Петър Александров от Швейцария: Мерките срещу коронавируса в България са по-ефективни

https://www.24chasa.bg/sport/article/8376429 www.24chasa.bg

Нападателят от златното поколение на българския футбол Петър Александров и семейството му, които живеят в Аарау, предпочитат да стоят в изолация вкъщи, въпреки че мерките в Швейцария не са толкова строги, като няма забрана за спортуване в парка. “Предпочитаме да сме отговорни и в тези времена диванът да е най-добрият ни приятел, за да се наслаждаваме после отново на всичко заедно навън. Показвам се навън рядко, основно заради малката, която е на 4 г. Но трябва да сме дисциплинирани и отговорни - към себе си и към всички”, разказа Петър Александров.

Към 29 март заразените с коронавирус в Швейцария подгониха 15 000, а жертвите стигнаха 300. “Инфектираните стават все повече и повече. Броят расте лавинообразно. И няма точно обяснение, защото хората тук все пак са дисциплинирани, спазват 2 метра дистанция, когато ходят до магазина, избягват струпвания. Но явно има нещо друго, явно това не е достатъчно. Затова ние почти постоянно си стоим вкъщи и спазваме правилата, макар те да не са толкова строги, както в България например. Явно мерките в България са по-ефективни. Може би и затова в България има ограничаване на заразата - растат с по около десетина на ден, докато тук последните дни растат с хиляди”, добави Александров.

Героят от САЩ '94 е в треньорския щаб на “Аарау”. Александров се включи и в изключително забавно и много професионално монтирано видео, с което целият отбор отправи послание “Заедно ще се справим”. Защитникът Раул Гигер се оказва в “голяма нужда” - в тоалетната е, а му е свършила хартията. Звъни на един от капитаните: “Имам проблем”. В “решаването на проблема” се включва целият отбор - футболисти, треньори, лекари. Всеки препраща рулото тоалетна хартия по-близо до нуждаещия се, като част от “веригата” с клипче от дома си е и Петър Александров.

Отборът е разпуснат поне до 19 април, докогато е извънредното положение в страната. “В момента никой не мисли за футбол. Но когато всичко се нормализира и може изобщо да се говори за това, за следващия сезон ще имаме цел завръщане в Суперлигата. За сезон 2020/2021 първите два от Чалъндж лигата трябва да влязат в елита, а третият да играе с последния от Суперлигата. И от 2021 г. елитът да се увеличи с 2 отбора. Трябваше вече да е гласувано, но президентът на футболният съюз също се зарази с коронавирус и гласуването бе отложено”, добави Александров.