Болният Малдини: Вирусът ще ни промени към по-добро! Ще оценим това, за което нямаме време

https://www.24chasa.bg/sport/article/8351714 www.24chasa.bg

Болният Малдини: Вирусът ще ни промени за добро
Великият Паоло Малдини e eдин от заразените с коронавирус. Той разказа за битката си пред "Кориера дело Спорт".

"Чувствам се добре. Лошото мина. Малко кашлям. Суха кашлица, може би ме чувате. Нямам вкус и мирис, но ще ми се върнат. Най-общо, прилича на грип, но е по-тежък. Не е обикновен грип", обяснява легендата.

"Познавам тялото си. Спортистът идеално се познава. Такова не съм прекарвал. Силна болка, напрежение в гърдите. Това е нов вирус. Организмът се бори с врага, когото не познава", допълва той.
"От кого се заразих? Не знам. Жената дълго беше с простуда, доста странна, три седмици беше на легло. Но това беше в средата на февруари. Кристиан, по-големият ни син, който живее при нас също боледува. Той беше най-зле. При мен симптомите се появиха на 5 март. Болка в мускулите, отпадналост. Треска, темпертурата ми беше 38,5. На следващия ден трябваше да съм на Миланело, но си останах у дома. Пропуснах мача с "Дженоа". Играчите на "Милан" не съм ги виждал от 2 седмици, значи не съм заразил никого", допълва спортния директор на "росонерите".

"Жената и Кристиан си направиха тест, нямат нищо. Но сме сигурни, че просто са го изкарали", допълва той.

"Приемам само тахипирин (аналог на парацетамола). Никакви противовирусни препарати, защото нямам проблеми с дишането. Не можах да дам тест веднага. Първо нямах възможост, а след това симптомите ми бяха като на обикновен грип. След това разбрах, че е болен един приятел, с когото се видяхме на 23 февруари. След това се разболя и един човек, с когото работя. Как дадох теста? Дойдоха лекари, с маски и ръкавици, но без скафандри. Това беше миналия вторник. След два дни дойде резултатът - положителен. Вече знаех, че съм заразен. Чувствах, че не е обикновен грип. Още повече, че ги карам на крак. Бях притеснен. Приятелят ми е с проблеми с дишането, той е в болницата в Леняно, не може да спи, сънува кошмари... На мен ми е леко. Просто 18 дни плътно при семейството", разказва Малдини.

"По-малкият ми син Даниел също се зарази. И при него имаше треска и болки. Но той е млад и не го усети. Сложно е да се изолираш у дома. Стараем се да поддържаме дистанция. Всеки спи в отделна стая. Но обядваме и вечеряме заедно. Обкновено не го правим. Един е на работа, друг на тренировка. Сега сме по-сплотени", допълва той.
"В последите дни играем със синовете на една игра, която измислихме, когато бяха малки. Трябва с топката да вкараш във вратата на един детски замък. Преди печелех, сега съм най-слабия", с усмивка споделя Паоло.

"Да си призная, малко ми олекна, че родителите ми ги няма. Давам всичко на света, за да се видя отново с татко Чезаре поне за 5 минути. Мама си отиде с него. След три месеца. Но ако сега, в тази ситуация живееха с нас, много щях да се притеснявам", чистосърдечно си признава Паоло.

"Трябваше да спрем футбола по-рано. Да играеш на празни трибуни е жестоко и за играчите, и за феновете. Но провеждаш "Ливърпул" - "Атлетико" със зрители. Пълно безумие. 4000 човека от Мадрид, а вече се знаеше, че там има заразени. Когато играеха "Аталанта" и "Валенсия" на "Сан Сиро" още не знаехме колко е сериозно положението. Сега стана ясно, че този мач е една от причините за опустошаването на Бергамо от вируса. Шампионатът трябва да завърши и ще завърши. Но кога? Никой не може да отговори на този въпрос. Знам, че за хората това ще бъде празник. Но без близък контакт не само не трябва да се играе, но дори да се тренира. И всички отбори трябва да стартират при равни условия. А сега при някои има по-сериозни проблеми като в "Сампдория". В "Ювентус" е пълно със заразени. Не трябва да бързаме. Да се лекуваме за 2 дни. Всеки трябва да получи шанс да се възстанови. Преди да започнем мачовете трябва да има минимум 2 седмици за подготовка. Във футбола разликата между обикновения играч и звездата е малка. Примерно 10 процента. За всичко е необходимо време", допълва той.

"Смятам, че италианците се държат доста правилно в таи ситуация. Да, имаме си недостатъци. Но в тежките моменти не сме егоисти. Вижте колко лекари станаха доброволци. Колко преподаватели преподават онлайн. Смятаме, че сме по-лоши от другите, но не е така. По-добре на опашка за храна, отколкото за оръжие, като в САЩ. Забелязах, че вече никой не пее по балконите. Всички разбраха, че главното е да се спаси живота. Вирусът ще ни промени. Към по-добро. Хората си преоценяват отношенията. Днес не ни стигаше време за това, което в миналото сме ценили изключително: да вечеряш с приятели, да прегърнеш любимите. Сега ще разберем, че това е истината. Възможно е не всички да се променят. Но ще са малцинство. Ще се променят дори и тези, които никога не са си представяли, че могат", казва Малдини.

"Милан" ще оцелее. Винаги се е възраждал. Но след епидемията ще дойдат сложни времена. Икономиката, малкият бизнес ще са унищожени. На политиците им предстои огромна работа. Не обичам Доналд Тръмп, но той разбра как да успокои американците. Гарантира им по-голямата част от заплатата. Едно е да си седиш у дома и да знаеш, че ще има с какво да живееш, съвсем друго е да си без всякакви гаранции. Властите трябва да разберат това и по-бързо да го съобщат на хората", казва Малдини.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки