Елена Пампулова: Глобите за нарушение на карантината в Швейцария са огромни

https://www.24chasa.bg/sport/article/8366703 www.24chasa.bg

В Швейцария не е здравословно да нарушаваш правилата.

В момента държавата е под карантина заради епидемията от коронавирус и наказанията за неспазване на изискванията са сериозни.

Ако някой фризьорски салон работи, при първото нарушение глобата е 2000-3000 франка, а при нови собственикът може да отнесе и 3 години затвор. Страната е с 6 милиона швейцарци и 6 милиона полицаи, защото всеки следи другия дали не прави нещо непозволено, обяснява Елена Пампулова. Бившата тенисистка живее в Цюрих и организира в България турнирите Champions Bowl, които са най-престижните във възрастовите групи от 9 до 16 г. В София пак трябва да се състои такъв, но най-вероятно ще бъде отменен заради извънредното положение.

В Швейцария нещата са сериозни, защото всеки ден в страната пристигат за работа 70 000 души от Северна Италия, където в момента е най-голямото огнище на заразата. От Милано до Лугано (оттам е Крис Бергоми, съпругът на Елена) са само 80 км. Швейцарците вече свикват, че спортът на открито е забранен, а полицейските проверки дали някой не тренира в затворените зали са непрекъснати. В Цюрих компенсират с разходки из гората или планината, тъй като за това забрана няма.

И тук непрекъснато ни напомнят, че трябва да си стоим у дома. Възрастните рядко пазаруват в хранителните магазини, но за тях се грижат хората от социалните служби, а както може да се очаква, организацията е отлична. В търговските обекти са взети мерки да няма струпване на клиенти, а допълнителна безопасност е осигурена от плексигласови прегради. Заведенията и повечето други магазини са затворени, допълва Пампулова, която вече движи бизнеса си от вкъщи.

Нейният син Алекс Бергоми е в топ 3 на ранглистата на Швейцария до 12 г., а вече е и в националния отбор за европейската купа в тази възрастова група.