VAR влиза в българското първенство следващата пролет

https://www.24chasa.bg/sport/article/8165913 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Системата за видеонаблюдение в помощ на съдиите (VAR) може да бъде въведена в българското футболно първенство през пролетта на 2021 г. с обслужване на 15-20 мача от плейофната фаза.

Това заяви на реферския семинар в Сливен бившият председател на Съдийската комисия на БФС Петър Петров, който в момента е мениджър по проекта за нашата страна.

Той направи първа презентация пред водещите ни арбитри как ще работи системата и какво е необходимо да се направи за правилното ѝ стартиране. Съдиите ни ще трябва да минат курс за обучение.

На БФС ще бъдат представени три оферти за въвеждане на системата от 3 различни фирми. Едната е на Hawk-Eye, другата е на германска фирма, занимаваща се с оборудване на вановете за VAR. Третата е от американска компания.

Членовете на изпълкома ще се запознаят с офертите на 18 февруари, след което ще преценят коя е най-добра.

“Компромиси при обучението няма да се правят. В момента имаме един съдия, който е на високо ниво в Европа - Георги Кабаков. Но за VAR все още нямаме подготвени българи. Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница”, обясни Петров. Той обясни и как ще стане финансирането на проекта.

“Ще търсим различни източници. На първо място ми идва като идея програмата FIFA Forward Development, по която са кандидатствали и са одобрени хърватите. Разчитаме на помощта и на министерството на спорта, защото за обучението на съдиите ще имаме нужда от още средства”, каза Петров.

Освен в Хърватия на Балканите VAR се използва в Турция, Гърция и Сърбия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки