Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

https://www.24chasa.bg/sport/article/8363262 www.24chasa.bg

ФИФА ще разглежда важен документ за спасяване на футбола в условията на криза утре. Той ще бъде изпратен към националните федерации като "серия от ръководни принципи". Ето и основните му моменти:

1. Изтичащи договори

Според ФИФА, датите, които са вписани, най-често 30 юни или 1 юли, са поставени там, за да бъде обвързан цял сезон. Това е категоричното становище защото и двете страни са имали предвид точно това, когато са подписвали.

Предложението: Всички съществуващи договори са в сила до новата дата за край на сезона. Всички нови договори трябва да се подписват от датата, определена за старт на следващия сезон.
При случаи на препокриване "приоритетът се дава на бившия клуб, който трябва да завърши сезона с оригиналния си състав". Договорите за преотстъпване се удължават.

2. Проблеми с действащи договори

Признава се, че заразата прави невъзможно изпълнението на клаузите в договорите като тренировки, мачове и други. Според ФИФА трябва да се действа според националното законодателство, в случая на България - Кодекса на труда.

Предложение: Клубовете и техните служители да се постараят заедно да постигнат съгласие за намаляване на заплатите по време на спирането на работа заради заразата. Всички договори трябва да бъдат суспендирани по време на този период, стига да се предложи алтернативно заплащане за него. ФИФА ще увеличи сумите, които се отделят към професионалните играчи.

3. Трансферни прозорци

Според правилниците на ФИФА националните асоциации могат да променят дати при "непредвидени обстоятелства". Заразата е точно такова.

Предложението: Приемат се всички предложения за край на настоящия сезон. Всички искания за удължаване на сроковете за регистрация (картотекиране), ако вече са започнали, се приемат, стига да не надвишават 16 седмици или 6 месеца. Всички предложения за отлагане на трансферни прозорци, които не са започнали, се приемат. Националните федерации трябва да определят нови дати за картотекиране.

4. Освобождаване на национали

На 13 март бе спряно освобождаването за март и април. Същото ще бъде прието за юни и юли. Това означава, че мач с Унгария през юни няма да има.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази нощ небето ще бъде озарено от розова супер Луна, най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г. Това ще е и първото пролетно пълнолуние. Всъщност цветтът на естествения спътник на Земята няма да е розов. Наименованието идва от “индианските” имена за пълните луни, публикувани за първи път във “Фермерския алманах” през 30-те години на миналия

Опашка от стотици проститутки пред социална служба в мексиканската столица Мексико сити, показва видео заснето от шокирани граждани. Целта на посещението на леките дами е подаване на документи за социални помощи като безработни. В Мексико, както и в много други държави по света, бяха приети извънредни мерки за ограничаване разпространението на

Най-сексапилната футболна репортерка Дилета Леота не спира да поддържа форма и по време на карантината. Красавицата, която живее в Торино, има дори достатъчно място за това. Тя тренира на терасата на покрива на блока си. Компания в заниманията й прави гаджето й - боксьорът Даниеле Скардина. Шампионът по в супер средна категория опита да научи