Футбол в България май-май най-рано през май

https://www.24chasa.bg/sport/article/8340281 www.24chasa.bg
Кадър от февруари при подновяването на първенството след зимната пауза - капитанът на ЦСКА Петър Занев иска обяснение от съдията Георги Кабаков. Едвин Джеси (№21) е застанал пред топката, но така или иначе левскарите Станислав Иванов и Нашименто не бързат с изпълнението, тъй като първо трябва да си оправят чорапите. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Абсурдът с прекратяване на първенството не трябва и няма да се случи

България няма да се превърне в първата страна, издала смъртен акт на футбола за сезон 2019/2020 заради пандемията, заради финансови или още по-лошо - дребни лични съображения. Не трябва и няма да се случи!

Футболни клубове поискаха в писмо до БФС първенствата в Първа и Втора лига да бъдат прекратени, настоящото временно класиране да бъде обявено за крайно, първите 4 в Първа лига да играят в Европа, последният да изпадне, три отбора да влязат в елита, който от новия сезон да е с 16 отбора. А турнирът за купата на България да бъде прекратен с обявена нулева година. На 23 март в “Бояна” се събират ръководители на БФС, на Професионалната футболна лига, на Аматьорската лига и на Асоциацията на българските футболисти, за да дискутират как и кога би могло да се поднови първенството. И дали.

Ето доводите за абсурдността на това “дали”. Защо първенството и турнирът за купата не трябва и няма да бъдат прекратени?

За да подредим доказателствата и да са максимално разбираеми, да започнем с отговор на въпросите за реалното, а не за утопичното. Кога и как футболът в България може да бъде подновен. С условността, че здравето на всички и борбата с разпространението на коронавируса остава топприоритет.

Фактите. УЕФА логично отложи най-важното си събитие за годината - европейското първенство. Заради пандемията, но и за да даде възможност на националните първенства и евротурнирите да бъдат довършени. И няма никакво съмнение, че всички големи първенства ще бъдат доиграни.

В момента в УЕФА има две разработки за крайни срокове това да се случи, ако извънредната ситуация продължи по-дълго. Най-късно до 31 юли или в най-лошия случай - най-късно до 31 август. При такива ситуации новият сезон в евротурнирите и съответно новите шампионати в повечето страни биха започнали през август или дори септември. Със сигурност се очаква и становище от ФИФА за удължаване на изтичащите договори и договорите за преотстъпване.

Какво ще се случи с така или иначе разцъфтяващия български футбол, ако през март или април различни интереси доведат до безпрецедентно прекратяване на първенствата у нас? Нещо, заради което бихме станали за посмешище из Европа и света, ако няма никакъв адекватен медицински доклад, че това е наложително, при положение че УЕФА и другите национални организации правят всичко възможно и ще доиграят надпреварите си независимо от крайния срок.

Хипотетично България може да си стои без футбол до август, че и до септември, докато другите доиграват първенствата си и докато започне новият сезон в евротурнирите. А това не отменя задълженията на клубовете да плащат заплати и осигуровки, ако искат да имат отбор и за след извънредната ситуация.

Така че - нека следим сигналите, тенденциите, решенията и вариантите, давани от УЕФА и да се концентрираме върху адекватното - футболът в България няма да бъде прекратен, въпросът е кога и как да бъде подновен. С пълна отговорност към ситуацията на пандемия, разбира се.

Забраната за спортни прояви в момента е до 13 април. Хипотетично първенството би могло да се поднови на 24-25 април. Но нека отново погледнем по-реалистично. Ако ситуацията позволява, дори при подновяване на шампионата на 1-2 май, сезонът би могъл да се доиграе в пълния си вариант спрямо адаптирания календар на УЕФА. С двата оставащи кръга от редовната фаза, с плейофите и с полуфиналите и финала за купата. А искането за анулиране на турнира пък е другата несъстоятелност на исканията за прекратяване на футбола. Според наредбите на УЕФА, ако не излъчим носител на купата, България губи тази квота за евротурнирите и бихме останали с 3, а не с 4.

Но да кажем, че форсмажорните обстоятелства на късен етап ни принудят да довършим футбола у нас бързо. Тогава да се обсъди и вариантът с доиграване на двата кръга от редовната фаза, мачовете за купата и да бъде уточнена схемата за плейофите за влизане в Първа лига от новия сезон.

Ако приемем, че по план на 4 юни националният отбор на България има важен плейоф срещу Унгария по пътя към Евро 2021 и евентуален финален бараж на 9 юни, то и мисълта за националния интерес би “настоявала” за футбол у нас през май.

За финал - ако още веднъж натъртим, че сме преди всичко зависими от извънредното положение и пандемията, но ако влезем в обувките и на футболистите и клубовете, които със сигурност биха искали поне 10-15 дни пълноценни тренировки, преди да започнат да играят пак, то най-логичното заключение би било: футбол в България ще има, но май-май най-рано през май.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на