Здравко Здравков от Китай: Навсякъде се мери температурата, но карантина вече няма!

https://www.24chasa.bg/sport/article/8384796 www.24chasa.bg

"Лудогорец" продължава серията интервюта по време на принудителната пауза в първенствата заради пандемията от COVID-19. На официалния сайт е публикуван разговор с бившия треньор на вратарите в клуба Здравко Здравков, който от няколко месеца работи в китайския "Гуиджоу Хънгфънг". Здравков разкри интересни подробности за това как Китай се справи с коронавируса и какво е положението в най-многолюдната страна в света към момента.

- Къде ви намираме в момента?
- На лагер сме с Гуиджоу на едно място в провинцията, откъдето е отбора. Намира се на час и половина от главния град Гуиян. Това е един планински район на южен Китай.

- Как минава един ваш ден в Китай?
- С моя отбор сега вече провеждаме всекидневни тренировки и очакваме началото на първенството. Иначе след като се върнахме от Европа на 10 март останахме 12 дни под карантина. Това бе задължително.

- Къде ви завари пикът на епидемията в Китай?
- Тогава бяхме на подготовка в Тайланд. Нямаше как да се върнем и ръководството взе решение да отидем в Европа и по-точно в Босна и Херцеговина. Тази държава бе избрана, защото на китайските граждани не им трябват визи. Имаше план да останем месец, месец и половина в Босна и Херцеговина. Но след първите случаи на коронавирус в Италия стана ясно, че не можем да седим в Европа. Върнахме се в Китай.

- Ситуацията с разпространението на коронавируса в Китай изглежда овладяна?
- Така е. Ситуацията се подобрява с всеки изминал ден. Няма нови случаи сред местните хора, а само сред такива, които пристигат от други страни. Затова от няколко дни Китай е затворен за чужденци. Доколкото знам, в момента само две летища приемат полети от други държави - Пекин и Гуанджо. В разгара на епидемията се спазваше много стриктно карантина. В началото пристигналите от определени държави, а впоследствие всички, дошли от чужбина, задължително оставаха 14 дни под карантина. Настаняваха ги в хотели до летищата.

- Има ли в момента райони в Китай, където карантината да важи?
- Не. Вдигната е навсякъде.

- Кога ще започне местното футболно първенство?
- Беше пред започване, но преди десетина дни двама футболисти дадоха положителна проба за COVID-19 и стартът на първенството отново бе отложен. Единият от тези футболисти е белгиецът Мауран Фелайни, който игра в Манчестър Юнайтед и други големи европейски отбори.

- Как местните власти успяха да се справят с коронавируса?
- С дисциплина. Китайският народ е научен на ред и дисциплина. В Европа е по-друго. В демократичните страни има свобода, има различни мнения. Може би това пречи на Европа да ограничи заразата бързо. В Китай е различно. Тук хората бяха безкрайно стриктни по отношение на придвижването по улиците, носенето на маски, носенето ра ръкавици. Някои дори използваха специални протектори. Хората разбраха, че е важна тяхната сигурност и тази на хората около тях. В момента мерките на държавата за справяне с коронавируса продължават. Навсякъде се мери температурата. Местните използват специални апликации на телефоните си, които показват здравния статус. Така влизат в ресторантите например. А в ресторантите има все още ограничителни мерки като дистанция и други. По време на тази пандемия искам да изкажа специална благодарност на всички медицински служители за усилията и куража да рискуват живота си, но да са на разположение на всички нуждаещи се. Дължим им поклон за усилията.

- Всички дават за пример китайската дисциплина? Тя ли е в основата да бъде овладяна пандемията в Китай?
- Това е едно от основните неща. Самодисциплината и спазване на мерките, наложени от правителството. Запознат съм и със ситуацията в България. Все още има хора, които подценяват болестта. Не трябва да го правят, защото са отговорни, както за своето, така и за здравето на околните.

- Как китайците гледат на развитието на пандемията в Европа и САЩ в момента?
- Доколкото знам, всеки, който е пожелал помощ от Китай я е получил. Знам за Сърбия и други държави. В Италия Китай е изпратил екипи и материали. Китайците са съпричастни с италианците и другите страдащи народи в момента. Защото са го преживели този ужас. Местните са учудени само от един факт - Европа имаше време за по-бърза реакция, гледайки каква бе ситуацията в Китай, но не го направи.

- Появи се информация, че в Китай е открито лекарство срещу COVID-19?
- Доколкото знам, има някакъв японски препарат, който влияе добре върху лечението. Но няма 100-процентова гаранция.

- Следите ли какво се случва с "Лудогорец"?
- Разбира се, че следя. Много съм пристрастен, когато става въпрос за "Лудогорец". Радостен съм, че отборът се представи достойно при поредното си участие в европейските клубни турнири. Нямам никакви съмнения, че "Лудогорец" ще бъде и този сезон шампион. Успех на всички!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина