Уникално! Японци пеят химна на България заради златните момичета (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/8408206 www.24chasa.bg

От Япония далетя ново трогващо видео, вдъхновено от златните момичета на българската художествена гимнастика. Японци от Мураяма, разпънали огромно българско знаме и държащи трибагреници в ръцете си, пеят химна на България в чест на родните гимнастички. Тъжни, че няма да видят любимките си на планирания лагер в Мураяма тази година заради отлагането на олимпийските игри, но и искащи да покажат на българките, че продължават да ги подкрепят, макар и от огромна дистанция, азиатците сътвориха акт на уважение типично по японски. 

Видеото преминава под наслов "Хайде наш'те" - изписан на японски и български на голям транспарант пред знамената. 

"Олимпиадата в Токио беше отложена за 23 юли следващата година. Но фенклубът в Мураяма продължава да ви подкрепя. Искаме да изпеем националния химн на България", обръща се към златните момичета една от японките. А след това всички в един глас запяват: "Горда Стара Планина, до ней Дунава синей. Слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней..." И довършват научения текст на "Мила родино", за да изпратят видеото към "земния рай" на златните момичета.

Японците дори са имали планирано пътуване до България, за да дойдат на Световната купа по художествена гимнастика в София, а след това трябваше да посрещнат българките на така наречения "Rose Camp" в Мураяма преди игрите.

"Бяхме планирали да дойдем да ви подкрепим на световната купа в София на 9 април, но състезанието беше отложено. Сега ще ви покажем флага и някои талисмани, които смятахме да вземем с нас", продължават от японския фенклуб и стартират презентация.

"Това е "Сарубобо" - талисман, който да ви помага в трудности и предпазва от лош късмет. Искахме да ви го донесем в България през април, но за съжаление, не успяхме. Направих ги ръчно от сърце, мислейки специално за всяка една от вас. Прибавих също златна панделка като пожелание и надежда за спечелване на златен медал. Ще ви ги изпратим заедно с голямото българско знаме, така че ги очаквайте скоро", показва и разказва жена от Мураяма.

А след това започва симпатично "съчетание", в което азиатците скандират и аплодират на японски, но преплитат и още нещо, научено на български: "Давай, давай, България!".

Следва изпълнение на по-възрастната и много симпатична госпожа Сузуки, която прави "3-3-7 пляскания" с пожелание за златен медал.

Три японки, пременени в специални носии като големи бяло-зелено-червени знамена, отправят поредното послание: "Всички се надяваме от сърце да бъдете предпазени от коронавируса и скоро да се завърнете към вашата подготовка. Оттук нататък ще вложим цялата наша обновена енергия и дори по-добри начини да ви покажем нашата подкрепа. Подкрепяме ви с цялото си сърце." А след това показват, че на гърба на "тоалетите" между надписите Ямагата и Мураяма стои нарисувано момиче с преплетени рози в косите. И всички японци започват да скандират: "Хайде наш'те!".

След това показват сърца и казват на японски: "Обичаме ви!".

В движеща сила за поддържане на искрената японска любов към българските гимнастички се е превърнала и българска треньорка в Мураяма - Тони. Тя помага на японците и в разучаването на химна и на скандиранията на български в подкрепа на златните ни момичета. Грижи се и за превода на транспарантите на български и за субтитрите към видеото.  

Тони също отправя послание към нашите гимнастички: "Скъпи момичета и треньори, тук в Мураяма всички ви подкрепят и бих искала да ви уверя, че го правят наистина от сърце и с изключителна всеотдайност. Лично искам да ви пожелая да бъдете здрави и успешно да се върнете към тренировъчния процес. Успех в бъдещите ви изпитания към главната цел, която е отложена засега, но остава такава - олимпиадата. Успех, обичаме ви!".

А японският фенклуб завършва с нови две реплики: "Пазете се и не се предавайте! Дайте най-доброто от себе си!".

Видеописмото им до България пък завършва с типичния японски поклон, израз на уважение.

Преди това и от кметството на японския град Мураяма, където българският национален отбор по художествена гимнастика провежда подготовка и където трябваше да се подготвя по пътя към медалите на олимпийските игри в Токио, изработиха специално видео послание за златните момичета. Игрите бяха отложени с една година заради пандемията, а родните грации пак ще бъдат на лагер в Мураяма. Но те са в мислите на местните хора и сега. Японците от Мураяма направиха емоционално видео, озаглавено "Пътят към златото" - адресирано към българските момичета. Всеки от участниците в голямото послание говори на японски, но в същото време държи и голям лист с надпис на български. И всичко започва пред българско знаме и календар с лика на Васил Левски. А след това видеото "До нашите скъпи златни момичета от кметството на Мураяма" продължава и на фона на снимки на българските грации, превърнали се и в местни любимки.

Ето и цялото послание: "Здравейте, златни момичета! Съжаляваме, че глобалната пандемия отложи олимпиадата. Но в това трудно време искаме да знаете: Всички в Мураяма ви подкрепят сърдечно! Разчитайте на нас. Искаме да ви окажем пълното си съдействие и подкрепа. Мураяма вече се подготвя за предстоящия "Роуз камп" и за олимпиадата. Желаем ви да поддържате висок дух и фокус към олимпийските игри. Чакаме с нетърпение да ви видим отново. Мураяма е с вас!"

А след края на този текст японците започват да скандират на български: "Хайде, наш'те!"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи