Илияна Раева: Световна купа по художествена гимнастика в София ще има - със или без публика

https://www.24chasa.bg/sport/article/8294015 www.24chasa.bg
Илияна Раева дава интервю след откритото само за медии контролно състезание в зала “Раковски”. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Уведомихме ФИГ за изискването за 14-дневна изолация у нас на спортисти от рискови държави

Световната купа по художествена гимнастика в София от 10 до 12 април няма да бъде отлагана и ще се проведе, като се спазват всички предприети мерки от държавата за борба с разпространението на коронавируса. Това обяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

“Все още нямаме сигурност дали ще бъде със или без публика, но при всички случаи ще я проведем, защото четирите световни купи са квалификация за олимпийските игри”, заяви Раева. От родната централа вече са уведомили Международната федерация по гимнастика (ФИГ) за заповедта, според която “при международни спортни мероприятия участници от страни, определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на Република България”. От ФИГ ще разпространят информацията до националните федерации. “Категорично ще се придържаме към мерките, предприети от правителството”, добави Раева.

Предвид наложилите се размествания в програмата за световните купи заради коронавируса състезанието в София ще се превърне в първи от четирите кръга. Това прави възможно по-ранното идване на участнички от рискови райони, за да изкарат двуседмичен карантинен период.

Световната купа в Пезаро, която трябваше да е между 3 и 5 април, бе отложена за 5-7 юни. След София (10-12 април) по план следват световните купи в Ташкент (17-19 април), Баку (24-26 април) и Пезаро (5-7 юни). Четирите състезания са олимпийски квалификации за индивидуалната надпревара.

Диамантените момичета от ансамбъла на България ще покажат за първи път новите си съчетания, с които трябва да се борят за медалите в Токио, ако пандемията не попречи на провеждането на игрите.

В ситуация на отпадащи състезания от календара федерацията ще прави открити само за медии контролни, за да не губят националките ни състезателен ритъм. Но категорично без зрители.

В зала “Раковски” се проведе такова контролно за индивидуалистките ни с участие на Катрин Тасева, Невяна Владинова, Лъчезара Пекова, Татяна Воложанина и Вая Драганова. Боряна Калейн присъства, но не игра съчетанията си заради физиологичен проблем. “Не става въпрос за проблем с грипна симптоматика. Има дефицит на желязо. Ще вземем мерки, за да се възстанови максимално бързо. Бранимира Маркова пожела да я оставим да си почине малко, за да е готова за световната купа в София”, обясни Раева.

Тя разкритикува показаното от основните ни състезателки Невяна Владинова и Катрин Тасева. “Това, че отпадат състезания, не може да позволи на момичетата да се отпускат и да не вземат достатъчно сериозно факта, че ни предстоят олимпийски игри”, каза тя. И разпореди да се увеличат тренировките и да се промени начинът на работа.

“Това, че отпадат състезания, не може да позволи на момичетата да се отпускат и да не вземат достатъчно сериозно факта, че ни предстоят олимпийски игри. Съчетанията ни са абсолютно конкурентоспособни за златен медал, но за да се стигне до него, трябва д асе промени начинът ни на мислене и тренировки. Трябва да се увеличат тренировките, интензивността и да се промени начинът на работа. Единственият състезател, от който съм доволна след това контролно, е Таня Воложанина. Независимо, че допусна грешки, тя игра най-сериозно и отговорно от всички. Също така съм доволна от Вая Драганова, която тази година много рязко смени стила на съчетанията си. Доволна съм и от Лъчезара Пекова, препоръката ми е да се усложнят съчетанията и да станат много по-наситени. Катрин и Невяна допуснаха много груби грешки, които трябва да анализираме и да променим нещо в тренировките. Няма как да се работи, както миналата година, когато съчетанията бяха по-леки", каза още Илияна Раева.

Татяна Воложанина спечели надпреварата в многобоя на контролното състезание в зала "Раковски". Втора завърши Невяна Владинова пред Лъчезара Пекова, Вая Драганова и Катрин Тасева.  

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България