Собственици в спорта загубиха 72 милиарда долара от богатството си

https://www.24chasa.bg/sport/article/8360030 www.24chasa.bg
Най-богатият индиец Мукеш Амбани е загубил 18 милиарда долара от богатството си от началото на кризата с коронавируса.

9 милиардери, които са собственици на спортни клубове са загубили над 72 милиарда долара за последнте 5 седмици, откакто борсовият индекс "Дау Джоунс" достигна историческия си връх в средата на февруари, изчисли forbes.com.

За някои от тях като Джим Ирси и Гейл Бенсън това е свързано и с отборите им, защото техните акции не се търгуват на борсата.

Най-богатият човек в Индия Мукеш Амбани, който притежава спортната династия "Мумбай Индианс" е най-ударен от кризата. Неговото богатство бе намалено с 18,5 милиарда долара до 38,5.
Амбани притежава енергийния конгломерат Reliance Industries, който е най-голямата компания в Индия според продабите и нетните приходи. Но кризата с по-ниското потребление изтри 1/3 от парите му. А сезонът в крикета е отложен поне до 15 април заради вируса.

Богатството на бившия изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър се сви с близо 14 милиарда долара от средата на февруари и сега е 51,2 милиарда. Неговият "Лос Анджелис Клипърс" бе един от претендентите за титлата на НБА, но лигата спря мачовете си. Акциите на Балмър струваха 65 милиарда миналия месец, а той купи "Клипърс" за 2 милиарда през 2014 г.

Като процент от парите най-големия губещ е Майкъл Ашли, основателят на най-големия търговец на спортни стоки във Великобритания Sports Direct. Той е собственик на футболния "Нюкасъл". Акциите на Frasers Group, която управлява бизнеса му се сринаха с 56% и ще падат още, защото бе обявено, че магазините му затварят. Ашли стартира Sports Direct през 1982 година, когато бе на 18 и сега има над 800 магазина. Той притежава 61% от фирмата.

Винсент Виола е един от малкото инвеститори, който печели в кризата. Той купи хокейния "Флорида Пантърс" през 2013 г. Създател е на Virtu Financial през 2008 г. Акциите му се качиха със 17%, което означава, че е забогатял с около 100 милиона и днес управлява 2,1 милиарда.

При клубовете най-сериозно ударен е "Манчестър Юнайтед", който загуби 1 милиард долара от стойността си от началото на кризата. Акциите продължават да падат, дори след като семейство Глейзър, който е мажоритарен собственик направи трансфера на века в амерканския футбол, като привлече Том Брейди от "Ню Ингънд Пейтриътс" за своя "Тампа Бей Бъканийрс".

Падането на акциите на "Юнайтед" може да ускори и продажбата на отбора, след като вече има сериозен интерес от страна на Саудитска Арабия.

Най-загубилите в пари

1. Мукеш Амбани ("Мумбай Индианс"), - 18,5 милиарда

2. Стив Балмър ("Лос Анджелис Клипърс"), - 13,6 милиарда

3. Франсоа Пино ("Рен"), -8,2 милиарда

4. Дитер Матершиц ("Ню Йорк Ред Бул", "Ред Буял Рейсинг", "Алфа Таури"), - 4,7 милиарда

5. Хасо Платнър ("Сан Хосе Шаркс"), -3,4 милиарда

Най-загубилите в проценти

1. Майкъл Ашли ("Нюкасъл Юнайтед"), -38%

2. Мукеш Амбани ("Мумбай Индианс"), -32%

3. Роджър Пенске ("Тийм Пенске"), -30%

4. Мики Арисън ("Маями Хийт"), -29%

5. Тед Лернър ("Вашингтон Нейшънълс"), -29%

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уанда Нара е доволна от карантината заради пандемията от коронавирус. Тя се подложи на социална изолация със съпруга си Мауро Икарди и децара в дома им на езерото Комо. Уанда се посвещава на готвенето и децата си и естествено прекарва времето си с Мауро Икарди. Двамата дори намират време да се усамотят и да се посветят един на друг

Тази нощ небето ще бъде озарено от розова супер Луна, най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г. Това ще е и първото пролетно пълнолуние. Всъщност цветтът на естествения спътник на Земята няма да е розов. Наименованието идва от “индианските” имена за пълните луни, публикувани за първи път във “Фермерския алманах” през 30-те години на миналия

Опашка от стотици проститутки пред социална служба в мексиканската столица Мексико сити, показва видео заснето от шокирани граждани. Целта на посещението на леките дами е подаване на документи за социални помощи като безработни. В Мексико, както и в много други държави по света, бяха приети извънредни мерки за ограничаване разпространението на