на стадионите

https://www.24chasa.bg/sport/article/8165054 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Народни представители от ГЕРБ и ОП са внесли в Народното събрание законопроект, който ще помогне за издаването на сертификат за сигурност на стадионите по критериите на УЕФА и БФС. Преди седмици спортни медии обърнаха внимание, че в българското законодателство вече няма правен ред, по който да бъде създадена комисия, която да издаде сертификат за безопасност на националния стадион “Васил Левски”, какъвто изисква УЕФА и поради това евентуално може да бъде застрашено домакинството на българския национален отбор в мача с Унгария.

Причината е в отпадналата Наредба за сигурността на спортните обекти и мерките срещу насилието и лошото поведение на зрителите преди, по време и след провеждане на спортни прояви, организирани на стадиони и в спортни зали.

Според запознати Наредбата е вече морално остаряла и за създаването на нова се чака приемането на новия Закон за футболното хулиганство. Ако се наложи, Министерството на младежта и спорта като собственик на националния стадион би могло да даде документ, че съоръжението отговаря на критериите за сигурност на УЕФА и БФС. От друга страна двете централи новата си Наредба за национално клубно лицензиране изискват сертификат за сигурност на стадионите да се издава всяка година.

Внесеният на 7 февруари законопроект от народните представители Славчо Атанасов, Маноил Манев и Стефан Апостолов има за цел да разреши проблема до приемането на ново законодателство в сферата. Според законопроекта проверката на стадионите ще се прави от комисия, назначена от областния управител на областта, на територията, на която се намира стадиона, а сертификатът ще се издава от самия областен управител.

Комисията ще проверява няколко критерия, сред които индивидуални номерирани седалки; конструкцията на трибуните да показва ясно, че са предназначени за постоянна употреба; места за достъп на хора с увреждания; минимум 5% от общия капацитет на стадиона да бъде в сектор със заграждания за гостуващи фенове; общите площи да бъдат добре осветени; да има озвучителна уредба; изградено видеонаблюдение; да има изграден пропускателен режим; осигурена възможност за охраняване на всички входове и др. Това са критерии, залегнали в документите на УЕФА, с които се съобразява и БФС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога